Skocz do zawartości
Infector

Celeron D345j 3,0 Ghz Czy Pentiumiv 506 2.66 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem.Niebawem bede kupowac nowy komputer...

Komputer bedzie wykorzystywany do tworzenia muzyki oraz grafiki.

Pytam o te dwa modele gdyz caly zestawik chce zlozyc za max. 1700zł wiec moge przeznaczyc na procesor 500zł.

A poza tematem to lepsze z tańszych pamieci RAM posiada firma Kingston czy Kingmax ?

Chce kupic 2x512Mb Kingmax (400 MHz, cycle latency 2,5),co sadzicie?

Prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom zgadzam sie z Grzybkiem92, przy tych fudnuszach A64 bedzie idealny do tego jeszcze soundblaster, 2x512mb ramu twinmos i mobo jesli w ogole nie podkrecaasz, bierz ze zintegrowana grafe na via, jesliz as chcesz tez pograc i popodrkecac, to w rozsadnej cenie jest mój epoxik, full stabile, zadnych porblmow, proca podkrecilem do 2700 na 1,6v wiec godny polecenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie zastanówcie się a co niby AMD nie robi procków z HT, raczje pwoiem AMD produkuje tylko procki z HT(nie licze juz socket A gdyz to wychdozi z produkcji) juz sempron za 200zł ma HT, nie meiszaj się w intela mówie ci, miałem 2,8 P4 bez Ht, totalny gniot.......................

Postaw np. na 3800+ s.754(podobnie kosztuje co byle jaki wolny P4 z Ht...............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roznica jest taka, ze HT u AMD to Hyper Transport i jest to szyna laczaca CPU z NB tudiez z innym CPU w konfiguracji multiprocesorowej. HT u Intela to Hyper Threading, czyli emulowanie drugiego procesora. Jedyne procesory AMD przetwarzajace dwa watki na raz to dwujajowce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie zastanówcie się a co niby AMD nie robi procków z HT, raczje pwoiem AMD produkuje tylko procki z HT(nie licze juz socket A gdyz to wychdozi z produkcji) juz sempron za 200zł ma HT, nie meiszaj się w intela mówie ci, miałem 2,8 P4 bez Ht, totalny gniot.......................

Postaw np. na 3800+ s.754(podobnie kosztuje co byle jaki wolny P4 z Ht...............

1668610[/snapback]

Hm.... jak dla mnie to jest to samo, jak znajdziesz różnice miedzy HT intela i AMD to daj mi znać ;)

1668822[/snapback]

:blink: :lol2: :lol2: Popłakałem się ze śmiechu czytając to :lol2: :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektorzy po prostu mnie rozwalaja swoimi "fachowymi" wypowiedziami (tanx - przebiles wszystko co ostatnio czytalem :mur: )

@Infector :arrow: nawet kosztem dolozenia nieco kasy kup procka P4 z HT (Hyper Threading) - przy zabawie muzyka/grafika pozwoli na wiekszy komfort - na nic sie tu zdadza "puste" Celeronowe MHz'e :idea:

Co do pamieci, to mozna jakichs Hynixow poszukac - albo zobacz co oferuja w dziale "Sprzedam" na forum - mozna tam czasem znalezc cos ciekawego :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra nie wiedziałemi tyle i AMD i intel oznaczają to jako HT :P

Ale po moich doświadczeniach to wiem jedno - p4 533 gorszy od mojego aktualnego Athlona. Ale jak juz tak bardzo chcesz brać intela, to tak jak mówili koledzy wcześniej żaden Pentium bez HT, i ŻADEN CELERON,, najlepiej P4 pod lga 775, to juz nowej generacji procki, a 64bity to juz od ciebie zalezy czy brac, i jeszce jedno weź prescota z 2mb cachle, to na pewno da kompa przy programowaniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za podpowiedzi

Własnie zmontowalem mały zestawik i oto on:

Intel Pentium 4 630 3.0 GHz

Asus P5P800-MX, 865GV, DualDDR400, VGA, SATA, LAN, mATX

512 Ram Kingmax - narazie tyle, potem sie dokupi

dzwiek i sieciowka oraz grafika zintegrowana (i tak kupuje zewn. karte dzwiekową ale żadne SB Live)

Maxtor 160GB, 7200 obr, SATA/150, 8MB cache, NCQ

DVD-RW LiteOn SOHW-1693

+ jakas obudowa do 200zł z 400watowym zasilaczem

okolo 1900zł

Co o tym sądzicie?

Wczoraj w jednym sklepie (hipermarkiet Tesco) zobaczylem taki zestaw:

Intel Pentium IV 630 3.0GHz

MSI PM8M2-V

512 Ramu

Twardziel 80gb (nie wiam jaka marka)

DVD-RW Q28 A DL

mysz, klawiatura

Windows Xp Prof

Monitor LCD 17" Fujitsu Siemens

za 2650zł

Co sadzicie o tym? Opłaca się kupić ?(zawsze mozna rozbudowac )

Zainteresowal mnie ten zestaw z monitorem gdyż chcialem tez sprzedac moj LCD 15" (ekran dotykowy - szkdoa mi go sprzedawac) i wymienic na wiekszy i tu taki zestaw znalazłem.

Co sądzicie o tym zestawie?

-------------------------------------------------------------

Co to jest mobo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystrzegaj się zestawów z hipermarketów. Zawsze są o wiele gorsze jakościowo. Wsadzają tam procesory o jak najwiekszym taktowaniu, żeby przyciągnąć tym jak najwięcej klientów a oszczędzają na płytach głównych, dyskach i czym tylko sie da. Poza tym zdarzają się problemy z gwarancją.

Kolega kupił taki zestaw w Selgrosie (też poleciał na megaherce i niską cenę) i teraz pluje sobie w brodę bo ma Celerona na płycie z VIA P4X400 a wiadomo jak jest z wydajnością takigo zestawu. W zestawie był również LCD Fujitsu Siemens 17" i musze powiedzieć, że chyba nie widziałem jeszcze gorszego monitora. Szczerze odradzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi