Grimlock Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Witam, Z różnych źródeł w tym także opcji "szukaj" wiem że jest to najwydajniejszy dysk EIDE. Niestety nie znalazłem niczego na temat "kultury pracy" a więc głośności. Chodzi mi przede wszystkim o "chrupanie" dysku podczas pracy, a raczej stopień jego uciążliwości. Z góry dziękuję za opinie O 15.30 odbieram go ze sklepu (zabrakło Barracud V). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Nie jest to Barak, ale jest w miarę. Jak na WD to jest cichy. Jak się przysłuchasz uważnie (najlepiej z otwartą budą) to usłyszysz chrobocik charakterystyczny dla dysków tej firmy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 W zasadzie odgłosy starych Caviarów znam doskonale. Mam jeszcze 540MB na którym nie poszedł ani jeden klaster. Dysk ma ponad 6 lat. Czekam na następne opinie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Hmm napewno było już pisane o głosności !!! ale nie jest głośny !!! mam volcano 7+ na low i wogóle go nie słysze, pozatym jak sam juz stwierdziłeś ten caviar jest najwydajniejszym dyskiem na rynku :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Mam chwoliwo zdjeta obudowe i milo sobie pochrupuje od czasu do czasu. Bardzo cichutko i nie uciazliwie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 A jeśli chodzi o przenoszenie dragań na obudowę. Jaką masz temperaturę podczas maksymalnego obciążenia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Nie zauwazylem wibracji z dysku. CDR owszem czuc, ale caviar spoczko. Czulbym, bo nsc trzynmam oge na budzie. Nie moge zmierzyc temp dysku, Dtemp nie podaje. Nie mam innego programu narazie. jak zmierze, to podam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Temperatury nie musisz szukać. Znalazłem test na Tom's Hard. Wszystkim big THX za pomoc. Zadawałem takie trochę lamerskie pytania, ponieważ moj komp chodzi non stop. I zalaży mi na tym żeby zbytnio nie hałasował w nocy. Zresztą i tak się dowiem. Po 16.00 sprawdzę na własnej skórze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Na benchmark.pl zmierzyli temp dyskow WD , tam bedziesz mial dokladne dane . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 U mnie temperatura nie przekracza 27 podczas dlugiego kopiowania np. 40GB narazie zdjołem wentylka zpodniego bo dostawał wibracji planuje zastąpic go jakims mniejszym Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Co do temperatur to są pewne rozbieżności: U Toma WDC600JB - 45C (n/a) Benchmark.pl - 51C (zamknięta obudowa, brak informacji czy np. nad i pod dyskiem jest wolna przestrzeń czy sa jakieś napędy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Jakiego wentyla użyłeś? Ja planuję wyciąć od spodu częściowo niszę 3,5 cala. Wywiercę otworki pod podstawkę i zamontuję 80mm CoolerMastera, lub coś innego na zwolnionych obrotach. 27C to bardzo dobry wynik jak na dysk 7200rpm. Przy zamkniętej obudowie z dodatkowym chłodzeniem wyciągam 31-32C. Dysk ma około 35 - 40C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Jakiego wentyla użyłeś? Ja planuję wyciąć od spodu częściowo niszę 3,5 cala. Wywiercę otworki pod podstawkę i zamontuję 80mm CoolerMastera, lub coś innego na zwolnionych obrotach. 27C to bardzo dobry wynik jak na dysk 7200rpm. Przy zamkniętej obudowie z dodatkowym chłodzeniem wyciągam 31-32C. Dysk ma około 35 - 40C. Na 20gb Fujitsu(zajebisty dysk) mialem 27c w stresie 28. bez dodatkowego wietrzenia dysku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 2 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2002 Znaczy się w budzie mam 4 wentyle jeszcze dodatkowo (2 wydech Sunon 2300 obr. i 2 wdech sunon 2300 obr. ) pozatym ten stary wentyl to jakis z zasilacza był 80x80 teraz mam taki jakies 50x50 i myśle że wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...