Skocz do zawartości
Gość sensej17

Asrock P4i45e I Celeron D !uwaga!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Uzytkownikow Forum! Jest to moj pierwszy temat, a w zasadzie prosba o wytlumaczenie mi kilku spraw :wink:

Jestem posiadaczem nastepujacej konfiguracji sprzetowej:

Plyta glowna ASRock P4i45E

Procesor Celeron D 2.53 ghz

768 MB DDR 400mhz

Radeon 9200 128 MB z pamieciami przyspieszonymi do 400mhz.

Windows server 2003 Ep edition

O to moje problemy:

1. Czy normalne jest to ze moja plyta glowna ktora ma wsparcie dla technologi HT i posaida kodek dzwiekowy 5.1 MA TYLKO AGP 4x?! Czy mozna to jakos zmienic :P?

2. W instrukcji jest napisane ze plyta obsluguje pamieci 400 mhz, jednak w biosie maksymalnie moglem je ustawic na 350 mhz. Czemu tak jest?

3. Czy w przypadku tego procesora normalna temperatura jest okolo 60 stopni na boxowskim wentylatorze? Jaki byscie polecali wentylator do tego procka, mozliwie cichy?

4. Czy do tej konfiguracji warto jest kupic RADEONA 9700 pro (mam kozystna oferte)? I czy z agp 4x bede mial mozliwosc komfortowej gry w takie gry :D jak far cry, czy SA?

5. Posiadam Nagrywarke DVD samsunga kotra po 2 miesiacach przestala czytac niektore plyty a reszta odtworzy sie ale po pewnym czasie tak mieli ze az sie komp zawiesza lub zamula nie mowiac juz o nagywaniu zwyklych cdrow! :mur: . Co w takim przypadku nalezy robic? :mur:

6. O ile mozna przyspieszyc bezpiecznie osmiopotokowego Radeona 9700pro 2,8ns?

Powyzsze pytania nie dawaly mi spokoju przez dluzszy czas:P. Prosze o wyrozumialosc, gdyz jak juz wczesniej napisalem jest to moja pierwsza notka. Z gory dziekuje Wam za odpowiedz. Pozdrawiam Sensej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. Poświęce się :P.

1) Tak, chipset i845 wspiera mnaksymalnie AGP 4x. Różnica między trybem 4x a 8x jest marginalna.

2) 400 MHz jest dla procesorów z FSB 200 MHz (800 QPB), czyli najszybszych modeli P4.

3) To normalna temperatura w stresie. Trochę pomogłoby przesmarowanie proca dobrą pastą termoprzewodzącą i zrobienie porządku w budzie.

Z cichych i tanich coolerów polecam Freezera 4 i Pentagrama QVC-100.

4) Karta jak najbardziej odpowiednia do tego procka. Jak wspominałem AGP nie ma tu nic do rzeczy i nie ograniczy jej.

5) Na gwarancję z nią!

6) A co ja wróżka?

OK, biorąc pod uwagę położenie Jowisza względem Słońca i Księżyca będzie to nie więcej niż 380/720 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje ;] a tak na marginesie: masz ten sam procek co ja tylko ze przyspieszony. Duzo ci dalo takie podniesienie? bo zastanawiam sie zeby u siebie co nieco zmienic tylko ze juz przy lepszym chlodzeniu :P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dało to oczywiście bardzo dużo, ok. 50-procentowe przyspieszenie. Dopiero przy wysokim FSB (i oczywiście częstotliwości) Prescotty rozwijają skrzydła.

Spróbuj podneść FSB na 166 MHz, oczywiście z odpowiedznim dzielnikiem (pci/agp = 33/66). Powinno pójść bez zmiany chłodzenia i napięcia. Do większego overclockingu potrzebna byłaby zmiana płyty głównej.

Masz wentylator wyciągający z tyłu obudowy? Nawet zwykły Arctic za 7 zł potrafi obnizyć temperaturę o ~5*C. No i pasta termoprzewodząca. Nawet zwykła silikonowa jest lepsza od tej standardowej gliny.

Mój procek działał stabilne na 3.8 GHz na boxie. Temperatura dochodziła do 70* (teraz jest 50*). Jeśli chcesz zmienić chłodzenie, to głównie ze względów...akustycznych :). Na tej płycie raczej nie podkręcisz dużo wiecej niż 3150 MHz, a do tego box wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje ;] a tak na marginesie: masz ten sam procek co ja tylko ze przyspieszony. Duzo ci dalo takie podniesienie? bo zastanawiam sie zeby u siebie co nieco zmienic tylko ze juz przy lepszym chlodzeniu :P

jak zmienisz mobo to spokojnie podkrecisz tego celka na fsb200 a narazie to mysle ze za duzo nie zdzialasz na tym Ashrock-u :/ i zadne chlodzenie ci tu nic nie pomoze ;)

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi