Skocz do zawartości
Luk@s

Tania Panorama 19''

Rekomendowane odpowiedzi

@skawrucha

Dobra, wczesne rewizje do któregoś tam miesiąca 2006 były bazowane na S-IPS, najnowsze modele (nie wiadomo do końca) są chyba na MVA, ale możliwe że dalej na IPS. 200WP7 Ma suwać na MVA AUO. Dokładniej sie nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz odpowiedź jest jasna, czyli nie wiadomo na jakiej jest matrycy Philips 200W6CS.

Ja mysle ze prawda jest posrodku i są wersjie 800:1 MVA jak i 800:1 SIPS

Są w 100% potwierdzone informacje ze nowa wersja (200WP7) będzie na MVA jak i na SIPS więc dlaczego nie miało by byc podobnie ze starą wersją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki chłopaki że wtrące sie do tematu. Właśnie szukam jakiegoś 19" monitora, najlepiej panorama ponieważ chciałbym mieć większą powierzchnię roboczą do wyświetlania tekstu w dokumentach, stron www, grafik oraz odpalania środowisk programistycznych z wieloma zakładkami. Ostatni mój typ to iiyama E481S, ewentualnie E1900, parametry mają podobne (oprócz tego że ten e1900 ma reakcje rzędu 5ms przy pomocy dopalacza). Czytając ten topic doszłem do wniosku że lepiej będzie kupić panoramke w podobnej cenie - FS SCALEOVIEW W1, koniecznie z dvi. Na mońka jestem w stanie przeznaczyć do 1,500 zeta. Czy ewentualnie poczekać na coś innego co wyjdzie w niedługim czasie. Poradźcie, plz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ViewSonic panorama (oddałem bo okazało sie że nie ma DVI mimo zapewnień sprzedawcy) też myślałem że sie będzie fajnie programować w dwóch oknach, niby fajnie ale:

1. literki małe (zwykła 19" ma większą plamkę)

2. na dole i tak wyskakują informacje od debuggera (lepsza zwykła 19")

Na dzień dzisiejszy to bym się zdecydował na FS P19 (większy obszar roboczy i większy obszar widzialny)

Panorama niby dobra do filmów tylko że jest tylko o 3,4 cm szersza od zwykłego LCD więc niewiele.

Edytowane przez skwarucha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj z ciekawości podjechałem do bielskiego MM zobaczyć co mają w ofercie i popatrzeć się w realu na te okazy. Na półkach były oba modele panoram FS

Scaleoview W19-1 - 1399zł

Scaleoview C19-1 - 1299zł

Osobiście w moim odczuciu obie panoramki w cale nie mają dużego obszaru roboczego, troszeczke szerszy ekran i to wszystko. Już postanowione, zamawiam iiyame e1900 i to mi powinno wystarczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegladalem dzisiaj oferte Makro i jest F-S C19-1W za 974.78PLN. Mozna sobie go kupic na 20 rat po 48.74PLN bez kosztow. Moze ktos bedzie chetny bo cena jest dosc przystepna.

tylko szkoda że bez dvi, ja kupuje monitorek na dłuższy czas i chciałbym mieć mozliwość podpięcia go do mońka bez potrzeby stosowania przejściówek. Po prostu DVI robi się standardem dla LCD'ków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko szkoda że bez dvi, ja kupuje monitorek na dłuższy czas i chciałbym mieć mozliwość podpięcia go do mońka bez potrzeby stosowania przejściówek. Po prostu DVI robi się standardem dla LCD'ków.

DVI powinno być podstawą od samego początku LCD .... teraz to już nawet nie wspominam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różni C19-1 od W19-1 ?? I czy ten monitor ma miejsce na zaczepienie go na ścianę? :) bo marzy mi się on :)

C19-1 nie ma DVI. Czy ma "funkcje" montazu na scianie tego nie wiem. :) Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też byłem napalony na W19-1, jak go zobaczyłem na żywo to mi zapał nieco ostudził. Nie chodzi tu o jakość obrazu (spoglądałem z każdej strony) a przede wszystkim na obszar roboczy, dla mnie nie do przyjęcia, jeśli już to taki monitorek polecałbym komuś kto ogląda dużo filmów, a do profesjonalnej pracy nie za bardzo, takie moje odczucie. Może przy panoramicznych 20" jest troche inaczej ale to juz nie ta półka cenowa na ktrą mnie nie stać jak na razie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też byłem napalony na W19-1, jak go zobaczyłem na żywo to mi zapał nieco ostudził. Nie chodzi tu o jakość obrazu (spoglądałem z każdej strony) a przede wszystkim na obszar roboczy, dla mnie nie do przyjęcia, jeśli już to taki monitorek polecałbym komuś kto ogląda dużo filmów, a do profesjonalnej pracy nie za bardzo, takie moje odczucie. Może przy panoramicznych 20" jest troche inaczej ale to juz nie ta półka cenowa na ktrą mnie nie stać jak na razie.

Wiadomo im większy tym lepiej. Ale nadal moim zdaniem ( a widziałem 19" panoramy i "nie " panoramy ) lepszy do domu ( gdzie się ogląda filmy i czasem w coś zagra ) lepsza jest 19" panorama niż 19" 5:4 . Do programowania to już .... lekko lepiej 19" 5:4 .... ale jeśli ktoś do tego filmy ogląda i gra to znowu wygrywa .... panorama .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie jak jest z kątami patrzenia w W19-1 bo przeważnie siedzę z znajomymi, siedzę też sam ale często oglądam filmy i mam fotel dmuchany i jest on niski ale wygodny i patrzę na monitor tak trochę z dołu z dużej odległości. Więc mam pytanie jak to z tymi kątami, bo widziałem go dziś w Makro w Opolu :D i duży się zdaje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W matrycach TN kąty góra dół są gorsze niż lewo prawo ( wyjątkiem ma być matryca TN 3 - na której nie ma jeszcze monitorów ) . Ale myślę że jeśli da się go pochylić nieco to nie będzie problemu. Co do wielkości to przekątna panoramiczna 16:9 w LCD 19" 16:10 jest większa nawet niż w LCD 20" 4:3 ( nawet nie wpominam o "kwadracie" 19" 5:4 ) .

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o to czy będę widział dobrze monitor jeżeli będę na niego patrzyć z odległości 1,5m pod lekkim skosem różnica wysokości jakieś 20cm

Na W19 można patrzeć nawet pod kątem 45* bez większej zmiany w widzeniu kolorów. Dużo gorzej jest góra-dół (jak napisał Kyle)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to że Samsung się wycofał z TN 3 dla 19" 16:10

http://www.samsung.com/Products/TFTLCD/Mon...M2/LTM190M2.htm

Parametry ( i typy matryc ) które uległy zmianie w matrycy LTM190M2:

Poprzednio:

Mode B-TN III

Contrast Ratio(typ.) 1000:1

Viewing Angle(U/D/L/R) 80/80/80/80

Response Time(ms at 25°C) 5(on/off)

Obecnie:

Mode B-TN II

Contrast Ratio(typ.) 700:1

Viewing Angle(U/D/L/R) 75/60/75/75

Response Time(ms at 25°C) 8(on/off)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AiRs a jak jest z kontrastem? jak wyglądają filmy? napisz coś jeszcze o monitorku jeśli możesz.

Właśnie go zamówiłem, tylko szkoda że czarny :(

http://shift.sklep.pl/index.php?t=w&id=11860&idk=56

Dokończę opis mojej przygody ze sklepem shift (a może shit) a więc krótko:

przysłali monitor nie ten co chciałem (bez DVI), po odesłaniu na zwrot pieniędzy czekałem 1 MIESIĄC i jeszcze nie zwrócili za transport (za ich błędy płaci klient).

Podsumowując zamiast taniego monitora straciłem 50zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi