megg Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Bede wdzieczna jesli ktos udzieli mi informacji jakie wyjscie ma modem z Aster City - czy jest to RJ 45 czy USB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
username Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 zależy od modemu, zwykle mają i USB i ethernet, ale monter Ci powie, że pod USB podpinasz na własną odpowiedzialność. Jak będziasz miał szczęscie, to zostawią Ci płytkę ze sterami, ale jak otrzymasz Terayona, to i tak ta płytka nie zadziała. Ogólnie ethernet muszą mieć, więc nie ma co się przejmować sterownikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 (edytowane) @username ---> jestes w bledzie. Mozna podlaczyc bez wiekszych problemow przez usb. Ale i tak mam przez sieciowke bo przez USB moim zdaniem bardziej obciąza procesor. Ale niema zadnego problemu aby podlaczyc. Dziala tak jak powinno. @megg ---> U mnie jest jedno i drugie <RJ 45 i USB> Obecnie mam modem Terayon TJ700x. To juz moj 3 modem w Aster i z tego co pamietam kazdy mial dwa wyjscia. Podobnie bylo w modemach Motoroli i w jeszcze innym modelu Terayona Edytowane 27 Września 2005 przez paolowawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jam3 Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 moj ma 1 i drugie osobiscie uzywam usb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 @username ---> jestes w bledzie. Mozna podlaczyc bez wiekszych problemow przez usb. Ale i tak mam przez sieciowke bo przez USB moim zdaniem bardziej obciąza procesor. Ale niema zadnego problemu aby podlaczyc. Dziala tak jak powinno. 1671258[/snapback] Troche racji on ma. Monterzy, niezaleznie od sieci kablowej odradzaja laczenie modemow przez USB. Modem w tym trybie emuluje karte sieciowa i bywaja z tym problemy. Stabilniej dziala to na kartach sieciowych (sprawdzone na kilkuset abonentach w mojej sieci kablowej). Jesli chodzi o same modemy to nigdy nie widzialem takiego, ktory nie mialby oprocz USB zlacza RJ45. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpiwek Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Mam pytanie czy jeżeli modem ma dwa wyjścia (USB i RJ45) to można wykorzystać je naraz (podłączyć do 1 modemu 2 kompy - 1 pod usb 2 pod 2 wyjście)?? I czy to w ogóle będzie działać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Mam pytanie czy jeżeli modem ma dwa wyjścia (USB i RJ45) to można wykorzystać je naraz (podłączyć do 1 modemu 2 kompy - 1 pod usb 2 pod 2 wyjście)?? I czy to w ogóle będzie działać? 1676678[/snapback] Nie, tylko jedno na raz moze byc aktywne, ale _naprzemian_ uzywac sie da ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 (edytowane) Nie, tylko jedno na raz moze byc aktywne, ale _naprzemian_ uzywac sie da ;) 1676724[/snapback] Nieprawda. W kazdym nowszym modemie mozna wykorzystac oba na raz o ile operator na to pozwala. Modem dziala wowczas jako bridge. Wowczas mozna podlaczyc bezkolizyjnie dwa komputery i w zaleznosci od konfiguracji po stronie kablowki kazdy komputer dostaje osobny adres IP i wlasna przepustowosc (nie musi byc ona dzielona). Edytowane 30 Września 2005 przez KrzychuG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Nieprawda. W kazdym nowszym modemie mozna wykorzystac oba na raz o ile operator na to pozwala. Modem dziala wowczas jako bridge. Wowczas mozna podlaczyc bezkolizyjnie dwa komputery i w zaleznosci od konfiguracji po stronie kablowki kazdy komputer dostaje osobny adres IP i wlasna przepustowosc (nie musi byc ona dzielona). 1676913[/snapback] Ale wtedy masz dodatkowa oplate, bo mowisz o robieniu bridge z modemu, koledze chodzilo czy w standardzie sie da, a tak sie nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Ale wtedy masz dodatkowa oplate, bo mowisz o robieniu bridge z modemu, koledze chodzilo czy w standardzie sie da, a tak sie nie da. 1677634[/snapback] O tym przeciez nie napisal. Spytal tylko czy jest taka mozliwosc. Poza tym to wszystko zalezy od sieci kablowej. Niektore moga tego nie blokowac, inne moga zadac dodatkowej oplaty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpiwek Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 a czy w Aster tak się da? (wykorzystać 2 wyjścia naraz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
username Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 a może da się przestawić te modemy w tryb router? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...