yello(PL) Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Mój obecny komp to PIV 2,8, płyta INTEL865PERL, Leadtek Winfast 6800. Pamięci to 2*512 Kingston DDR, non-ECC, CL 3 (chyba), chodzące w Dualu. Zastanawiam się nad dokupieniem dodatkowych dwóch kości (coż, BF2 jest wymagający :). Oczywiście chciałbym kupić kości dedykowane do Duala i tu zaczyna się problem. W sklepie Komputronika znalazłem następujące pamiątki (kupować będę raczej w innym sklepie): Geil: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10633 Twinmos: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=10274 Kingston: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13687 Tu nadchodzi pytanie zasadnicze - co wybrać biorąc pod uwagę, że dotychczasowe pamiątki to Kingstony. Jeśli nie będą się ze sobą 'gryzły' to wolałbym Geil albo Twinmos, bo one mają CL 2.5, a Kingston CL 3. Zależy mi na bezproblemowej instalacji i pracy, bo moje doświadczenie jest dość skromne jeśli chodzi o grzebanie w kompach (w zeszły piątek po raz pierwszy własnoręcznie wymieniłem zasilacz i chwilowo dla mnie jest to mistrzoswo świata, że nic nie spaliłem). :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 proponuje sprzedac te i kupic 2x 1gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yello(PL) Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 (edytowane) proponuje sprzedac te i kupic 2x 1gb 1674515[/snapback] Jest to jakiś pomysł, ale dość kosztowny: kupienie 2 kości 1MB, które są dość drogie i dodatkowo sprzedaż 2*512 wymagają dość sporej inwestycji. Natomiast za 2 kości 512 zapłacę ok. 400 PLN. Pytanie dodatkowe: Jeśli moje stare pamięci mają CL 3, a nowe miałyby CL 2 to czy wystąpią jakieś problemy pomiędzy nimi? Edytowane 29 Września 2005 przez yello(PL) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robcio1984 Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 To to napewno, bo jesli bedziesz chcial podkrecic pamieci to z kingstonem bedziesz mial problem, bo nie pujda na cl3 tylko beda chodzic na cl2.5 i bedziesz mial mniejsza mozliwosc overclockingu, zas te z cl2.5 nie beda Ci chodzic na cl3 bynajmiej ja tak mialem, mialem 1xkingstone 512 cl3 i PDP 512 z cl2.5 i mialem naprawde duzy problem, bo nie wspolpracowaly ze soba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yello(PL) Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Pamięci raczej nie będę podkręcał bo nie umiem :) Natomiast mam jeszcze lamerskie pytanie: jak sprawdzić CL pamięci, bo nie mam od nich opakowania - zakładam, że gdzieś w systemie to jest, tylko gdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomwer Opublikowano 29 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2005 Sciagnij CPU-Z i sprawdz pamiątki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...