QauczuQ Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 (edytowane) Cześć, wczoraj u koumpla podczas debat przy piwku, spróbowałem podkręcić jego Athlona 2000+ z 166 mhz na 200mhz, podniosłem więc napięcie na 1,75, mnożnik chyba 8 ale mogło byc tez 9 , nie pamiętam ;) . Pamieći kingston napięcie delikatnie podniosłem do 2,7 i 3 3 3 9. Po tej zmianie komputer przestał postować, reserty biosu nic nie pomogają. Płyta to epox 3rda jakoś tak. Postuje C1. czy takie napięcie mogło spalić proca? ps edit: czy jest możliwe że to płyta się jakoś "powiesiła"? wdzięczny za każdą odpowieć, podpowiedż QauczuQ Edytowane 26 Września 2005 przez QauczuQ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 nie chce mi sie tego n raz pisac ;] 3 post ;] http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?t=142 raczej proc nie padl a mobo swiruje ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 nie chce mi sie tego n raz pisac ;] 3 post ;] 1669375[/snapback] hmm.... piszą w tym liinku że cyt.: mobo moze byc padniete uszkodzone zasilanie cmosa bardzo czeste na niektórych epoxach albo niepowodzenie przy flashowaniu rodzina nf2. a jak można sprawdzić to bo wyciągałem baterujkę na jakieś 5 minut i dalej nic. Czy to za krótko żey się tam wszystko wyzerowało. I czy taka awaria możliwa jest do usunięcia jaieś flashowanie itp.? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 (edytowane) zacznij od wyciagniecia wszystkiego ... i zobacz czy kod sie sie zmieni jesli nie to trzeba pewnie kostke przeprogramowac ;] cmosa kasuje sie zworka ;] Edytowane 26 Września 2005 przez Linoge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 zacznij od wyciagniecia wszystkiego ... i zobacz czy kod sie sie zmieni jesli nie to trzeba pewnie kostke przeprogramowac ;] cmosa kasuje sie zworka ;] 1669401[/snapback] a takie, przeprogramowanie to można samemu zrobić czzy trzeba specjalne urządzenia? kasowałem zworka ale nic nie dawało ;(, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 (edytowane) potrzebny Ci programator albo mobo z taka sama kostka biosu btw nie cytuje sie raczej ostatniego postu jesli Twoja wypowiedz bezposrednio do niego sie odnosci sztucznie powieksza to topici przez co staja sie nieczytelne Edytowane 26 Września 2005 przez Linoge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 Po tej zmianie komputer przestał postować, reserty biosu nic nie pomogają. Płyta to epox 3rda jakoś tak. Postuje C1. 1669295[/snapback] W epox'ach kod C1 oznacza blad pamieci. Sprobuj odpalic kompa na innych kostkach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 też tak myślałem na początku, myśłisz ze to zwiększone o jeden "punkt" napięcie i szyna na 200mhz i cl3 3339 mogły im w jakiś sposób zaszkodzić? z moich skromnych doświadczeń to gorsze pamięci niż koingston dają sobie radę a jak nie to się nie "psują", jakiś pech. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 a takie, przeprogramowanie to można samemu zrobić czzy trzeba specjalne urządzenia? kasowałem zworka ale nic nie dawało ;(, 1669407[/snapback] zrob hot flasa na twojej NF7 Abita- robilem HF kostki biosu z DFI Infinity na Abicie NF7 wiele razy wiec i to powinno przejsc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 to ten numer z nitką i wyciąganiem kostki w odpwiednim momencie postowania? a na epox tez tak można? czy trzeba mieć dodatkową kość flash do tej procedury? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 to ten numer z nitką i wyciąganiem kostki w odpwiednim momencie postowania? a na epox tez tak można? czy trzeba mieć dodatkową kość flash do tej procedury? 1669501[/snapback] ja uzywalem igly, ale nitka podobno bezpieczniejsza. A wyciaga sie kostke jak juz komp wejdzie do windowsa, chyba ze robisz flash z poziomu dosa. Skoro da sie bios z DFI sfashowac na Abicie i odwrotnie to chyba i z Epoxa sie da. btw. sprawdzalem tez czy da sie sflashowac bios z Asrocka K7S8X ale juz nie dalo rady :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marotf Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 da rady na 100%. Ja flashowałem padnięty bios od Epox-a 8RDAE 2MBit w Abicie AN7 4 MBit. Obydwa mają napięcia 3.3V na kostce więc wszystko powinno być ok. Użyj przełącznika /f gdy będziesz flashował awdflashem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 26 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2005 dzięki, mam nadzieję że to nic nie padło ze sprztu, tylko ten bios sie "zjebał" Muszę poczytać o tym flashowaniu bo nie robiłem tego nigdy. Spróbuję ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> odemnie (abit) kostkęi na epoxie wykorzystać. (tak można tak??) wielkei dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marotf Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 (edytowane) 1. upewnij sie że to bios jest przyczyną problemu!!! 2. przygotuj cd bootowalny (sektor startowy może być z dyskietki startowej od win98). umieść na cd awdflash i plik z biosem. 3. wyciągnij płyte z obudowy żeby nic nie przeszkadzało w wyciąganiu kostki 4. wyciągnij kostke igłą (ostrożnie) i wepchnij ją lekko do gniazda aby później można ją było łatwo wyciągnąć (można również użyć nici do późniejszego wyciągania kości) 5. uruchom komp. z cd bootowalnej pod dosa. 6. wyciąg kość ostrożnie 7. włóż uszkodzoną kość która jest kompatybilna z dobrą (uważaj by nie włożyć odwrotnie) 8. odpal awdflash.exe xxx.bin /f i potwierdź (xxx.bin to bios do uszkodzonej płyty) 9. wyłącz komputer i włóż kości na swoje miejsca. kość od Abita NF7S-2.0 można zflashować w Epoxie 8rda+. Można również w innych płytach o ile zgadza sie napięcie kości i ich rozmiar. Kości mniejszych pojemności można flashować w płytach co mają kości o większej pojemności. Zrobiłem to na Abit AN7 flasciach!ąc w nim kość od Epox-a 8rdae. Edytowane 28 Września 2005 przez marotf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QauczuQ Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 marotf - Wielkie dzięki, za tak szczegółowy opis i ostateczne rozwianie problemu użycia kości Abit do Epox. Jeszcze raz dzięki, jak to zrobię to napiszę jak poszło. pz marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...