erixon Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Witam! Jestem uzytkownikiem laptopa HP nx6110. Chcialbym programowo obnizyc nieco temperature procesora, aby wiatraczek rzadziej sie wlaczal. Procek to Intel Celeron M 350, 1.3 GHz. Probowalem programem CPUIdle, to raczej nic nie dalo bo temperatura byla taka sama i uzycie procesora wahalo sie caly czas 90-100%. Nie wiem czy tak powinno byc a moze poprostu cos zle skonfigurowalem? Jaki program polecalibyscie mi i jak go skonfigurowac albo czy moze jeszcze jakos inaczej sprobowac z CPUIdle? Z gory dzieki pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t_harry Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Witam! Jestem uzytkownikiem laptopa HP nx6110. Chcialbym programowo obnizyc nieco temperature procesora, aby wiatraczek rzadziej sie wlaczal. Procek to Intel Celeron M 350, 1.3 GHz. Probowalem programem CPUIdle, to raczej nic nie dalo bo temperatura byla taka sama i uzycie procesora wahalo sie caly czas 90-100%. Nie wiem czy tak powinno byc a moze poprostu cos zle skonfigurowalem? Jaki program polecalibyscie mi i jak go skonfigurowac albo czy moze jeszcze jakos inaczej sprobowac z CPUIdle? Z gory dzieki pozdrawiam 1672800[/snapback] moge sie mylic, ale uwazam ze ten celeron nie ma mozliwosci zmiany czestotliwosci ani poboru mocy, a procesory intela prawidlowo utylizuja instrukcje HLT i nie jest potrzebne odlaczanie szyny sterujacej jak w starszych komputerach na amd, tak wiec na twoim miejscu nie spodziewalbym sie kokosow - podejrzewam ze system operacyjny jakiego uzywasz(nie napisales) i tak i tak zapodaje mu HLT, wiec cpuidle nic tu nie pomoze. moze ktos z wieksza wiedza w temacie skoryguje mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erixon Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 dzialam na xp sp2. w amd wiem ze programy jak cpuidle "zamrazaja" mostek polnocny. z celeronem nic nie da sie zrobic w tej kwestii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...