Skocz do zawartości
megg

Aster City - Gniazdo W Modemie

Rekomendowane odpowiedzi

zależy od modemu, zwykle mają i USB i ethernet, ale monter Ci powie, że pod USB podpinasz na własną odpowiedzialność. Jak będziasz miał szczęscie, to zostawią Ci płytkę ze sterami, ale jak otrzymasz Terayona, to i tak ta płytka nie zadziała. Ogólnie ethernet muszą mieć, więc nie ma co się przejmować sterownikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@username ---> jestes w bledzie. Mozna podlaczyc bez wiekszych problemow przez usb. Ale i tak mam przez sieciowke bo przez USB moim zdaniem bardziej obciąza procesor. Ale niema zadnego problemu aby podlaczyc. Dziala tak jak powinno.

@megg ---> U mnie jest jedno i drugie <RJ 45 i USB> Obecnie mam modem Terayon TJ700x. To juz moj 3 modem w Aster i z tego co pamietam kazdy mial dwa wyjscia. Podobnie bylo w modemach Motoroli i w jeszcze innym modelu Terayona

Edytowane przez paolowawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@username ---> jestes w bledzie. Mozna podlaczyc bez wiekszych problemow przez usb. Ale i tak mam przez sieciowke bo przez USB moim zdaniem bardziej obciąza procesor. Ale niema zadnego problemu aby podlaczyc. Dziala tak jak powinno.

1671258[/snapback]

Troche racji on ma. Monterzy, niezaleznie od sieci kablowej odradzaja laczenie modemow przez USB. Modem w tym trybie emuluje karte sieciowa i bywaja z tym problemy. Stabilniej dziala to na kartach sieciowych (sprawdzone na kilkuset abonentach w mojej sieci kablowej).

Jesli chodzi o same modemy to nigdy nie widzialem takiego, ktory nie mialby oprocz USB zlacza RJ45.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy jeżeli modem ma dwa wyjścia (USB i RJ45) to można wykorzystać je naraz (podłączyć do 1 modemu 2 kompy - 1 pod usb 2 pod 2 wyjście)?? I czy to w ogóle będzie działać?

1676678[/snapback]

Nie, tylko jedno na raz moze byc aktywne, ale _naprzemian_ uzywac sie da ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, tylko jedno na raz moze byc aktywne, ale _naprzemian_ uzywac sie da ;)

1676724[/snapback]

Nieprawda. W kazdym nowszym modemie mozna wykorzystac oba na raz o ile operator na to pozwala. Modem dziala wowczas jako bridge. Wowczas mozna podlaczyc bezkolizyjnie dwa komputery i w zaleznosci od konfiguracji po stronie kablowki kazdy komputer dostaje osobny adres IP i wlasna przepustowosc (nie musi byc ona dzielona).

Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda. W kazdym nowszym modemie mozna wykorzystac oba na raz o ile operator na to pozwala. Modem dziala wowczas jako bridge. Wowczas mozna podlaczyc bezkolizyjnie dwa komputery i w zaleznosci od konfiguracji po stronie kablowki kazdy komputer dostaje osobny adres IP i wlasna przepustowosc (nie musi byc ona dzielona).

1676913[/snapback]

Ale wtedy masz dodatkowa oplate, bo mowisz o robieniu bridge z modemu, koledze chodzilo czy w standardzie sie da, a tak sie nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wtedy masz dodatkowa oplate, bo mowisz o robieniu bridge z modemu, koledze chodzilo czy w standardzie sie da, a tak sie nie da.

1677634[/snapback]

O tym przeciez nie napisal. Spytal tylko czy jest taka mozliwosc. Poza tym to wszystko zalezy od sieci kablowej. Niektore moga tego nie blokowac, inne moga zadac dodatkowej oplaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi