gaz Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Przegladajac testy Focusa chcialem przedstawic smiala teze ze: dobrze wykrecony Sempron s754 z 256kb cache - podkrecony na 2700mhz zrowna sie (lub przewyzszy) wydajnoscia A64 Venice E6 ktorych ostatnie serie kreca sie ledwie na ~2500mhz. Nietrzeba mowic o oplacalnosci takiego zestawu, zwlaszcza ze niektorzy slepo wybieraja Venice i DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 (edytowane) Ta teza jest jak najbardziej sensowna-sprawdz zreszą wyniki spi-potwierdza sie to. W grach dual i więcej cache daje troche więcej ale nadal da sie to zniwelować. Co ciekawe senmpy też są na rdzeniu venice e6 więc nie bardzo wiem czemu sie lepiej kręcą-ale tak jest i już.. Edytowane 4 Października 2005 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 @99tomcat: edytuj posta, bo ciężko zrozumieć o co Ci chodziło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Przegladajac testy Focusa chcialem przedstawic smiala teze ze: dobrze wykrecony Sempron s754 z 256kb cache - podkrecony na 2700mhz zrowna sie (lub przewyzszy) wydajnoscia A64 Venice E6 ktorych ostatnie serie kreca sie ledwie na ~2500mhz. Nietrzeba mowic o oplacalnosci takiego zestawu, zwlaszcza ze niektorzy slepo wybieraja Venice i DFI. 1682322[/snapback] Trzebaby spradzić większą ilość gier, ale przypuszczam, że Sempronowi wystarczy jakieś 100 - 200 MHz więcej na rdzeniu by być porównywalnym do Athlona s939 - ale wyjątkiem mogą być gry typu Doom3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 Trzebaby spradzić większą ilość gier, ale przypuszczam, że Sempronowi wystarczy jakieś 100 - 200 MHz więcej na rdzeniu by być porównywalnym do Athlona s939 - ale wyjątkiem mogą być gry typu Doom3 1683561[/snapback] Nie bez kozery PR Athlonów S754 i Athlonów S939 było takie same przy zegarze wyższym o 200MHz u tych pierwszych :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 Nie bez kozery PR Athlonów S754 i Athlonów S939 było takie same przy zegarze wyższym o 200MHz u tych pierwszych :-P 1684165[/snapback] A i tak w większości zastosowań Athlon 3000+ s754 przewyższał Athlona 3000+ s939 :) Mnie jednak dziwi jedno - miałem o tym napisać w artykule - dlaczego Sempron 3000+ s939 ma dokładnie taką samą czestotliwość i ilość pamięci L2 jak Sempron 3000+ na s754 - to już jest chyba pewna niekonsekwencja <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 Mnie jednak dziwi jedno - miałem o tym napisać w artykule - dlaczego Sempron 3000+ s939 ma dokładnie taką samą czestotliwość i ilość pamięci L2 jak Sempron 3000+ na s754 - to już jest chyba pewna niekonsekwencjaNareszcie do nich dotarło, że dual daje dużo mniej, niż winikało z PR u athlonów 754 i 939. Semp 1,8/ 939/ 128kb musiałby mieć pewnie oznaczenie 3050, więc zaokrąglili mu w dół. Swoją drogą niepotrzebnie AMD trzyma się tych oznaczeń przyrównujących wydajność do intela, tylko pomieszanie z poplątaniem się teraz robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 ma ktoś takiego na sprzedaż ? Albo może ktoś kupuje zestaw komputerowy i chce sie zamienić Venice na Semprona ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 Nareszcie do nich dotarło, że dual daje dużo mniej, niż winikało z PR u athlonów 754 i 939. Semp 1,8/ 939/ 128kb musiałby mieć pewnie oznaczenie 3050, więc zaokrąglili mu w dół. Swoją drogą niepotrzebnie AMD trzyma się tych oznaczeń przyrównujących wydajność do intela, tylko pomieszanie z poplątaniem się teraz robi. 1684339[/snapback] Tylko ze do s.939 (przyp. obsluguje dual channel) mozesz sobie po pewnym czasie wrzucic jakis dwurdzeniowiec a z dualem to prawda ze zysk jest ok3%-5% i to nie zawsze, nieraz własnie jest spadek wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 (edytowane) Sempron 3000+ s.939 OEM trafił do cennika jednego z Katowickich sklepów komputerowych, więc jak widać można go już dostać :D Cena 329zł! Perspektywa przesiadki na s.939 coraz bliższa a biorąc pod uwagę to, że później zawsze można sobie kupić Antka lub jakiegoś Opteronka to już w ogóle jest miodzio. Edytowane 7 Października 2005 przez Stiff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzidzion Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 jakim??:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 w niedziele zajme się tym z podpisu, od miesiąca się zbieram do testów, zbiweram i się zebrać nie mogę, jak stestuje to opublikuje na forum wyniczki B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 wg mnie to troszke te sempy to dupiata oferta, no niby 320zł za 3000, ale tylko 128 cache l2, 3200 chyba bedzie kosztował koło 350, dokłądamy 100zł i mamy venice :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILAN Opublikowano 7 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2005 dzidzion takim http://sklep.cei.pl/?name=QU1EIFNFTVBST04g...unt=1&price=329 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 s939 3200+ napewno nie bedzie kosztowac 350zl... conajmniej 390-400zl inaczej bedzie zbyt korzystna oferta w stosunku do venica za ~450zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 siema. semp już jest dostępny w pcprojekt!! cena 320zł!! KLIK :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 wg mnie to troszke te sempy to dupiata oferta, no niby 320zł za 3000, ale tylko 128 cache l2, 3200 chyba bedzie kosztował koło 350, dokłądamy 100zł i mamy venice :wink: 1688295[/snapback] Sempron s939 3000+ kosztuje 320 złotych powiedzmy, a Athlona 64 s939 3000+ kupisz za 500 złotych - różnica to 36% - z testów wynika, że Athlon tyle szybszy to nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 wiesz focus, boli mnie 128cache w nim, wiec pod uwage bym brął 3200 i zalezy od jego ceny, venice kosztuje 450 nowka na allegro, wiec, juz jest troszke inaczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 wiesz focus, boli mnie 128cache w nim, wiec pod uwage bym brął 3200 i zalezy od jego ceny, venice kosztuje 450 nowka na allegro, wiec, juz jest troszke inaczej 1689884[/snapback] Tak 128 KB, ale jakie są różnice wydajności? W większości zastosowań bardzo znikome. Co do ceny - jeśli liczymy cenkę Semprona ze sklepu to i Athlona też ze sklepu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 ja sie wlasnie zastanawiam co kupić pod s939(mam 780zł), athlona 64 i gigabyte K8NS-939 czy może sempa 3000+ i DFI? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 tylko nie wiem po co ci dfi, wolałbam bym msi, epoxa, albo tego gigabyte, bo jest tani jak barszcze tak apropo, niedawno za 550 sprzedąłem winchestera 3000 i tego gigabyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 tylko nie wiem po co ci dfi, wolałbam bym msi, epoxa, albo tego gigabyte, bo jest tani jak barszcze tak apropo, niedawno za 550 sprzedąłem winchestera 3000 i tego gigabyte 1690014[/snapback] po to DFI zeby lepiej podkręcić tego sempa...... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 9 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2005 gdzie tego sempa dostać nie w zestawie? bo w egieldzie i na pcp pisze że tylko w zestawach jest dostępny:? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 gdzie tego sempa dostać nie w zestawie? bo w egieldzie i na pcp pisze że tylko w zestawach jest dostępny:? 1692284[/snapback] można go dostać w pcprojekt za 300zł!!! pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pen Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 bez blamiastego zestawu? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 bez blamiastego zestawu? :blink: 1694938[/snapback] A samemu sprawdzić to nie łaska??? :angry: http://pcprojekt.pl/?str=katalog_produktow...d_produktu=2042 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kagan Opublikowano 11 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2005 wydaje mi sie że napis "tylko w zestawach" już zniknął :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 po to DFI zeby lepiej podkręcić tego sempa...... nie bądź tkai podsmiewny :D duzo wiecej i tka na nim nie wyciagie, te sempy to raczej padaki do oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 Zaciekawił mnie ten sempron, Kucyk posiada wersje 3200+ i jeszcze nie opublikował jak się kreci... Jeśli ktoś zakupi niech da znać czego mozna sie spodziewać... PS. Moze Focus trafił na "słabą sztuke" :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 chyba na słabe 2 sztuki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...