fipa Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 Mam zamiar zrobić winko. Mam gąsior 20l, napełniłem go do połowy rozgniecionymi winogronami (ciemnymi). Przytkałem rurką z wodą. Co dalej? Szukałem w sieci, ale sa tak rozne przepisy, ze nie wiem na co sie zdecydować. Prosze o precyzyjne wypowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 25 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2005 hmm ;) drożdży a lityl bit ? ;) dosładzaj regularnie to nabierze mocy :-] jak chcesz się czegoś konkretnego dowiedzieć -> jutro pewnie będzie u mnie tata, ma trochę doświadczenia to podpowie :) tylko zapytaj konkretnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Z tego co wiem, musi to postać kilka dni, potem musze wycisnąć sok z tego moszczu. Nie wiem kiedy mam dosłodzić, dolać wody i drożdzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 cześć jestem starszy kila zbila :-) rozpuść 3 kg cukru w gorącej wodzie około 3 litrów, jak przestygnie do temperatury pokojowej dolej do balonu. Drożdzy winnych nie musisz dodawć, (na skórkach winogron są dożdze)jak masz możesz je dolać, nie zaszkodzą .Wino pozostaw w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie, przez 3-5 pierwszych dni będzie intensywnie fermentować, dlatego balonu nie napełniaj więcej niż do 2/3 objętosci. W trakcie fermentacji można winko dosłodzić do smaku Po zakończeniu fermentacji zlej winko i odstaw niech dojżeje (w chłodzie najlepiej) smaczengo :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Dzieki, nie spodziewalem sie takiej odpowiedzi, jestem zadowolony. Czyli dolac to muszę juz teraz, dzis. Ok, zrobie to. Drożdze dodam za trzy dni, kiedy juz beda dobre (mam winiarskie, przygotuje je sposobem opisanym na opakowaniu). Jeszcze raz dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 to już ode mnie - no problem :-) btw widziałem kiedyś że tata latał po jakiś foracg traktujących o robieniu wina,, o tam to mają matrixa ;-) jak chcesz się doskonalić -> tam znajdziesz dużo informacji,,, to wyżej to taki ~ogólny sposób :-] w każdym razie ciężko coś popsuć ;) napisz kiedyś jak smakuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Bedziemy pić to na studniówce w styczniu, mam nadzieje, ze bedzie wysmienite ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Wersja hard: - 1/3 gąsiora wiśnie, winogrona, jabłka, gruszki lub inne owoce - okolo 2 kg cukru - reszte zalać spirytem - odstawić na okolo tydzień - odcedzić Smacznego %-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Piliście pigwówkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 (edytowane) Wersja hard: - 1/3 gąsiora wiśnie, winogrona, jabłka, gruszki lub inne owoce - okolo 2 kg cukru - reszte zalać spirytem - odstawić na okolo tydzień - odcedzić Smacznego %-) 1670250[/snapback] hmmm ;) może inaczej -> najpierw owoce + cukier, odczekać ile sie da,, potem 2-3 dni spirycik ;) jak zalejesz owoce z cukrem spirytem to fermentacji już nie będzie ;) wyjdzie.. hmm.. poncz ? czy jak się to nie pisze ;) moja babcia pigwę ze spirycikiem miesza ;) o to chodzi ? :) to taak :) Edytowane 26 Września 2005 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 moja babcia pigwę ze spirycikiem miesza ;) o to chodzi ? :) to taak :) 1670655[/snapback] Własnie o to. Jesli ktos ma dobry przepis, to mozna zrobic napoj 60%, który pije sie bez przepojki :) Ja na 100dniowke robie winko, kumpel ma wlasnie pigwówke zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 O kurcze... nieźle się "zbroicie". Od siebie polecę: Przed studniówką odstawić jedną flaszeczkę wódeczki do śniegu (mam nadzieję, że będzie), pod jakąś choinkę w okolicy. Wybrać się po nią około północy... Nigdy nie zapomnę smaku cudownej, zimniutkiej wódki z butelki, po której spływają kawałeczki lodu ze śniegiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Dobrze prawisz nitro :) to starszne jak wódki na studniówce zabraknie :D. A co do winka na studniówke to ja raczej nie polecam, bedziecie mieszać alkochole wino pigwówka pewnie jakas wódka możecie skończyć ładnymi pawiami a nikt tego nie chce aqrat wtedy :). Także ja polecam sie zapotarzyć w wóde poprostu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 podpisze się pod tym tak rekoma jak i nogami ;) byw przypomniałem sobie "ucieczkę z komisariatu" jak na mojej Świnki studniówce skończył się gazz ;) wszystko działo się w kasynie policyjnym stąd ta przewrotna nazwa ;) ... i nawet udało nam się wrócić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drunk_ZoZol Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 http://alkohologia.blog.onet.pl/ - tu można poszukać o winach i innych wyborach alkoholowych [; tylko nie banujcie za spam, znalazłem na joe [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 (edytowane) Wczoraj usunąlem miazge. Dosłodziłem jeszcze 1,5kg. Teraz odstawiam na pare miesięcy. Oczywiscie smakowałem, musze powiedziec, ze ma bardzo intensywny zapach i kolor. Wiem jedno: nie bedzie tak słodkie, jak sobie wymarzyłem.. Chyba, ze moge jeszcze dosładzać.. Sprawe powinien załatwić 1kg cukru. Dosłodzić? Edytowane 31 Października 2005 przez fipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 @fipa Gdzie są Ryki??? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 31 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2005 (edytowane) http://mapa.szukacz.pl/ Wpisz Ryki i wybierz największy kwadracik. EDIT: Dlaczego pytasz? Edytowane 31 Października 2005 przez fipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Heh... nie wiesz dlaczego? Zobaczył taki baniak wina, i kombinuje, jak tu się wbić na imprezę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 1 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2005 Czy ono powinno jeszcze "bąbelkować"? W jakiej temperaturze to trzymać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...