Skocz do zawartości
Makabra

Epox 8krai Nie Startuje :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z płyta główną Epox 8KRAI na via kt600. Otóz dostałem komputer za darmo Athlon xp2000 z 256 DD 266 Kingston gf2mx itp. Komputer dostałęm z biura w którym to działał ale nagle rpzestał sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ć. Objawy są takie wiskam power startują coolery, ciągle świeci lampka z hdd ale nie słychac zadnych pisków z speakera ani też nie ma zadnych innych objawów. Sprawdzałem w swoim kompie po kolei grafe, procek pamięc i zasilacz i wszytsko jest ok. Zatem mam 100% pewności ze wine ponosi płyta Epox 8KRAI - pytanie tylko co może byc uszkodzone - badałem już kondensatory koło procka wyglądaja na ok nie wylal sie elektrolit ani też nie są napuchnięte - próbowałem zasilić ja mocniejszym zasilaczem 400W zamiast 350 ale dalej nie wstaje - zawsze ten sam objaw wciskam power startuje cooler ale nie ma sygnalu na monitor swieci tylko caly czas lampka z hdd i płyta nie piszczy. To samo jak wyciagnolem wogole AGP - zadnych pisków i jak wyciagnolem pamiec ;] PRbowalem juz reset biosu zworką - nie wiem czy wine za ta awarie ponosi coś małego w stylu kondenstaory czy tez bios czy moze cos duzego - chipset :( Jesli ktos moze wiedziec co moze byc przyczyna tej awari prosze o pomoc :) Z gory dziekuje ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ta płyte i nie miałęm jeszcze takiego problemu. Najprawdopodobniej jest to wina biosu, choć nie jestem pewien. Seris powinien załatwić sprawę, wgrają nowy bios i będzie po bulu :D

1681537[/snapback]

Z tego co mi się wydaje, to padła kostka biosu a nie sam bios (soft), więc nawet serwis bez wymiany kości nic nie zdziała.

Ostatnio miałem prawie identyczny przypadek u kumpla, na szczęście po ciężkich bojach, kilkukrotnym resetowaniu biosu, wyjęciu baterii, płyta jakoś ruszyła i po wgraniu nowego biosu jako tako chodzi, a wszystkiemu był winien "obeznany" gościu któremu zachciało się bawić ustawieniami w biosie, który tego nie wytrzymał i się posypał. To częsta przypadłość tej serii płyt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieciop: przecież pisał, że proca sprawdził

co do płyty to może być, ale trochę bym pokombinował może wstanie ;)

Zresztą robiłem już kilka tego typu płyt (coś mi się wydaje że to licha seria) i zawsze to wina biosu była, upgrade i po problemie. Szkoda tylko że EPOX nie aktualizuje już tych biosów, bo przydało by się poprawienie pracy z sempronami i pamięciami PC3200.

Oczywiście usterki samej płyty nie wykluczam :(

Edytowane przez rafal_piekary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mieciop: przecież pisał, że proca sprawdził

co do płyty to może być, ale trochę bym pokombinował może wstanie ;)

Zresztą  robiłem już kilka tego typu płyt (coś mi się wydaje że to licha seria) i zawsze to wina biosu była, upgrade i po problemie. Szkoda tylko że EPOX nie aktualizuje już tych biosów, bo przydało by się poprawienie pracy z sempronami i pamięciami PC3200.

Oczywiście usterki samej płyty nie wykluczam :(

1689991[/snapback]

Bios tez nie piszczy jak sie kabelki od głóśniczka urwią.

Nie analizowalem czy sprawdzal procka czy nie ale jak bios nie piszczy to:

1. Procek padniety

2. płyta padnięta (chipset, bios, kość z biosem)

3. urwany przewód od głośnika.

W tym przypadku stawiam na kość biosu, mialem epoxa i gdy troche podnioslem napiecia Vcore to kość poleciała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...