DMG Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Witam, Mam powazny problem z Abitem AN7. Podlaczalajac dzisiaj zasilanie pod plyte glowna nie wlozylem do konca wtyczki zasilania(tej dlugiej) w gniazdo na plycie glownej, po czym uruchomilem komputer. Wczesniej(badz pozniej) wlozylem tylko mala wtyczke do gniazda na plycie glownej i odpalilem komputer. I prawdopodobnie od tego zaczely sie mojej problemy, gdyz wczesnie nie bylo zadnych. Objawy sa nastepujace: - po wlaczeniu zasilania , komputer startuje, lecz na monitorze nic sie nie pojawia. - kod POST sygnalizuje: 90, czyli zgodnie z instrukcja obslugi jest to sekwencja wlaczana komputera, a dokladniej: Complete uGuru initial process; AWARD BIOS take over booting job. Dalej juz nic sie nie dzieje, zatrzymuje sie w tym miejscu, monitor czarny, jedynie dioda na monitorze miga. Czyszczenie pamieci CMOS(na rozne sposoby) nie przynosi zadnego rezulatatu. Prosze o pomoc, gdyz nie wiem, czy jest to plyta glowna, czy moze karta graf. badz ... procesor(moze podczas wkladania wtyczki, dotknalem(szturchnalem) radiotor, a ten ukruszyl kawalek rdzenia ... ale czy wersja z procesorem, to nie jest juz aby czarny scenariusz ?) Wydaje mi sie, ze niewlozenie do konca wtyczki, sprawilo w jakis sposob, ze bios ulegl uszkodzeniu. Troche to dziwne(dla mnie), ale ... Czekam na Wasza pomoc i fachowe porady. ps. Zamierzam wyslac plyte do reklamacji, jednak nie mam 100% pewnosci, ze to ona jest przyczyna awarii, wiec piszcie ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 http://forum.hslab.pl/viewtopic.php?t=142 w prosty sposob zdiagnozuj co padlo ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marotf Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 jeśli przechodzi i zatrzymuje sie na kodzie 90 to pewno BIOS padł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EaDyM Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Mialem doslownie to samo i teraz masz dwa albo jeden problem 1.Bios napewno ci sie zwalil na 100% 2.niedosc ze bios to jescze zasilacz (jak wpiolem takana na 24 pin to robil zwarcie i wywalalo korki wdomu tagan sie zje... a byl w 100% spraawny bo wczesniej na ecsie chodzil dlatego nieiwiem czego ale an7 nielubi niektorych zasilaczy na 24 pin jak 20 wepniesz nic sie niestanie ja mam tak juz od 4 miesiecy nom i tagan z gwary dziala i dziala:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DMG Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Dzieki za pomoc ! Tez sadzilem, ze to bios. Co radzicie zrobic w takiej sytuacji >?< Plyta jest jeszcze na gwarancji, ale czy bedzie uznana ? ps. Moze to glupie, ale jak sprawdzic, czy zasilacz jest w 100% sprawny ? Mam Chiefteca jak w podpisie i wykazuje wszystkie oznaki zycia -> chodza wentylatory, napedy sa zasilane(mozna wysunac klapke), dysk staruje ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...