Skocz do zawartości
dioda

Praktyczny Mod Lian-li I Innych Starych Obudów :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Tweak'owców, pewnego dnia natknęło mnie na przerobienia starej obudowy LIAN LI- PC50 która nabyłem w sumie za małe pieniądze. Owa obudowa będzie służyła jako baza dla kompa pod chłodzenie IceboX rev1.3b (3.0 wersja robocza), pozatym mam do niej sentyment (wkońcu wpełni aluminiowe obudowy nie są codziennym widokiem) i po przeróbce nie mam zamiaru jej wogóle sprzedawać :). Jak wiadomo stare obudowy miały pionowe ułożenie zasilacza zasłaniając tym bardzo mały coolerek jak na owe czasy procków. Na dzisiaj niestety nie pasują bo żaden zazwyczaj cooler jest na tyle sporawy ze takie ułożenie zasilacza psuje skutecznie przepływ powietrza dla coolerka. Na szczęście mój boksowy coolerek pod AMD nie miał z tym problemów ale nadeszła druga poważna sprawa - montaż głowicy chłodzącej od IceboX'a rev1.3b :/. Pewnego dnia po zainspirowaniu mnie przez pewnego kumpla zmodowałem w bardzo prosty ale jak praktyczny sposób swoja budę i polecam to wszystkim którzy owe budy bądź podobne posiadają :]. Całość jedynie sprowadziła się do wycięcia z przodu panela otworka na wiatraczek zasilacza, wybebeszenia stojaka na HDD oraz dorobienia zaślepki po starym miejscu zasilacza. Dysk twardy przeniosłem w zatoczkę 5,25 cala który jest zamontowany na metalowych saneczkach :]. Zaślepka tylnia po zasilaczu została wykonana z starego spalonego zasilacza i wyszło mi to bardzo dobrze jak na warunki studenckie, do tego trza trochę było polutować kabelków (ja użyłem miedzianych wsuwek na kable + osłonki z termokurczliwych rurek), prowadzimy kabel tuz przy lewej krawędzi (patrząc od przodu) do zasilacza który jest montowany na kołkach dystansowych takich co idą do płyty głównej. W sumie to tyle, mimo ze na początku przeróbki nie bardzo widziałem zadawalającego efektu, ale jak skończyłem to efekt jest bardzo fajny a ja lubię się przyczepiać do szczegółów a jestem zadowolony. Całość bardzo ładnie podkreśla niebieskie podświetlenie przodu, dodatkowo przerobiłem z przodu klapkę po portach na USB założyłem ja odwrotnie tak aby tworzyła dodatkowy wylot powietrza, acha i pamiętajcie nie trzeba ingerować w zasilacza :P co dla mnie jest ważne bo nie tracę gwarancji. Koszt nie przekracza 10zl :] (kamień szlifierski, brzeszczot, rurka termokurczliwa, kabel zasilający, spalony zasilacz). Po modyfikacji, nagle się przestronnie zrobiło w budzie, dodatkowo tylni wiatraczek wpuszcza chłodne powietrze do budy, zmieniła się tylko cyrkulacja powietrza… poniżej podaje linka do zdjęć, życzę miłego oglądania, zdjęcia nie pokazują tego efektu co widać na żywo B)

MODED LIAN LI-PC50

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie zrobione. tez kiedys na nia chorowalem, nawet mozna ja bylo za male pieniadze wyrwac na allegro, ale pionowy zasilacz i male wymiary w srodku, klopoty z chlodzeniem skutecznie mnie odwiodly od jej zakupu a wieksza "siostra" jest juz bardzo droga :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety pomysl nie trafiony nie da rady zbytnio, na zdjeciach tego nie widac ale kable sa spiete i wisza nad zasilaczem po prawej stronie (patrzac na przod obudowy). Ja nie zakladam WC ale FC, wiec posiadanie miejsca dodatkowego nie potrzeba, w konfiguracji nic sie nie zmienia a i tak w miejscu gdzie jest HDD pojdzie LCD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydały by się zaślepki na napędach (...)

1669783[/snapback]

Hmm zaslepki sa wporzadku :](...)

1670977[/snapback]

MACIORowi pewnie chodziło o to, abyś pomyślał nad zaslepkami zasłaniającymi ten czarny napęd optyczny i FDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak wlasnie ma byc, ja mam klawiaturke srebno czarna (Logitech UltraX), myszke tez srebno czarna (A4TEch Bateryy free), wieze (Sony RXD-5) to samo..... brakuje mi jeszcze monitorka ale zbieram na LCD 19 (narazie mam berkutowy 15 cali CRT) :] i tez bedzie utrzymana w tonacji srebno czarnej... wszystko sie ladnie komponuje...

Edytowane przez dioda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi