Skocz do zawartości
Oles07

Jaka Kolejność?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam już wszystko do WC, dodam że to moje 1 WC...

Pompa (Grundfos-do wody, więc temp do 90 stopni nie jest jej straszne), 3 bloki (CPU, GPU, i875), rezerwuar 2x3,5" ( z 2 krócami), wężyki 9/12 eheimy (dobrze się układają), za chłodnicę będzie robić "nyska", stojąca poza obudową (na razie). Pompe chciałem ustawić na samym przodzie w obudowie, rezerwuar tuż nad nią. Obudowa to chieftec bx medium, więc miejsca nawet sporo.

I teraz zapytanie: Jaka powinna być (najlepsza, najwydajniejsza) kolejność przepływu wody w układzie? Czyli co po kolei, idąc od wyjścia, kończąc na wejściu, pompy łączyć?

Edytowane przez Oles07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spox, ale Wy w większości przypadków macie pompki akwariowe, a to nimal wymusza przepuszczennie wody przez chłodnice bezpośrednio przed wpłynięciem jej do pompy, bo to skraca jej żywotność! U mnie tej konieczności nie ma, bo pompka daje rade do wysokiej temp, jakiej na pewno w WC nie będzie.

A foto co są na forum chyba wszystkie przeglądałem, nie jestem leniwy.

Jutro chciałem złożyć na próbe, bez wkładania do kompa układu, ale już chce wymierzyc wszystko, a bez tego nie dam rady.

Pozatym transfer w neo mi się skończył i nawet jak bym bardzo chciał, to za bardzo teraz nie moge poprzeglądać co bym chciał... :( A wcześniej bardziej się przypatrywałem co jest w innych układach, a nie w jakiej kolejności połączone...

Edytowane przez Oles07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ułóż sobie wszystko jak Ci będzie najwygodniej, nie ma znaczenia gdzie umieścisz pompę i nie będzie to miało wpływu na jej żywotność. Pompka tak czy siak musi przepchnąć wodę przez cały układ więc niezależnie w którym miejscu ją umieścisz zawsze będzie miała do wykonania taką samą pracę i nic poza wygodą użytkowania nie wymusza jej położenia. Jeżeli masz na myśli różnicę temperatur przed i za bloczkami to jest bardzo niewielka i ich ułożenie też nie powinno mieć większego znaczenia. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze dodam że pojemność termiczna oraz gęstość wody są ponad 1000 razy większe niż powietrza - czyli by przetransportować taką samą ilość ciepła powietrze mysi płynąć ponad 1000 razy szybciej ;) więc mówienie że ciepła woda wypływająca z bloczku na procesor będzie ogrzewała grafikę czy cokolwiek jest wyrazem kompletnego ignoranctwa połączonego z głupotą

reasumując - kolejność bloczków nie ma jakiegokolwiek znaczenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze dodam że pojemność termiczna oraz gęstość wody są ponad 1000 razy większe niż powietrza - czyli by przetransportować taką samą ilość ciepła powietrze mysi płynąć ponad 1000 razy szybciej ;) więc mówienie że ciepła woda wypływająca z bloczku na procesor będzie ogrzewała grafikę czy cokolwiek jest wyrazem kompletnego ignoranctwa połączonego z głupotą

reasumując - kolejność bloczków nie ma jakiegokolwiek znaczenia!

1670133[/snapback]

I tu sie zgadzam.

A od siebie dodam - wywal rezerwuar i kup trojnik ;)

A skoro mowisz ze eheimy sie dobrze układaja to .... w zaszadzie nie wiem co. Może powiedz jakie weze sie gorzej układaja od tych eheimow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi