Skocz do zawartości
wako

Omega Drivers Na R9500@9700 - Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno zmienilem 4ti na 9500. Operacja modowania odbywa sie bez problemow, potoki sprawne, nie ma artow, karta jest stabilna, czyli mam 9700... ale tylko na omegach > 2605a.

Na starszych sterownikach, z serii 25xx karta wykrywana jest (typ mikroukladu) jako r9800pro :blink: Na nowszych jako r9700po. Zdaje sie, ze to wplywa na stabilnosc w demku pes5. Na starych sterownikach gra "staje" ledwo po rozpoczeciu meczu. Na nowych dziala poprawnie. Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze na starych sterownikach dziala poprawnie, jezeli nie zainstaluje soft-moda. Pomyslicie: powinienem zainstalowac najnowsze sterowniki, ale mysle, ze dla radkow 9500/9700 najlepsze sa te troche starsze sterowniki - np. 2597a (catalyst 4.12) Poza tym widze, ze w 3dmarku 01 wersja sterownikow dosyc mocno wplywa na koncowy wynik - ok 1000pkt mniej na nowych sterowniakch w stosunku do starszych wersji. Glownie dlatego chcialbym zostac przy starej wersji driverow.

Co wiec radzicie bym zrobil? Moze sprobowac innych wersji, ktore umozliwiaja modowanie... np. DNA ?

Jeszcze jedno pytanie, czy te wyniki nie wydaja sie Wam zbyt niskie jak na ta karte?

3d01 -> 10579 http://service.futuremark.com/compare?2k1=8731368

3d03 -> 4120

(gametests:

#1 115.8 fps

#2 28.1 fps

#3 24.8 fps

#4 27.7 fps

cpu tests: 383 points

#1 40 fps

#2 7.3 fps)

Sprzet w sygnaturce

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś też borykałem się z problemem sterowników i w końcu dobrałem najlepsze dla mnie.

1. Jeśli grasz w najnowsze gierki (PES5 za pewne do takich należy) powinieneś zainstalować najnowsze Omegi ze względu na zasadniczo wyższą wydajność (w nowych grach) i przede wszystkim brak konfliktów (no może nie całkowity). W takim przypadku nie zwracaj uwagi na wyniki w 3DMarku bo jak to ktoś kiedyś mądrze powiedział, w 3DMarki sie nie gra. Chociaż wynik na najnowszych Omegach w 3DM '03 i '05 powinien być wyższy niż na starych, przynajmniej u mnie tak jest.

2. Jeśli przede wszystkim grasz w gry obsługujące DX8 (tak jak ja) zainstaluj sobie Omegi 2.6.25a - zero broblemów i najwyższa wydajność (w DX8 ofkors) a i te nowsze z DX9 chodzą nieźle chociaż minimalnie gorzej niż na 2.6.71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

móglbys dac linka do tych sterowników Omegi 2.6.25a kumpel ma 9500 pro @ 9700 zalemana zalozonego na nim i mimowszystko strasznie mu sie grafa przegrzewa ze po pograniu np 20 min w fife 2006 wywala go so windy i komp dziala na "software"

Edytowane przez MadMat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi