Skocz do zawartości
fipa

Wino

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zrobić winko. Mam gąsior 20l, napełniłem go do połowy rozgniecionymi winogronami (ciemnymi). Przytkałem rurką z wodą. Co dalej? Szukałem w sieci, ale sa tak rozne przepisy, ze nie wiem na co sie zdecydować. Prosze o precyzyjne wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ;) drożdży a lityl bit ? ;) dosładzaj regularnie to nabierze mocy :-]

jak chcesz się czegoś konkretnego dowiedzieć -> jutro pewnie będzie u mnie tata, ma trochę doświadczenia to podpowie :) tylko zapytaj konkretnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć jestem starszy kila zbila :-) rozpuść 3 kg cukru w gorącej wodzie około 3 litrów, jak przestygnie do temperatury pokojowej dolej do balonu. Drożdzy winnych nie musisz dodawć, (na skórkach winogron są dożdze)jak masz możesz je dolać, nie zaszkodzą .Wino pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie, przez 3-5 pierwszych dni będzie intensywnie fermentować,

dlatego balonu nie napełniaj więcej niż do 2/3 objętosci. W trakcie fermentacji można winko dosłodzić do smaku Po zakończeniu fermentacji zlej winko i odstaw niech dojżeje (w chłodzie najlepiej)

smaczengo :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, nie spodziewalem sie takiej odpowiedzi, jestem zadowolony. Czyli dolac to muszę juz teraz, dzis. Ok, zrobie to. Drożdze dodam za trzy dni, kiedy juz beda dobre (mam winiarskie, przygotuje je sposobem opisanym na opakowaniu). Jeszcze raz dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to już ode mnie - no problem :-)

btw widziałem kiedyś że tata latał po jakiś foracg traktujących o robieniu wina,, o tam to mają matrixa ;-) jak chcesz się doskonalić -> tam znajdziesz dużo informacji,,, to wyżej to taki ~ogólny sposób :-] w każdym razie ciężko coś popsuć ;)

napisz kiedyś jak smakuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja hard:

- 1/3 gąsiora wiśnie, winogrona, jabłka, gruszki lub inne owoce

- okolo 2 kg cukru

- reszte zalać spirytem

- odstawić na okolo tydzień

- odcedzić

Smacznego %-)

1670250[/snapback]

hmmm ;)

może inaczej -> najpierw owoce + cukier, odczekać ile sie da,, potem 2-3 dni spirycik ;)

jak zalejesz owoce z cukrem spirytem to fermentacji już nie będzie ;) wyjdzie.. hmm.. poncz ? czy jak się to nie pisze ;)

moja babcia pigwę ze spirycikiem miesza ;) o to chodzi ? :) to taak :)

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja babcia pigwę ze spirycikiem miesza ;) o to chodzi ? :) to taak :)

1670655[/snapback]

Własnie o to. Jesli ktos ma dobry przepis, to mozna zrobic napoj 60%, który pije sie bez przepojki :)

Ja na 100dniowke robie winko, kumpel ma wlasnie pigwówke zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurcze... nieźle się "zbroicie".

Od siebie polecę:

Przed studniówką odstawić jedną flaszeczkę wódeczki do śniegu (mam nadzieję, że będzie), pod jakąś choinkę w okolicy.

Wybrać się po nią około północy... Nigdy nie zapomnę smaku cudownej, zimniutkiej wódki z butelki, po której spływają kawałeczki lodu ze śniegiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze prawisz nitro :) to starszne jak wódki na studniówce zabraknie :D.

A co do winka na studniówke to ja raczej nie polecam, bedziecie mieszać alkochole wino pigwówka pewnie jakas wódka możecie skończyć ładnymi pawiami a nikt tego nie chce aqrat wtedy :). Także ja polecam sie zapotarzyć w wóde poprostu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpisze się pod tym tak rekoma jak i nogami ;)

byw przypomniałem sobie "ucieczkę z komisariatu" jak na mojej Świnki studniówce skończył się gazz ;) wszystko działo się w kasynie policyjnym stąd ta przewrotna nazwa ;) ... i nawet udało nam się wrócić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Wczoraj usunąlem miazge. Dosłodziłem jeszcze 1,5kg. Teraz odstawiam na pare miesięcy.

Oczywiscie smakowałem, musze powiedziec, ze ma bardzo intensywny zapach i kolor. Wiem jedno: nie bedzie tak słodkie, jak sobie wymarzyłem.. Chyba, ze moge jeszcze dosładzać.. Sprawe powinien załatwić 1kg cukru. Dosłodzić?

Edytowane przez fipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi