Skocz do zawartości
adam08

Sempron 64 Na Socket 939

Rekomendowane odpowiedzi

Przegladajac testy Focusa chcialem przedstawic smiala teze ze:

dobrze wykrecony Sempron s754 z 256kb cache - podkrecony na 2700mhz

zrowna sie (lub przewyzszy) wydajnoscia A64 Venice E6 ktorych ostatnie serie kreca sie ledwie na ~2500mhz.

Nietrzeba mowic o oplacalnosci takiego zestawu, zwlaszcza ze niektorzy slepo wybieraja Venice i DFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta teza jest jak najbardziej sensowna-sprawdz zreszą wyniki spi-potwierdza sie to.

W grach dual i więcej cache daje troche więcej ale nadal da sie to zniwelować.

Co ciekawe senmpy też są na rdzeniu venice e6 więc nie bardzo wiem czemu sie lepiej kręcą-ale tak jest i już..

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przegladajac testy Focusa chcialem przedstawic smiala teze ze:

dobrze wykrecony Sempron s754 z 256kb cache - podkrecony na 2700mhz

zrowna sie (lub przewyzszy) wydajnoscia A64 Venice E6 ktorych ostatnie serie kreca sie ledwie na ~2500mhz.

Nietrzeba mowic o oplacalnosci takiego zestawu, zwlaszcza ze niektorzy slepo  wybieraja Venice i DFI.

1682322[/snapback]

Trzebaby spradzić większą ilość gier, ale przypuszczam, że Sempronowi wystarczy jakieś 100 - 200 MHz więcej na rdzeniu by być porównywalnym do Athlona s939 - ale wyjątkiem mogą być gry typu Doom3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzebaby spradzić większą ilość gier, ale przypuszczam, że Sempronowi wystarczy jakieś 100 - 200 MHz więcej na rdzeniu by być porównywalnym do Athlona s939 - ale wyjątkiem mogą być gry typu Doom3

1683561[/snapback]

Nie bez kozery PR Athlonów S754 i Athlonów S939 było takie same przy zegarze wyższym o 200MHz u tych pierwszych :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bez kozery PR Athlonów S754 i Athlonów S939 było takie same przy zegarze wyższym o 200MHz u tych pierwszych  :-P

1684165[/snapback]

A i tak w większości zastosowań Athlon 3000+ s754 przewyższał Athlona 3000+ s939 :)

Mnie jednak dziwi jedno - miałem o tym napisać w artykule - dlaczego Sempron 3000+ s939 ma dokładnie taką samą czestotliwość i ilość pamięci L2 jak Sempron 3000+ na s754 - to już jest chyba pewna niekonsekwencja <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie jednak dziwi jedno - miałem o tym napisać w artykule - dlaczego Sempron 3000+ s939 ma dokładnie taką samą czestotliwość i ilość pamięci L2 jak Sempron 3000+ na s754 - to już jest chyba pewna niekonsekwencja

Nareszcie do nich dotarło, że dual daje dużo mniej, niż winikało z PR u athlonów 754 i 939. Semp 1,8/ 939/ 128kb musiałby mieć pewnie oznaczenie 3050, więc zaokrąglili mu w dół.

Swoją drogą niepotrzebnie AMD trzyma się tych oznaczeń przyrównujących wydajność do intela, tylko pomieszanie z poplątaniem się teraz robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie do nich dotarło, że dual daje dużo mniej, niż winikało z PR u athlonów 754 i 939. Semp 1,8/ 939/ 128kb musiałby mieć pewnie oznaczenie 3050, więc zaokrąglili mu w dół.

Swoją drogą niepotrzebnie AMD trzyma się tych oznaczeń przyrównujących wydajność do intela, tylko pomieszanie z poplątaniem się teraz robi.

1684339[/snapback]

Tylko ze do s.939 (przyp. obsluguje dual channel) mozesz sobie po pewnym czasie wrzucic jakis dwurdzeniowiec a z dualem to prawda ze zysk jest ok3%-5% i to nie zawsze, nieraz własnie jest spadek wydajnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sempron 3000+ s.939 OEM trafił do cennika jednego z Katowickich sklepów komputerowych, więc jak widać można go już dostać :D Cena 329zł!

Perspektywa przesiadki na s.939 coraz bliższa a biorąc pod uwagę to, że później zawsze można sobie kupić Antka lub jakiegoś Opteronka to już w ogóle jest miodzio.

Edytowane przez Stiff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

wg mnie to troszke te sempy to dupiata oferta, no niby 320zł za 3000, ale tylko 128 cache l2, 3200 chyba bedzie kosztował koło 350, dokłądamy 100zł i mamy venice :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie to troszke te sempy to dupiata oferta, no niby 320zł za 3000, ale tylko 128 cache l2, 3200 chyba bedzie kosztował koło 350, dokłądamy 100zł i mamy venice :wink:

1688295[/snapback]

Sempron s939 3000+ kosztuje 320 złotych powiedzmy, a Athlona 64 s939 3000+ kupisz za 500 złotych - różnica to 36% - z testów wynika, że Athlon tyle szybszy to nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz focus, boli mnie 128cache w nim, wiec pod uwage bym brął 3200 i zalezy od jego ceny, venice kosztuje 450 nowka na allegro, wiec, juz jest troszke inaczej

1689884[/snapback]

Tak 128 KB, ale jakie są różnice wydajności? W większości zastosowań bardzo znikome. Co do ceny - jeśli liczymy cenkę Semprona ze sklepu to i Athlona też ze sklepu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

tylko nie wiem po co ci dfi, wolałbam bym msi, epoxa, albo tego gigabyte, bo jest tani jak barszcze

tak apropo, niedawno za 550 sprzedąłem winchestera 3000 i tego gigabyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciekawił mnie ten sempron, Kucyk posiada wersje 3200+ i jeszcze nie opublikował jak się kreci...

Jeśli ktoś zakupi niech da znać czego mozna sie spodziewać...

PS. Moze Focus trafił na "słabą sztuke" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi