Skocz do zawartości
piaskoon

Adaptive Anti-aliasing Mają Wszystkie Karty Ati

Rekomendowane odpowiedzi

"Firma ATI z nieznanych nam przyczyn ukryła w sterownikach Catalyst 5.9 nowy tryb wygładzania krawędzi Adaptive Anti-Aliasing. Nowa metoda umożliwia pozbycie się artefaktów w generowanym obrazie, gdy na obiekt nałożona została przezroczysta tekstura. Takich obiektów w grach jest cała masa, począwszy od siatek, traw czy liści. Jak do tej pory niewielkie elementy były pomijane i w efekcie obiekty typu drzewo czy siatka płotu nie miały tak ładnych, gładkich i smukłych krawędzi. Rezultaty działania nowej metody możesz zobaczyć na obrazku. Wygląda identycznie jak na GeForce 7? Zgadza się. Dlaczego ATI ukrywa tak przydatne bajery? Prawdopodobnie ma zamiar zaoferować je jedynie nabywcom nadchodzących kart opartych na R520 i pochodnych. Tymczasem AAA działa na wszystkich Radeonach. Wystarczy zainstalować najnowsze ATI Tray Tools lub modyfikowane sterowniki WARCATS."

http://www.frazpc.pl/komentarz/15151

Sterowniki:

http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...id=228&Itemid=1

Być może komuś uda się również na GF6800 odblokować tą funkcję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko.

Przydaloby sie pare zrzutow z siatkami :).

I ciekawe czy wystepuja tez bledy w wyswietlanej grafie jak w niektorych momentach na kartach nVidi i jak to sie ma do wydajnosci.

I Ati mogla ta funkcje uaktywnic ta funkcje zaraz po premierze GF7800GTX chyba ze jeszce tego nie mieli ;).

W sumie niezle, jesli dziala to bede z tego korzystal bo ten sposob wygladzania jest fajny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Radka 9800 se odblokowane potoki(pokazuje w Riva Tunerze 8 sztuk) i nie weim gdzie szukac tej opcji w Ati Tray Tools 1.0.3.750

1675412[/snapback]

Radzę poszukać odpowiedzi w komentarzach na frazpc (pierwszy link w pierwszym poscie) - chodzi o jakiś wpis w rejestrze Windows.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydajnosc spada i to dosc znacznie, momentami nawet o 50% na R9800

1675113[/snapback]

Ale to raczej nie funkcja dla 9800... na x800xt@grubo ponad x850xtpe wydajność w porównaniu do aax4 spada o 2-3%, czyli praktycznie nie spada, a efekty nawet ślepy doceni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ,a jak dokladnie to odblokowac?? Bo nie wiem zabardzo jak ;)  Jedni mowia o rejestrze , inni o ati tools  inni znowu i jasis innych sterownicach ruskich. czy moze ktos tak dla n00ba wyjasnic jak sie to robi :D?!

1677574[/snapback]

litości :lol: :lol:

stery: w zakładce AA jest opcja Adaptive Anti-aliasing, którą musisz zaznaczyć

http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...id=347&Itemid=1

W najnowszym Ati Tray Tools , masz również opcje Adaptive Anti-aliasing dostępną w opcjach AA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cavarr u mnie chyba nie dziala :mur: . Zainstalowalem najnowsze catalysty 5.9 i najnowsze ati tray tools, i nie mam zadnej opcji Adaptive Anti Aliasing.....to nie jest śmieszne a sam chciałby zobaczyćjak tene efekt by wyglądał...więc może jeśli jest możliwość to o dokładniejszą instrukcję włączenia tego trybu ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jak zainstalowałem to chciałem włączyć FARCRY'a ale nie chodzi :blink: A Jak zapodałem Undergrounda to:

Dołączona grafika

:blink: :blink:

EDIT: Ustawienia w grze mi sie poprzestawiały i nie bylo AA ustawionego.

Edytowane przez JPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cavarr u mnie chyba nie dziala :mur: . Zainstalowalem najnowsze catalysty 5.9 i najnowsze ati tray tools, i nie mam zadnej opcji Adaptive Anti Aliasing.....to nie jest śmieszne a sam chciałby zobaczyćjak tene efekt by wyglądał...więc może jeśli jest możliwość to o dokładniejszą instrukcję włączenia tego trybu ??

1678306[/snapback]

echhhh

napisałem zassaj http://www.tweaksrus.com/index.php?option=...id=347&Itemid=1 stery z tej strony :) i będziesz miał opcje Adaptive Anti-aliasing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam najnowsze omegi i najnowsze ATT z http://www.guru3d.com/article/atitraytools/189/ . i w ATT wszedlem do Tweaks => Advanced i tam jest opcja No support for Adaptive AA. Wylaczylem ja i w ustawieniach d3d mam opcje adaptive AA ;] owinno tez dzialac ze zwyklymi catalystami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to raczej nie funkcja dla 9800... na x800xt@grubo ponad x850xtpe wydajność w porównaniu do aax4 spada o 2-3%, czyli praktycznie nie spada, a efekty nawet ślepy doceni.

1675755[/snapback]

Uruchomiłem to na x850xt pe. Faktycznie efekt widać gołym okiem, widać też spadek fps np. COD 2 z 28 do 8, fear z 41 do 14.Przy tej karcie ta funkcja przyda się mniej więcej tak jak HDR na 6800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchomiłem to na x850xt pe. Faktycznie efekt widać gołym okiem, widać też spadek fps np. COD 2 z 28 do 8, fear z 41 do 14.Przy tej karcie ta funkcja przyda się mniej więcej tak jak HDR  na 6800.

1684015[/snapback]

Mam nadzieję, że oprócz vga i reszta twojego sprzętu jest równie wydajna. W GTR lub GP Legends spadek fps przy tym trybie wygładzania jest minimalnie (rzędu 5fps) większy niż przy AAx4, co naturalnie dla mojej karty nie jest wyzwaniem (bo i tak jest >50fps w 1280x1024). CoD2 działa zawsze słabo w dx9.0, a FEAR MPdemo (już z opt, które znajdą się w pełnej wersji) działa szybciej niż te twoje 41fps.

Tym bardziej dziwi mnie autoratywne ton twojej wypowiedzi. Pisząc o akceptowalnej prędkości pracy z AAA, nie wyssałem tego z palca.

PS. x850xtpe mający na def. zegarach ok 6100pkt nie jest dla mnie punktem odniesienia jeśli chodzi o wydajność mojej vga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że oprócz vga i reszta twojego sprzętu jest równie wydajna. W GTR lub GP Legends spadek fps przy tym trybie wygładzania jest minimalnie (rzędu 5fps) większy niż przy AAx4, co naturalnie dla mojej karty nie jest wyzwaniem (bo i tak jest >50fps w 1280x1024). CoD2 działa zawsze słabo w dx9.0, a FEAR MPdemo (już z opt, które znajdą się w pełnej wersji) działa szybciej niż te twoje 41fps.

Tym bardziej dziwi mnie autoratywne ton twojej wypowiedzi. Pisząc o akceptowalnej prędkości pracy z AAA, nie wyssałem tego z palca.

PS. x850xtpe mający na def. zegarach ok 6100pkt nie jest dla mnie punktem odniesienia jeśli chodzi o wydajność mojej vga.

1684057[/snapback]

Piszesz tu do mnie z jakimś wyrzutem w fear sp demo i cod2 sprawdziłem tę opcję przy włączonym aa x 6 i adaptive aa oraz aa x 6 bez AAA. Nie twierdze, że wyssałeś to z palca. Stwierdzam że w tych dwóch tytułach karta zdechła z AAA. Resztę sprzętu mam stosunkowo dobrą w 3d 05 robi 6500.

ps.Sprawdziłem jeszcze raz w COD2. Są miejsca gdzie różnicy w fps prawie niema ale gdy się patrzy na drut kolczasty bezpośrednio to padaczka.

Edytowane przez rxg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się nie zrozumieliśmy ;) Akurat FEAR SP i CoD2 to wciąż niedopracowane silniki (różnicę widać już w FEAR MP demo) i tam faktycznie są problemy z AAA. Ale w pozycjach nowych (np GTL) na bardziej dopracowanym enginie (pewnie i mniej wymagającym) AAA daje zauważalnie bardziej "eye-candy" oprawę przy akceptowalnym spadku fps.

Tu mam nadzieję się zgadzamy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi