Skocz do zawartości
DonZ

Gf 6800gt Vs Radeon X850xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chce sie poradzić kogoś kto sie na tym zna :P chodzi mi o wybór pomiędzy tymi kartami a tyczy sie to dokładnie tego iż Radeon obsługuje sixel shadera 2.0 a GF 3.0 i to jest ten problem :P, z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc w dokonaniu wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam chce sie poradzić kogoś kto sie na tym zna :P chodzi mi o wybór pomiędzy tymi kartami a tyczy sie to dokładnie tego iż Radeon obsługuje sixel shadera 2.0 a GF 3.0 i to jest ten problem :P, z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc w dokonaniu wyboru.

1667704[/snapback]

7800gt :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy ile kasy dasz za te karty. Jesli ~1500zl. to zrobic to co radzi Sulaco czyli brac 7800GT natomiast jesli karta bedzie kosztowac do 1100zl. i nie chcesz dac wiecej kasy za karte to jest to wbor jest troche trudny.

x850XT jest szybszy w prawie kazdym tescie natomias 6800GT ma SM3.0 i w nowych grach ma juz wieksza przewage np. w FEAR. Nie wiem jak to bedzie w innych grach ale w FEAR widac rozniece miedzy tymi dwoma kartami. Moze nie jest ona ogromna ale GF lepiej sobie radzi.

Dlatego uwazam ze GF jest bardziej przszlosciowa karta(bo kiedys moze byc cos podobnego jak jest dzisiaj z Battlefildem2, ktory nie dziala dobre na kartach z GF3/4Ti) jednak jest wolniejsza, szczegolnie w wyzszych rozdzilkach z FSAA/AF. Jednak karty i tak sa na tyle szybkie ze jakosc to przezyje sie ;).

A najwazniejsze ile chcesz zaplacic ze te karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no terz sie tak zastanawiałem nad nią bo ma większe taktowania ale jest ten problem że ma sixela shadera 2.0 oraz Open GL 2.0 ale zaś GF ma troche mniejsze taktowania ale za to ma PS3.0 ale open GL 1.5 :/ i High-Precision Dynamic-Range co Radek nie posiada albo nie napisali tak gdzie sprawdzałem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem najpierw 6800GT ale zmienilem na X800XL - bardzizj bylem zadowolony z tej drugiej karty... a X850XT jest przeciez zauwazalnie mocniejsza... Te "ficzersy" SM3.0 to nawet teraz sa bardziej bajerami - jak beda powszechnie wykorzystywane w grach, to i tak bedzie trzeba zmienic karte na nowsza.

Do tego czasu moim zdaniam przy AGP lepszym wyborem bedzie X850XT - piekielnie mocna karta i wystarczy jeszcze na sporo grania.

Jakiego masz procka i reszte konfigu :?: Wazne, zeby wszystko dobrze wspolgralo i proc nie dlawil grafiki i odwrotnie :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no terz sie tak zastanawiałem nad nią bo ma większe taktowania ale jest ten problem że ma sixela shadera 2.0 oraz Open GL 2.0 ale zaś GF ma troche mniejsze taktowania ale za to ma PS3.0 ale open GL 1.5 :/ i High-Precision Dynamic-Range co Radek nie posiada albo nie napisali tak gdzie sprawdzałem :P

1669090[/snapback]

Akurat jeśli chodzi o OpenGL to GF też ma 2.0 - TUTAJ

Jeśli jednak masz płytę na NF3 to z GFem uważaj - przy podkręcaniu możesz mieć problemy (freezy) - wówczas na pewno X850 będzie lepszym wyborem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez stoje przed podobnym wyborem tzn wybor padnie na 6800GT lub X800XL...bardziej sklaniam sie w strone 6800GT :wink:

Zakupy robie w sklepie w ktorym bede mogl wymienic ta karte na cos innego(docelowo 7800GT/GTX) bez straty kasy bede mial na zmiane 3miesiace :D

Karta nie bedzie siedziec w sprzecie z podpisu :wink:

BTW.Nie ma mnie teraz w domu i moja aktywnosc na forum jest ograniczona ale wszelkie konstruktywne rady milo widziane :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak patrzę na ceny kart (np. w komputroniku) to mnie zatyka. Radek X800XL - 1349zł a X850XT - 1499zł. :) I jak tu nie ogłupieć. :D Szybsze karty są tańsze niż wolniejsze i na odwrót. :lol2:

A najlepszy wybór to GF7800GT za 1649zł ale to już niestety PCI E :-|

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm,

ja bym bral i wzialem GF6800GT tez wachalem sie pomiedzy zmiana platformy na pci-e i 7800gt ale za niecale 1200 z wysylka mam 6800GT ktory sie podkrecil jak zloto do Ultry:) [http://www.arche.home.pl/sklep/product_info.php/products_id/6432]

Idea jest taka ze mam lcd 17 wiec i tak max co gram to 1280x1024 wiec teraz dla mnie nie ma roznicy czy bede mial 60klatek czy 70 na karcie o 200zl drozszej a te cale pixel szmajery sie napewno przydadza wczesniej niz sie wam wydaje... np taki Fear i zapewne kilka nowszych produkcji a nie sadze by ktokolwiek zmienial karte za ponad 1000pln wczesniej niz pol roku - rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X850XT jest znacznie szybszy a PS3.0 to sciema marketingowa wiec bierz X850XT i zadnej innej.Masz ja za 1500 zl.Jesli natomiast chcesz PCIE to bierz tylko i wylacznie 7800gt.Jest po cenie x850xt

Edytowane przez hydro2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm widze dużo osób głosuje nad X850xt i chyba tak wybiore :D ale ciekawi mnie fakt jak sobie da rade z przyszłym Unrealem 3 :D

1670152[/snapback]

pewnie pojdzie na max detalach ale w 800x600 albo nawet 640x480... dopiero seria X1800 na PCI-E uciagnie Unreala 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...

X850XT za 1,4-1,5 k...fajnie..

ale 1690785[/snapback]

A czy kolega przeczytal temat :roll: pozdrawiam

po pierwsze nie wspomniałem że mam AGP i nie mam narazie zamiaru płacic za płyte z pcx bo do tego jeszcze dojdzie koszt procka :P

1668148[/snapback]

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojak, o czym ty piszesz? To chyba jasne, że x850xt, który jest zauważalnie lepszą kartą niż x800xl jest od niej droższy... co cię w tym dziwi?

1671405[/snapback]

Chodzi mi o to, że jeśli nie patrzymy na producenta to możemy takiego X850 kupić taniej niż X800XL. A warjactwo jest X800XT - 1799zł a X850XT-1499zł :lol2: Ceny są z komputronika. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...