Skocz do zawartości
Luk@s

Tania Panorama 19''

Rekomendowane odpowiedzi

Sector19 - a nie masz zadnego MM w okolicy ? 1399zl i jest sporo sztuk (przynajmniej we Wro), no ale zaczyna sie ruch przedswiateczny...

.

.

.

.

.

Czy moze ktos zna sposob na odpalenie pelnego NFS MW w naszej ulubionej rozdzielczosci ? :wink:

Edytowane przez sensei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector19 - a nie masz zadnego MM w okolicy ? 1399zl i jest sporo sztuk (przynajmniej we Wro), no ale zaczyna sie ruch przedswiateczny...

MM -jesli media markt... To mam Bylem dzis... nie maja :)

Bylem dzis we wszystkich wiekszych sieciach sklepow :)... Makro, M1, Platan, Tesco, Auchan :) - wycieczki krajoznawcze :) Napisalem tylko tam gdzie byly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nabyłem przez Digitalo, przelew 1349zł + koszty przesyłki 41zł o których nie uprzedzili i musiałem bulic dla kuriera. Najbardziej bałem się o bad pixele, ale zapewnili mnie, że wysyłają sprawdzony towar. W sumie bardzo dobry kontakt mailowy, nawet podali nr przesyłki żebym mógł monitorowac ją. A sam monitor... cóż, na razie bad pixeli nie ma, można otworzyc więcej okien, niektóre strony www wyglądają lepiej, gry nabierają nowego wymiaru i robią duże wrażenie, gorzej trochę z filmami divx, ale to byc może wina mojego playera, że nie przeskalowywuje prawidłowo rozdzielczości, bo DVD wyglądają dobrze. Ale największe wrażenie zrobiła na mnie geometria, nie ma takiej w CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nabyłem przez Digitalo, przelew 1349zł + koszty przesyłki 41zł o których nie uprzedzili i musiałem bulic dla kuriera. Najbardziej bałem się o bad pixele, ale zapewnili mnie, że wysyłają sprawdzony towar. W sumie bardzo dobry kontakt mailowy, nawet podali nr przesyłki żebym mógł monitorowac ją. A sam monitor... cóż, na razie bad pixeli nie ma, można otworzyc więcej okien, niektóre strony www wyglądają lepiej, gry nabierają nowego wymiaru i robią duże wrażenie, gorzej trochę z filmami divx, ale to byc może wina mojego playera, że nie przeskalowywuje prawidłowo rozdzielczości, bo DVD wyglądają dobrze. Ale największe wrażenie zrobiła na mnie geometria, nie ma takiej w CRT.

Filmy divx(ze słabą kompresją) zawsze wyglądają kiepsko na LCD, jest podobno jakas opcja w kodekach polepszająca divxa na LCD.

Mam pytanie o zakupy w digitalo : jaką firmą kurierską szedł monitor ?

41zł to całkowity koszt przesyłki ?

Mnie odpisali z digitalo ze przesyłka to minimum 61zł lub więcej...

Gucio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmy divx(ze słabą kompresją) zawsze wyglądają kiepsko na LCD, jest podobno jakas opcja w kodekach polepszająca divxa na LCD.

Ja rozwiązałem ten problem częściowo w dosyć prymitywny sposób:

W opcjach ffd show jest filtr 'noise'. Dodaje cyfrowy szum, podobny do szumu telewizyjnego przy analogowej transmisji; odpowiednio skonfigurowany daje niewielkie ziarno całkiem przyjemne dla oka, natomiast w 90% likwiduje efekty słabej kompresji typu przebarwienia na krawędziach kontrastowych okiektów.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W opcjach ffd show jest filtr 'noise'. Dodaje cyfrowy szum, podobny do szumu telewizyjnego przy analogowej transmisji; odpowiednio skonfigurowany daje niewielkie ziarno całkiem przyjemne dla oka, natomiast w 90% likwiduje efekty słabej kompresji typu przebarwienia na krawędziach kontrastowych okiektów.

Co Ty robisz? :rolleyes: Tak nie można bo to niesportowe! Może pobaw się deringing i innymi takimi filtrami, ale najlepiej wywal standardowe DivX do kosza i postaraj się o wersję HDTV no DVD to rozsądne min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty robisz? :rolleyes: Tak nie można bo to niesportowe! Może pobaw się deringing i innymi takimi filtrami, ale najlepiej wywal standardowe DivX do kosza i postaraj się o wersję HDTV no DVD to rozsądne min.

Niestety na moim kompie nie ma co marzyć o HDTV, a i na postprocessing mocy wystarcza tylko przy relatywnie słabo zakodowanych plikach. Życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakiego uzywacie odtwarzacza ?

ja np nie moge pozbyc sie czarnych pasow, sa nizsze, ale sa.. (divx)

powerDVD tez nie ma zaduzo opcji..

Do avi używam od zawsze subedita - możesz sobie dowolnie skalować obraz, odtwarza też voby, jeżeli masz kodeki mpeg4. Jeśli chodzi o power DVD, to masz przecież w menu kontekstowym (prawoklik) opcje 'keep aspect ratio' i 'panscan', które umożliwiają wyświetlanie obrazu na całym ekranie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwalam sobie umieścić drugiego posta pod rząd, ale sprawa raczej ważna.

Mianowicie doświadczam eskalacji zjawiska polegającego na... wypaleniu na ekranie monitora obrazu często na nim wyświetlanego. Spotkałem się z czymś takim na starych monitorach CRT pracujących lata po 12 godzin dziennie z otwartym programem do sprzedaży typu subiekt - ale żeby na LCD po dwóch miesiącach???

Tak to wygląda w praktyce:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A to wypalone zostały paski narzędziowe opery - otwartej po kilka godzin dziennie. Newralgiczny fragment obwiedziony ramką.

Dołączona grafika

Zaczęło się od prawego górnego rogu, lecz teraz powoli na całej górze ekranu zaczynam mieć przebarwienia odpowiadające paskowi okna, paskowi adresu i innym krawędziom. Można powiedzieć, że wypalają się miejsca łączenia ciemniejszego i jaśniejszego fragmentu okna. Co ciekawe na dole, czyli tam, gdzie jest wyświetlany przez czas o wiele dłuższy pasek zadań nic takiego nie zauważyłem...

W poniedziałek zaszczycę telefonem F-S polska w celu ustalenia warunków wymiany, grrrr.

PS. Sprawdzałem na innej karcie - to nie jest kwestia grafiki. Pytanie tylko CO ZOSTAŁO WYPALONE W TEN SPOSÓB.

W tym tempie za tydzień wogóle nie będę musiał odpalać opery, żeby sobie tweaka pooglądać, natomiast odświerzenie strony będzie problemem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No reklamować nie zaszkodzi ale mam pomysł gdyby nie pomogło. W monitorach LCD nie ma wiązki elektronów tylko obracanie molekułami, więc gdyby wyświetlać w zepsutym miejscu ten sam obraz o odwrotnych kolorach to może problem by zanikł (np zrobić print screen i w miejscu gdzie jest "wypalenie" obrócić kolory a na reszcie ekranu zrobić czarny lub biały i tak zrobiony BMP/PNG zostawić wyświetlone na noc lub dłużej).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki - szkoda tylko, że wątek nie ma zakończenia i niczego się nie dowiedziałem, ale wiem przynajmniej, że nie jestem jedyną teczką w tym archiwum x ;[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

też zakupiłem ten monitor w Digitalo.

Zachęciło mnie to co przeczytałem na tym forum, sporo tego było jak na jeden monitor.

Jestem zadowolony z monitora, choć moja karta graficzna nie ma rozdzielczosci 1440x990 i pracuje obecnie na 1152x864.

Mam pytanie odnośnie Digitalo.

Czy dostarczyli Ci fakturę lub jakiś rachunek za sprzęt? Jeśli tak to kiedy?

Mnie też nie poinformowali o tym, że zapłacę za kuriera 42zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachęciło mnie to co przeczytałem na tym forum, sporo tego było jak na jeden monitor.

Jestem zadowolony z monitora, choć moja karta graficzna nie ma rozdzielczosci 1440x990 i pracuje obecnie na 1152x864.

Nie ma czegoś takiego, że karta nie ma 1440x900 (nie 990!) - nie ma tej rozdzielczości w sterownikach i musisz ją sobie dodać. Jeżeli to nvidia, to masz to w sterownikach (jeśli są w miarę nowe), jeśli nie, polecam program power strip. Nie wiem, jak możesz być zadowolony w 1152x864...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra -> słyszałem gdzieś, że nie zalecane jest w panelach powyżej 20" wyświetlanie przez dłuższy czas statycznego obrazu - bo właśnie może się wypalać matryca, tak jak to kiedyś było w crt :blink:

to jest uszkodzenie fizyczne więc żadne odwracanie wiązek itp nic nie da :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra -> słyszałem gdzieś, że nie zalecane jest w panelach powyżej 20" wyświetlanie przez dłuższy czas statycznego obrazu - bo właśnie może się wypalać matryca, tak jak to kiedyś było w crt :blink:

Gdzie to słyszałeś? I co ma do tego wielkość panelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czyniłoby panele LCD raczej niezdatne do użytku do celów innych, niż domowe - jakim cudem mogłyby bez uszkodzenia pracować na stacji benzynowej 24/24 wyświetlając to samo okno subiekta na przykład, albo z tym samym oknem edytora graficznego w firmach od multimediów?

Nie jest to stricte trwałe uszkodzenie fizyczne, bo jeżeli panelik jest dłużej wyłączony lub wyświetla co innego (typu oglądam filmy), to po jakimś czasie efekt zaczyna słabnąć. Ale jak posiedzę dłużej na necie z otwartym oknem opery nonstop, to znów się odbija mocniej, i jak mówiłem dotyczy to tylko górnej części panela ze szczególnym uwzględnieniem prawego rogu; wyświetlany na dole prawie zawsze pasek windowsa się nie odbił, więc jest to raczej jakiś feler techniczny matrycy w tym miejscu. Na razie wstrzymuje się jeszcze z reklamacją, czekam aż Bartezjusz podeśle mi kartę z DVI i zobaczymy, co się będzie działo wtedy - może ja mam jakieś zwalone wyście analogowe na szitowatym MX400, ale wątpie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kucyk - to co cytujesz tyczy sie raczej telewizorow plazmowych - bez wzgledu na wielkosc - tam w instrukcji stoi zeby nie wyswietlac statycznych obrazow permanentnie dlugo bo mozna sobie utrwalic np. logo stacji :wink: wogole plazmy maja inne ograniczenia np. moga nie dzialac prawidlowo na wysokosciach pow. 2000 m.n.p.m. :huh:

Wczoraj dorwalem Atak Klonow w 1920x1080 (film HD) i niestety matryca TN w naszych panelach pokazala ze zdecydowanie nie nadaje sie do

takich celow :unsure: na divxa`ach i DVD jakos nie bylo tak czuc tego braku odwzorowania kolorow, ale przy tym materiale widac niedociagniecia

(jak sie przypatrzec z bliska). No ale nie po to sa filmy HD zeby je ogladac na TNkach z poł metra :wink: nadal uwazam ze za te pieniadze ten panelik nie ma na razie konkurencji B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czegoś takiego, że karta nie ma 1440x900 (nie 990!) - nie ma tej rozdzielczości w sterownikach i musisz ją sobie dodać. Jeżeli to nvidia, to masz to w sterownikach (jeśli są w miarę nowe), jeśli nie, polecam program power strip. Nie wiem, jak możesz być zadowolony w 1152x864...

Gdzie znajdę ten program Power Strip? Podaj linka i co on dokładnie robi? Będę miał możliwość zmiany ustawień rozdzielczości na 1440x900?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie znajdę ten program Power Strip? Podaj linka i co on dokładnie robi? Będę miał możliwość zmiany ustawień rozdzielczości na 1440x900?

Jaka masz kartę graficzną ATI (tfu) czy nVINDIA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

k_kwiatek ma raczej radeona i używa zmoddowanych sterowników stąd ten problem - w nv mozna dodać dowolną rozdzielczość i nie ma problemów z 1440x900 - wykrywają ją automatycznie - jeżeli sie nie myle co do tego to zainstaluj zwykłe catalysty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi