Skocz do zawartości
sadaman

Opłacalność Wymiany Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Jestem posiadaczem Notebooka HP nc6120 od około 4 miesięcy.

Notebook wyposażony został w Chipset Intel Mobile 915GM EXPRESS, Procesor CELERON M 360 Cache 1Mb, oraz moduły pamięci pracujące na szynie 400Mhz

Moje pytanie brzmi czy opłaca się wymieniać procesor w tym laptopie na

PANTIUM M 740 pracujący z szyna 533Mhz Cache 2Mb.

Co mogę zyskać po wymianie procesora, w jakich programach będzie zauważalny wzrost wydajności.

Dodam że nie używam laptopa do rozrywki typu gry etc.

Na laptopie zazwyczaj obrabiam muzyke (nagrywanie, konwersja etc), tworzenie filmów DVD lub kodowanie do DIVX, praca na Corelu, Photoshopie, Office oraz poprostu smiganie po necie.

Czy wymiana na teoretycznie mocniejszy procesor coś zmieni?

Dziękuje za wyrozumiałość i odpowiedzi - pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie też trzeba ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę to jakie chłodzenie zostało zainstalowane w laptopie. Ma to duży wpływ na to jak to będzie wszystko działało i czy ciepło zostanie odprowadzone. Nie wszystkie modele dają radę upuścić większą temperaturę z wnętrza obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi