Makabra Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 Witam Mam problem z płyta główną Epox 8KRAI na via kt600. Otóz dostałem komputer za darmo Athlon xp2000 z 256 DD 266 Kingston gf2mx itp. Komputer dostałęm z biura w którym to działał ale nagle rpzestał sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>ć. Objawy są takie wiskam power startują coolery, ciągle świeci lampka z hdd ale nie słychac zadnych pisków z speakera ani też nie ma zadnych innych objawów. Sprawdzałem w swoim kompie po kolei grafe, procek pamięc i zasilacz i wszytsko jest ok. Zatem mam 100% pewności ze wine ponosi płyta Epox 8KRAI - pytanie tylko co może byc uszkodzone - badałem już kondensatory koło procka wyglądaja na ok nie wylal sie elektrolit ani też nie są napuchnięte - próbowałem zasilić ja mocniejszym zasilaczem 400W zamiast 350 ale dalej nie wstaje - zawsze ten sam objaw wciskam power startuje cooler ale nie ma sygnalu na monitor swieci tylko caly czas lampka z hdd i płyta nie piszczy. To samo jak wyciagnolem wogole AGP - zadnych pisków i jak wyciagnolem pamiec ;] PRbowalem juz reset biosu zworką - nie wiem czy wine za ta awarie ponosi coś małego w stylu kondenstaory czy tez bios czy moze cos duzego - chipset :( Jesli ktos moze wiedziec co moze byc przyczyna tej awari prosze o pomoc :) Z gory dziekuje ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice_sagan Opublikowano 28 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2005 bios bios bios niestety spróbjuj hot-flasha albo ic do servisu elektronicznego z kostką niestety zapewne jest fizycznie uwalona ;( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 mam ta płyte i nie miałęm jeszcze takiego problemu. Najprawdopodobniej jest to wina biosu, choć nie jestem pewien. Seris powinien załatwić sprawę, wgrają nowy bios i będzie po bulu :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_piekary Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 mam ta płyte i nie miałęm jeszcze takiego problemu. Najprawdopodobniej jest to wina biosu, choć nie jestem pewien. Seris powinien załatwić sprawę, wgrają nowy bios i będzie po bulu :D 1681537[/snapback] Z tego co mi się wydaje, to padła kostka biosu a nie sam bios (soft), więc nawet serwis bez wymiany kości nic nie zdziała. Ostatnio miałem prawie identyczny przypadek u kumpla, na szczęście po ciężkich bojach, kilkukrotnym resetowaniu biosu, wyjęciu baterii, płyta jakoś ruszyła i po wgraniu nowego biosu jako tako chodzi, a wszystkiemu był winien "obeznany" gościu któremu zachciało się bawić ustawieniami w biosie, który tego nie wytrzymał i się posypał. To częsta przypadłość tej serii płyt... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Niekoniecznie musiał bios paśc, mogla paść plyta główna lub procesor, wtedy tez nic nie piszczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_piekary Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 (edytowane) mieciop: przecież pisał, że proca sprawdził co do płyty to może być, ale trochę bym pokombinował może wstanie ;) Zresztą robiłem już kilka tego typu płyt (coś mi się wydaje że to licha seria) i zawsze to wina biosu była, upgrade i po problemie. Szkoda tylko że EPOX nie aktualizuje już tych biosów, bo przydało by się poprawienie pracy z sempronami i pamięciami PC3200. Oczywiście usterki samej płyty nie wykluczam :( Edytowane 8 Października 2005 przez rafal_piekary Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 mieciop: przecież pisał, że proca sprawdził co do płyty to może być, ale trochę bym pokombinował może wstanie ;) Zresztą robiłem już kilka tego typu płyt (coś mi się wydaje że to licha seria) i zawsze to wina biosu była, upgrade i po problemie. Szkoda tylko że EPOX nie aktualizuje już tych biosów, bo przydało by się poprawienie pracy z sempronami i pamięciami PC3200. Oczywiście usterki samej płyty nie wykluczam :( 1689991[/snapback] Bios tez nie piszczy jak sie kabelki od głóśniczka urwią. Nie analizowalem czy sprawdzal procka czy nie ale jak bios nie piszczy to: 1. Procek padniety 2. płyta padnięta (chipset, bios, kość z biosem) 3. urwany przewód od głośnika. W tym przypadku stawiam na kość biosu, mialem epoxa i gdy troche podnioslem napiecia Vcore to kość poleciała. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...