Ravcik Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Witam Jestem posiadaczem dysku WD2500 KS Caviar SE 250 Gb SATA II 16 MB Cache, ostatnio jednak pojawił sie problem, dysk od tak od siebie przełancza sie w tryb PIO, normalnie działa w Ultra DMA Tryb 5, co powoduje bardzo niskie osiągi. Jedynie co pomaga to deinstalacja/instalacja sterowników odpowiadajacych za Chipset,niekiedy sa takie dziwy że przestaje dzialac i wiesza kompa, albo sporadycznie bios ma problem z wykryciem dysku. Żadne z powyższych nie pojawiały sie na poczatku uzytkowania, ujawniły sie dopiero po okolo 3 tyg. pracy. Niewiem za bardzo co może być przyczyna, więc pytam czy spotkał sie ktos z takimi anomaliami ? Zaznaczam że sterowniki są najnowsze (chipset), moja płyta gl. to ABIT IC7-G wszystko podpiete do SATA. Pozdrawiam i czekam na jakies rady....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 w sumie przeinstalowałem system i narazie pomogło, ale dalej się głowie dlaczego i co było tego powodem, w sumie to juz nie pierwszy raz i nie pierwszy dysk zachowyjący sie podobnie hm.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon386 Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 witam spotkalem sie z podobnym problemem i pomogla aktualizacja 1671346[/snapback] a nie w UDMA 6 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 - nie było zadnych naleciałości wzgledem starych sterowników system był instalowany na nowo bez ingerencji innych dysków w konfiguracji, tak samo co do aplikacji niewiem co mogło zaszkodzic. - bios mam najnowszy ( zwykle zawsze aktualizuje gdy wychodzi cos nowego) - w managerze urządzeń pisze że tryb Ultra DMA 5 Niewiem może to cos z MB a nie dyskiem, tym bardziej że podobny problem miałem z wczesniejszym dyskiem WD 1600 JD ale on już znajduje sie w krainie wiecznych łowów teraz dostalem z gwary edycje JS która zreszta chce opylić.... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcon386 Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 (edytowane) a kiedys jedna barracuda nie chciala pracowac w XPeku w udma tylko w pio, a w 98 chodzila w udma - dziwne to bylo ale na kazdym kompie tak samo...dysk dostal gosc ktory pracuje w 98 bo szkoda polsprawny sprzet wyrzucac ale u ciebie to wyglada na kontroler dysku - wymiana mobo pomoze B) Edytowane 4 Października 2005 przez falcon386 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 To przestawianie sie w tryb PIO to nowy bajer wprowadzony wraz z SP2. Teoretycznie dysk zmienia tryb transferu, gdy system zauwazy zbyt wiele bledow pomiedzy dyskiem a kontrolerem. Zmienia on wowczas wpis w rejestrze na stale. Czasami faktycznie pomaga usuniecie jednego wpisu w rejestrze, czasami ponowne zainstalowanie sterownikow od kontrolera. Microsoft nie przewidzial chyba takich problemow i zapomnial dodac przywracania trybu transferu po restarcie. Problem opisany jest tutaj i tutaj Niestety czasami zdarza sie, ze ani zmiany w rejetrze ani przeinstalowanie sterownikow od kontrolera nie wystarcza, wtedy z pomoca przychodzi program dmacheck. U mnie to byla jedyna mozliwosc przywrocenia trybu DMA, inne zawiodly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Troche u ustawieniach dysków w rejestrze... http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=41708 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravcik Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 thx for help..... narazie działa bez ingerencji w rejestr, ale pewnie przyda się wszystko na przyszłośc, BTW takie przełanczanie lekko wkur.......jest wrrrr. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 powinno wystarczyc zwykle usuniecie kontrolerow w menadzerze urzadzen i restart windy. umnie to zadzialalo. Podpinam czasmi dysk i trafilo mi sie raz (moze tasma niedoscisnieta) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...