Skocz do zawartości
Luk@s

Tania Panorama 19''

Rekomendowane odpowiedzi

Czepiasz się :P Ostatnio głównie cyfrówki mnie kręcą, to się rozpędziłem.

A co normy - niech sobie będzie jaka chce, byle by egzemplarz, który zakupię miał tych pixeli jak najmniej, a jestem ciekaw jak koledze się udało trafić.

1682940[/snapback]

Nie rozumiesz, egzemlarz który ty zakupisz nie powinien mieć żadnego BADPIKSELA!

Tylko że one moga wyskoczyć np. po kilku dniach użytkowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja musiałem aktualizować wysłużone catalysty 30.82 - w nowych jest zakładka do tworzenia własnych rozdzielczości wraz z odświeżaniem - 1440x900@60Hz działa pięknie, na razie niestety via D-SUB. Ale nie powiem - odpalenie tej rozdzielczości zajęło mi ze dwie godzinki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta to Radeon 9000 sterowniki najnowsze , monitor zainstalwany jako P&P mecze sie z tym juz 4 godziny i nic gdy ustawie 1440x900 odpala mi sie w jakiejs innej rozdzielczosci i wcina pasek startu

Na 2 zdjeciu widac ze WinXP jest ustawiona rozdzielczosc 1440x900 jednak rzeczywista tok jak pokazuje monitor to 1152x870

post-15151-1128556395_thumb.jpg

post-15151-1128556403_thumb.jpg

Edytowane przez sorbo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu sorbo: wtyczka jest przy karcei,ale czy to ma jakies znaczenie ? :) nawet przelaczylem zeby sprawdzic,taki jestem zdesperowany :/

nie mam pojecia o co chodzi.rano bede dzwonil na infolinie i sie dowiadywal.moze ma ktos jakies pomysly jeszcze ?

UPD: aha i niie powiedzialem,ale nawet w rozdzielczosci 16:9 czyli np 1280x720 jak ustawie to obraz sie wydaje byc nienaturalny:/

jakis taki wyciagniety, fotki wygladaja fatalnie a filmy sa tez ucinane.windowsowskie ustawienie 1440x900 jest odczytywane przez monitor jako 1152x870 i literek praktycznie nie da sie odczytac :( czy to mozliwe ze wszystkiemu winna jest karta graf ?

Edytowane przez crasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu sorbo: wtyczka jest przy karcei,ale czy to ma jakies znaczenie ? :)

1685501[/snapback]

No właśnie dlatego mówiłem, że pytanie jest dziwne :D

U mnie na początku też były jaja - 1440x900 co prawda ustawiłem, ale moitor gubił ustawienia przy zmianach rozdzielczosci, obraz się rozjeżdżał i co najważniejsze nie działał jeden guzik. Po odwróceniu kabla monitor zaczął działać jak należy i co najważniejsze windows go wykrył jako YEGU002517W19-1 (czyli numer seryjny+model) i odczytał z niego prawidłowe rozdzielczości.

A co do 1280x720 - LCD mają to do siebie, że obraz wygląda dobrze praktycznie tylko w rozdzielczości, do której monitor jest przeznaczony. Każda inna powoduje zniekształcenia. Chcesz, zrobię fote mojego w tej rozdzielczości i porównasz.

W drugim kompie mam radeona 9000 - w wolnej chwili sprawdzę jak w nim wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pozwalam sobie na dubla, żeby zapytać, czy ktoś odpalał ten monitor na radku - szczególnie 9000 - przez złącze analogowe. Bo o ile na GFmx400 przez analoga odpalił się 1440x900, acz z problemami, na radku 9000 przez DVI odpalił się od strzała, to na tymże radku przez D-SUB są ostre jaja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, że rzeczy o które pytasz podlegają bardzo subiektywnej ocenie?

To jest mój perwszy LCD po kilku CRT, które zajeździłem i nie narzekam. Na teraz powiem nawet, że raczej nie będę chiał wrócić do CRT, a na pewno nie chciałbym wracać do formatu 4:3. 16:9 jest o wiele wygodniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, że rzeczy o które pytasz podlegają bardzo subiektywnej ocenie?

To jest mój perwszy LCD po kilku CRT, które zajeździłem i nie narzekam.  Na teraz powiem nawet, że raczej nie będę chiał wrócić do CRT, a na pewno nie chciałbym wracać do formatu 4:3. 16:9 jest o wiele wygodniejsze.

1692502[/snapback]

Właściwie to 16:10 i uważam że to bardziej optymalne proporcje niż 16:9. Jeśli chodzi o przewagę 16:10 nad 4:3 lub 5:4 to naukowo zostało nawet udowodnione że proporcja panoramiczna (niepamiętam ściśle o jakim stosunku) jest bardziej naturalna dla oczu niż 4:3 nie wspominając już o 5:4. W praktyce faktycznie lepiej się pracuje na panoramie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dzisiaj ostatni dzien promocji.. a szkoda bo bardzo sie "napalilem" na ten monitor a musze jeszcze poczekac conajmniej z 2 tygonie.. :/ ale genralnie jestem za panoramami bo sa praktyczniejsze i jesli mozna je kupic w takiej promocji to jest ok, ale doplacac nie ma chyba sensu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadajac na pojawiające się pytania dotyczące tego monitora na tym wątku:

1. Hot pixele - na moim monitorze nie ma żadnych. Myślę, że trzeba mieć szczęście aby trafić na monitor z jakimiś błędnymi pikselami choć to się może zdarzyć. Zapuściłem test (Nokia Monitor Test), przyjrzałem się monitorowi w ciemnym pomieszczeniu wyświetlając różne kolory, zarówno podstawowe (RGB) jak i mieszaniny kolorów aby wychwycić ewentualne błędy. Nic, żadnych błędów.

2. Jak ktoś chce się popatrzyć na ten monitor i poczytać o nim coś to na polskiej stronie Fujitsu-Siemens już się pojawił

http://www.fujitsu-siemens.com.pl/home/pro...view_w19-1.html

Wcześniej go nie było. Gdyby te zdjęcia nie wystarczyły to mogę wrzucić jakieś zdjęcia mojego monitora.

3. Monitor faktycznie jest absolutną nowością. I jak na razie można go było dostać jedynie w Niemczech. Poza Makro nikt nie ma go w Polsce a szkoda bo to bardzo dobry sprzęt.

4. Filmy ogłąda się bardzo dobrze nawet nie patrząc prostopadle w monitor. Jedynie w ciemnych filmach i grach (na przykład Drakan w częściach pod ziemią) góra ekranu robi się ciemniejsza gdy patrzy się od dołu - zauważyła to moja córka. Pomogło pochylenie monitra do przodu.

Po kilku tygodniach używania mogę podzielić się z ewentualnymi przyszłymi użytkownikami kolejnymi uwagami.

Nie mam pojęcia co to za matryca ale na pewno nie jest to zwykła TN. Jak poszedłem do MediaMarktu i spojrzałem z boku na cały rząd monitorów to jedynie 19" Samsung za matrycą MVA czy PVA (nie pamiętam modelu :-| ) miał widoczny obraz. Reszta była ciemna. W tym rzędzie stały same TN różnych firm (Belinea, Samsung, LG). Przyszedłem do domu i starałem się patrzyć na ekran W19-1 pod takimi samymi kątami. Nic z tego - obraz nie chciał zniknąć mimo, że na prawdę się starałem i wytałem kawał podłogi ;-).

Kolory odtwarza bardzo dobrze jak na moje wymagania. Nie mam żadnych profesjonalnych narzędzi do badania monitorów, nie jestem też grafikiem chociaż zajmuję się amatorsko grafiką ale obraz na tym monitorze podoba mi się. W porównaniu z monitorem w moim notebooku IBM ThinkPad600E to niebo a ziemia. W19-1 jest jasny, bardzo jasny, tak jasny że musiałem zmniejszyć jego jasność do 50% z fabrycznych 100% i jeszcze obniżyłem jasność w ustawieniach karty graficznej. Zrobiełm tak aby nie zmniejszać za bardzo jasności w monitorze bo to odbija się na jakości kolorów.

Podtrzymuję swoją opinię o pasach w innym kolorze na skrajnych bocznych obszarach ekranu. Zmiana koloru dotyczy tylko bieli - jest widoczna gdy jest na całym ekranie biel, na przykład otwarty dokument albo strona www. Przy okazji chciałem powiedziec, że do oglądania dokumentów trzeba się od nowa przyzwyczajać bo na początku pozostaje tendencja aby dopasować powiększenie do szerokości strony. I nagle okazuje się, że widzimy wielkie litery i mało wierszy (no nie aż tak mało ale mnie w porównaniu z monitorem 4:3). Jeżeli zmniejszymy powiększenie to okazuje się, że można bardzo wygodnie czytać tekst widząc prawie całą stronę.

Super jest przy przeglądaniu Internetu. Aż szkoda, że większość stron ma ograniczenia w szerokości.

Również doskonale pracuje się w dwie osoby! Monitor jest tak szeroki, ze mozna spokojnie otworzyć dwa różne dokumenty lub okna przeglądarki i równoczesnie dwie osoby mogą czytać. Tak robimy z żoną ;-) bo do tej pory czasami musiałem ulegać i przechodzić na notebooka - wiecie, kobiecie zawsze się ustępuje - tak przynajmniej postępują szanujący płeć piekną a zwłaszcza swoje panie gentelmeni.

Gdybyście mieli jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadajac na pojawiające się pytania dotyczące tego monitora na tym wątku:

1. Hot pixele - na moim monitorze nie ma żadnych. Myślę, że trzeba mieć szczęście aby trafić na monitor z jakimiś błędnymi pikselami choć to się może zdarzyć. Zapuściłem test (Nokia Monitor Test), przyjrzałem się monitorowi w ciemnym pomieszczeniu wyświetlając różne kolory, zarówno podstawowe (RGB) jak i mieszaniny kolorów aby wychwycić ewentualne błędy. Nic, żadnych błędów.

1694488[/snapback]

Ja mam 3 - wyskakiwały codziennie po jednym przez pierwsze trzy dni. Na szczęście widoczne tylko na bardzo ciemnym tle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 3 - wyskakiwały codziennie po jednym przez pierwsze trzy dni. Na szczęście widoczne tylko na bardzo ciemnym tle.

1694514[/snapback]

Jaka jest minimalna liczba padniętych pixeli by uznać ten monitor za uszkodzony, czy jest jakiś sprytny sposób by dorobić ich kilka B) jak juz sie jakieś zdarzą by móc go wy mienić na nowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, w instrukcji nie ma o tym powiedziane dokładnie, ale monitor 1280x1024 z tą normą jakości może mieć ich nawet 25 :/

1694576[/snapback]

Uuu. no dobra a jest jakiś sposobik na dorabianie padluchów - widziałem kiedyś lcd z jednym CZEREONYM pikselem ależ to okropie wyglądało <zygi>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W19-1 jest jasny, bardzo jasny, tak jasny że musiałem zmniejszyć jego jasność do 50% z fabrycznych 100% i jeszcze obniżyłem jasność w ustawieniach karty graficznej. Zrobiełm tak aby nie zmniejszać za bardzo jasności w monitorze bo to odbija się na jakości kolorów.

1694488[/snapback]

Zamiast redukować jasność w sterownikach karty zmień ustawienia kolorów w interfejsie windows. Barwy windows są zoptymalizowane do tanich słabych wyświetlaczy które ledwie osiągają jako taką biel. W dobrych monitorach lcd z dużą jasnością i kontrastem biel w windows trzeba zmniejszyć ( kolor wewn. okna itd.) z wartości 255 255 255 na np. 247 247 247 - pamiętaj zredukuj wszystkie wartości gdzie jest 255 255 255. Zalety takiego rozwiązania to delikatny obraz podczas czytania tekstu w wordzie lub przeglądania folderów windows przy jasnym, dynamicznym wyświetlaniu fotografii, filmów i gier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

superbeer, napisz jeszcze proszę jak się gra we współczesne tytuły. Jak się ma czas odpowiedzi matrycy w tym monitorze etc.

1694668[/snapback]

Na razie męczę z córką Drakana. Gra wymaga na prawdę dobrej szybkości od monitora, czasami trzeba w mgnieniu oka odwórcić się i zaatakować wroga. Albo lecąc (to jest lepsze niż jazda samochodem w symulatorze) walczy się z drugim smokiem - ta taktyka jeszcze bardziej uzależnia od ostrego obrazu. Ponieważ przesiadałem się z monitra CRT zdawałem sobie sprawę, że będą jakieś smużenia. Jednak okazało się, że jest bardzo dobrze. Co prawda jako porównanie mam starego laptopa na którym w dodatku wogóle nie gram.

Monitor ma delikatne smużenie przy szybkich ruchach. Widać to jako delikatne rozmycie postaci czy krajobrazu. Ale widać to dopiero jak się mocno przyjrzeć i to z bliska. W czasie gry w ferworze walki nie ma szans dostrzec.

Moim zdaniem monitory LCD nigdy nie osiągną tych parametrów dynamicznych co CRT. Ciekłe kryształy mają swoje ograniczenia a na horyzoncie widać już kilka nowych technologii - jak na przykład OLED. To monitory wykonane w jednej z tych technologii staną już niedługo na naszych biurkach o ile oczywiście producentom uda się doprowadzić technologię ich produkcji do ekonomicznych poziomów.

Tymczasem współczene monitory LCD są chyba najlepszym wyjściem dla naszych oczu i kieszeni (mam na myśli zużycie energii). Gwarantują one idealnie ostry obraz (za wyjątkiem szybkich gier gdy gracz patrzy na monitor przez lupę w czasie prowadzenia Porshe), bardzo dobre kolory, odpowiedni poziom kontrastu i jasności.

Uważam, że mając w planach zakup monitra CRT należy trochę poczekać odkładając pieniądze na LCD. Oprócz powyższych cech jest jeszcze jedna - nie ładują w naszą twarz pędzące z ogromnymi prędkościami i niosące ze sobą dużo energii elektrony, nie wydziela się ozon z bloków wysokiego napięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem ten sprzet - tylko powiedzcie mi jak ustawic w nim rozdzielczesc 1440x900 bo ja za chiny nie moge tego zrobic. W windzie pokazuje niby ok 1440x900 jednak rzeczywista rozdzielczosc w opcjach monitora to 1130x7..

1684987[/snapback]

A nie masz czasem radeona ? Sprobuj przjesc na 1024x768, zatwierdzic i spowrotem na 1440x900-bedzie dzaiałał.

Jedno co mnie boli to to, ze taka rozdzielczosc obsluguja tylko oryginalne Catalysty, Ani omegi, a ni DNA jej nie maja (maja za to 1440x1050 - ce:(((iekawe do czego)

Panowie ? a jak z grami ? rzucajcie tytuły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi