Black Lord Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Wczoraj postanowiłem zrobić update biosu. Moje mobo to:Shuttle Hot-675V/679V/681V/685V/687V/AV11/AV61. Odpaliłem dos, odpaliłem aktualizację i poszło. Wszystko ładnie i potem restart. System wykrył nowy bios. Patrze a potem: Floppy disk (s) fail (80), CMOS checksum error - defaults loaded. i koniec. Nie da się do panełu sterowania biosem wejść(DEL), ani kontynuować (F1). Nic się nie da zrobić. Poprostu zostaje ekran startowy. Co można z tym fantem zrobić ?? PS: Bios mam z oficjalnej strony Shuttle. Nowy bios jest z 22 marca 2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Pewnie wgrales zly bios, powinienes zaczac od dokladnego sprawdzenia na plycie jaki to model zamiast uzywac programow. Jaki masz masz tam bios? Ami czy Award ? Probowales zresetowac cmos zworka na plycie? Jezeli to nic nie da to czeka Cie wgrywanie programatorem i bardzo dobrze, na przyszlosc bedziesz sprawdzal zanim wgrasz bios. Bo jakos nie wierze zeby te wszystkie plyty mialy ten sam.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black Lord Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 (edytowane) Bios mam Awarda. Wyjmowałem baterie i kość biosu. Nic nie dało. Jak wyglądają te zworki? I co to jest ten programator i gdzie można to dostać ?? Bios jest na bank dobry http://global.shuttle.com/Download/Downloa...p?Item=HOT-675V. Z tego linku go brałem. Edytowane 29 Września 2005 przez Black Lord Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Po co wyjmowales kosc biosu? Zworka jest na plycie, zobacz w instrukcji jak nie mozesz znalezc ale skoro wyjmowales baterie to i tak juz sie pewnie zresetowal CMOS. heh Ty chyba nie rozumiesz: Shuttle Hot-675V 679V 681V 685V 687V AV11 AV61 To wszystko sa rozne plyty! A Ty sobie sciagnales bios do pierwszej lepszej i wgrales wiec nie dziwne, ze zepsules. Programator maja np. w serwisie i tam Ci moga wgrac bios, oczywiscie za glupote bedziesz musial zaplacic pare/nascie/dziesiat zlotych, ale najpierw musisz sie dowiedziec jaka masz plyte! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scazi Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Mozna jeszcze zrobic tak zwany hotswap-flash, ale to raczej nie dla poczatkujacych :) Chodzi o to, zeby zaprogramowac bios na innej MOBO. Trzeba odpalic druga plyte na jej oryginalnym biosie, przelozyc kosci i zaprogramowac ten padniety - wszystko pod napieciem przy wlaczonym kompie. Jak chcesz to sprobuj, ale to raczej ryzykowne. pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ExodusXXL Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Wysyłaj do Serwisu jezeli masz gwarancje dadza nową pewne na 100% 4-ro krotnie sprawdzone:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...