Logain Darkthorn Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 (edytowane) Mam pewien problem z siecia, moze wy bedziecie wiedzieli jak go rozwiazac Mam do dyspozycji 4 kompy. A (moj - bramka do internetu), B (mojego brata), C (mojego kuzyna), D (komp praktycznie na takich samych komponentach co komp B, roznica tylko w ilosci ramu i karcie graf.). Wszystkie komputery (oprocz A) maja Windowsa XP, w A jest Windows XP 64 Edition. Adresy ip sa skonfigurowane recznie. Konfuguracja A-B na skrosowanym kablu - mniej wszystko dziala. Komputery widza sie nawzajem, B ma internet. Konfiguracja A-switch-B - widze kompa B w grupie roboczej, nie mam do niego dostepu, z kompa B nie widac kompa A i nie ma wyjscia do internetu (czyt. nic nie dziala). W kompie B byly testowane 2 sieciowki, z zadna nie dziala. Konfiguracja A-B-C ze switchem - komunikacja miedzy A i C jest calkowita i bezproblemowa - obustronny dostep do udostepnionych dyskow i polaczenie z internetem z C. Z A i C widac B, ale nie ma do niego dostepu. B nie widzi sieci (w otoczeniu sieciowym B jest tylko B ) i nie ma dostepu do internetu.. Konfiguracja A-B-D ze switchem - siec w ogole nie dziala, tzn z A widac B i D w otoczeniu sieciowym, ale nie ma do nich dostepu. B i D w sieci widza tylko siebie (tzn w otoczeniu sieciowym B jest tylko B, w otoczeniu D jest tylko D). Ktos wie o co tu moze chodzic? pozdrawiam Edytowane 28 Września 2005 przez Logain Darkthorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 widzi, nie widzi, wejść nie może - pingują się nawzajem? Firewalle powyłączane?Ustawiona ta sama grupa robocza? Kable dobre w 100% Switch jaki? I ile portów? Dokładnej ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 CZemu dwa komputery połączyłeś krosem - a reszta idzie przez switcha ? Wsadz w `UPLINK` kabel z internetem, a reszte łącz przez switcha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 pewnie ma switcha z autodetekcją krosa, bez dedykowanego uplinka.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Logain Darkthorn Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Nie, nie. Na codzien uzywam skrosowanego kabla bo mam tylko 2 kompy i nie mam switcha. Switch jest pozyczony na tydzien bo aktualnie jeszcze przez pare dni mam 3 kompy i chcialem je spiac w siec. Swoja droga problem juz jest rozwiazany. W tym jednym kompie wystarczylo wylaczyc autodetekcje szybkosci polaczenia i trybu. Po zmianie na 10 Full mode wszystko dziala. Po prostu kable chyba nie sa zbyt dobrze zrobione a ta sieciowka ma raczej slaba tolerancje na takie rzeczy (jakis najtanszy Realtek) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 jak zwykle problem leżał u podstaw ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...