Skocz do zawartości
adam08

Sempron 64 Na Socket 939

Rekomendowane odpowiedzi

po 1 ten sam temat załozony na labie..a po 2 od wielu miesecy sempy są w firmowych zestawach. W końcu musiały sie pojawić też do samodzielnego montazu...

ciekawe co jest obcięe-jesli tylko cache to moze być przy odpowieniej cenie hit...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie walczę z dwoma sztukami Semprona 3000+ s939. Jeśli chodzi o wydajność to jest oki, ale możliwości O/C to dość kiepskie są

Chłopaki z xtremesystems mieli jakiegoś dziwnego procka :)

AMD Sempron s939 oparty jest na Venice - wskazuje na to SSE3 oraz identyczna wydajność pamięci - Winchester ma wyższą ;)

Napisałem nieco tutaj ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema ALL. Jeśli chodzi o sempa będzie to 64-bitowy 3000+ i co najważniejsze nie będzie drogi :) oto 1678172[/snapback]

Mam wrażenie, czy tamtem temat gdzieś znikł?

Tak czy owak recenzja się pisze :)

http://egielda.com.pl/?str=art&id=334

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Venice ma mnożnik 9x. To taki błąd, który znalazłem w teście :)

Co do semprona to nie wiem, ale pewnie też 9x.

1679618[/snapback]

Tak się składa, że Athlon 64 s939 którego używałem to jest model 3200+ więc ma maksymalny mnożnik 10 :)

jednak wszystkie procesory na s754 testowałem na mnożniku 8 i chcąc je porównać też musiałem zejść do mnożnika 8 - ale to w niczym nie przeszkadza bo niezależnie od tego czy testujemy na 1600 Mhz czy na 2500 MHz - różnice będą wychodzić takie same :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm po przeczytaniu, procek chyba nie najgorszy jak sie pojawi w sprzedazy to moze sie przesiade :D Jak myslicie warto?? jezeli to tez Venice to z sempami i athlonami jest tak jak z celeronami d i petiumami na prescotach(cel to poprostu troche gorszy pentak) Bardzo jestem ciekawy ile bedzie kosztowal. Ale moim zdaniem prosesor nawet dobry :D

PozDro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety widać,zę w grach venice jest sporo lepszy. w połączeniu z powszechną dostepnoscia oraz bądz co bądz w miare przystępną cena wenice ywdaje sie jednak lepszym wyborem.Semp ma sens jak cena będzi ok 300zl czy nawet minimalnie poniżej.

Swoją drogą szkoda zę sie ten przeklęty rdzeń e6 pojawił-o/c mocno spadło. Nowe venice często na 2.5 ghz mają już dość...

Ciekawe czemu sempy e6 s754 nie mają tej przypadłosi i raczej ładnie sie kręćą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety widać,zę w grach venice jest sporo lepszy. w połączeniu z powszechną dostepnoscia oraz bądz co bądz w miare przystępną cena wenice ywdaje sie jednak lepszym wyborem.Semp ma sens jak cena będzi ok 300zl czy nawet minimalnie poniżej. 

Swoją drogą szkoda zę sie ten przeklęty rdzeń e6 pojawił-o/c mocno spadło. Nowe venice często na 2.5 ghz mają już dość...

Ciekawe czemu sempy e6 s754 nie mają tej przypadłosi i raczej ładnie sie kręćą?

1680539[/snapback]

Fakt jest to bardzo dziwne - zarówno Athlon 64 na Venice jak i te Semprony na s939 kończą się na około 2500 - 2600 MHz. Semprony na s754 idą zdecydowanie wyżej - hmmmmmm myślę, że mogę zrobić jeszcze jeden ciekawy test - mianowicie wsadzę jedną kość do płyty i zobaczę czy możliwości o/c się zwiększą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM

Zainteresowałem się Sempronami na socket 939. Dzwoniłem do firmy pcprojekt.pl i reset z Krakowa. Semprony można u nich kupić tylko w zestawach. W piątek napisałem meila od kiedy będzie można kupować procesory bez zestawów. W odpowiedzi otrzymałem że może już od połowy tygodnia. Jak zadzwoniłem do tych sklepów to odpowiedz na to samo pytanie odpowiedziano mi, że po premierze, czyli pod koniec roku. Co mam o tym myśleć?

Edytowane przez matti155

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM

Zainteresowałem się Sempronami na socket 939. Dzwoniłem do firmy pcprojekt.pl i reset z Krakowa. Semprony można u nich kupić tylko w zestawach. W piątek napisałem meila od kiedy będzie można kupować procesory bez zestawów. W odpowiedzi otrzymałem że może już od połowy tygodnia. Jak zadzwoniłem do tych sklepów to odpowiedz na to samo pytanie odpowiedziano mi, że po premierze, czyli pod koniec roku. Co mam o tym myśleć?

1681301[/snapback]

imho najlepiej poczekać tydzien, dwa, aż się rozprzestrzenią na inne sklepy

a do tej pory śledzić możliwości o/c tych procków (narazie tylko 2 egz testowano)

Sam miałem chrapke na Sempa2800+k8ns :wink:

no ale cuż zobaczymy jak to będzie z tymi sempami s939 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Semprony jak narazie będą sprzedawane tylko z nowymi komputerami - można poczywiście kupić części (chyba), ale musi to być w pełni działający komputer - czy to się zmieni? Trochę w to wątpię, ale kto wie - miejmy nadzieję :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi