mily Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 Witam. Nabyłem płytę główną marki GigaByte (model K8NXP-9). Domyślnie był tam wgrany BIOS wersji F4, o którymo dziwo nie ma nawet mowy na stronie z opisem. Posiadam 2 kości pamięci RAM (TwinMOS 512 MB DDR400 CL2.5 na m.Tec'ach), które nie chciały działać w Dualu. Postanowiłem za tem zaktualizować BIOS. W chwili obecnej kości te pracują w Dualu i stwierdził bym, iżwszystko jest w należytym porządku, gdyby nie fakt, iż za każdym razem - nie ważne, czy włączam komputer, czy go resetuje pisze "Verifying DMI Pool Data.......Updated Success", po czym komputer "wisi" przez 3-4sek. Następnie uruchamia się system operacyjny (Gentoo Linux 2005.1 x86_64). Dodam także, iż gdy odłączę jakiś napęd od IDE1 lub IDE2, to przed detekcja tych urzadzen komputer "wisi" podczas POSTu tuż przed detekcją urządzeń IDE. W chwili obecnej mam podłączone: Primary Master: Samsung SP0411N Primary Slave: Maxtor 6Y080P0 Secondary Master: Toshiba SD-M1802 Secondary Slave: Plextor PX-708A POST przebiega sprawnie, ale przed bootowaniem "wisi". Pamięć RAM była sprawdzana MemTestem na innym komputerze wyposarzonym w Semprona 2800+, oraz GA-7N400S-L. Początkowo myślałem, że to wina CPU, ale skoro przekompilowałem cały system (Gentoo), to wnioskuję, iż jest sprawny, chociaż segfaultuje powyżej 1800MHz (wina płyty głównej?). Mając jeszcze BIOS w wersji F4 próbowałem O/C, jednakże podniesienie FSB chociażby o 1MHz powyzej 200 kończyło się resetem tuż przed wykrywaniem urządzen IDE, po czym, kilka "pipnięć", komunikat o uszkodzonym BIOSie, oraz przywracanie BIOSu z kopii zapasowej. Najogólniej rzecz ujmująć nic mnie już nie zdziwi. Po aktualizacji BIOSu "powiedzmy", że wszystko jest OK, ale CPU nie mogę podkręcić i komputer "wisi" przed bootowaniem. Tak apropo jeszcze mam pyt odnośnie USB. Otóż mam klawiaturę PS/2 i myszkę USB. Gdy włączę w BIOSie USB Mouse Support (Integrated Peripherals), to po zabootowaniu SuSE 9.1 nie działa klawiatura, a gdy wyłączę tę opcję, to działa, lecz po zabootowaniu DOS'a i Partition Magic, nie działa myszka. Teraz kilak pytań: 1) Czy muszę wybierać między: sprawną klawiaturą w instalatorze XP i Linuksie, a działającą w DOSie myszką? 2) Dlaczego domyślnie wgrana była tak stara wersja BIOSu? Pewnie jakbym kupil Athlona X2 to by się w ogóle nie włączył :/. 3) Dlaczego komputer "wisi" kilka sek tuż przed bootowaniem? 4) Czemu takie słabe osiągi O/C? Bo wątpie, by przez CPU na napięciu 1.6V nie działał stabilnie na FSB 225, codaje pry mnożniku 9x ~2GHz? PAMIĘĆ USTAWIONA NA FSB166MHz! 5) Dlaczego BIOS F4 nie obsługuje Dual Channell DDR? 6) Ten model nie ma SLI, więc po co w BIOSie w opcje Init Display First opcja: PCI, PEG1, PEG2? oczywiście to się tak nie nazywa dokładnie, chodzi o sam fakt, że mam 2x PEG. Proszę o w miarę szybką odpowiedź, za która z góry bardzo dziękuję. ------------------------------------------------------------------------------- Nazwa modelu : K8NXP-9 -------------------------- Wersja Rev. płyty : 1.0 Wersja BIOS : F7 ------------------------------------------------------------------------------- Marka karty graficznej : S3 Model : Virge 3D/DX Onboard Marka procesora : AMD Model : Venice Prędkość : 3000+ (1800MHz) System operacyjny : Gentoo Linux Marka pamięci : TwinMos Typ : DDR Wielkość pamięci : 2x 512MB DualChannel Prędkość : DDR400 CL2.5 Zasilacz : Antec TruePower 550 W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość molimo Opublikowano 27 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2005 już jest temat o tej płycie. zapraszam tam a ten usuń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mily Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Jakos nie moge znalezc :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 (edytowane) Zerknij tu: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=148330&hl=K8NXP-9 A odnośnie biosu - jak to nie ma F4? http://tw.giga-byte.com/Motherboard/Suppor...8NXP-9_More.htm Edytowane 17 Października 2005 przez BQB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...