Skocz do zawartości
Ghost

Scythe Ninja (scnj-1000)...

Rekomendowane odpowiedzi

http://members.lycos.co.uk/chaosik/tweak/ninjya1.jpg

http://members.lycos.co.uk/chaosik/tweak/ninjya2.jpg

nie obylo sie bez problemow przy montarzu i redesingu wnetrza budy ale siedzi ;]

2750 1.525v bios wczesniej 33 idle/53stres

teraz 27idle/40stres przy czym wicher na minmum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Petrumi, coś się tak uczepił? Kompleks masz jakiś czy co? To jak napisał Chaos wynika z formy używanej w BIOSie DFi. Jak wół stoi tam x,x V + xxx %. Zawsze tak podawaliśmy na tym forum , więc nie widze powodu dla , którego nagle trzeba by było używać formy zgodnej z matematyką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Petrumi, coś się tak uczepił? Kompleks masz jakiś czy co? To jak napisał Chaos wynika z formy używanej w BIOSie DFi. Jak wół stoi tam x,x V + xxx %. Zawsze tak podawaliśmy na tym forum , więc nie widze powodu dla , którego nagle trzeba by było używać formy zgodnej z matematyką.

ale można (aczkolwiek niekoniecznie) wyjść z założenia że nie każdy ma płyte główną DFi ... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla wszystkich z malymi obudowami np. firmy modecom male ostrzezenie. w piatek wkladalem ninje na jakiegos asusa na LGA i to wszystko do budy modecoma i ninja wchodzi, ale nakretki dotykaja juz bocznej scianki, o wrzuceniu wiatraka na taka konfiguracje mozecie zapomniec, w takim wypadku zostaje tylko zapewnienie dobrego przeplywu w budzie badz nie zamykanie scianki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie jakos sie da, ale trzeba wentyl opuscic prawie 2cm, co na tym asusie wiaze sie z rezygnacja z duala, bo wentyl wchodzilby na 2 sloty pamieci.

chetnie bym zmienil sempa na antka, ale najpierw musze grafe kupic, bo ta co mam jest porzyczona. dfi nie powinno pisac, ze semp chodzi z LP skoro tak nie jest. zworke clr_cmos umiem znalesc w budzie po ciemaku nie zagladajac nawet do budy :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to na DFI na nf3 chodzi. na innych mobo na nf4 tez chodzi, bo zanim kupilem DFI mialem gigabyte k8n-sli i smigalo, ale mobo sie konczylo przy htt250. na dfi infinity tez smiga, moj semp na asusie a8n-e na boxowym coolerze poszedl na 2,79@1,55V. wiec to nie jest wina chipa tylko konkretnego mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie jakos sie da, ale trzeba wentyl opuscic prawie 2cm, co na tym asusie wiaze sie z rezygnacja z duala, bo wentyl wchodzilby na 2 sloty pamieci.

1. mozna zrezygnowac ze 120mm na rzecz 92 lub nawet 80

2. istnieje duze prawdopodobienstwo, ze wentyl moze w ogole nie byc potrzebny - ja mam sprzet jak w podpisie i wentyl (Fander 120) na Scythe wlacza mi sie tlko przy bootowaniu...

Pozdrawiam

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scythe Ninja w konforuntacji z freezer4 wypada bardzo dobrze . Temp w idle nizsza o 4st a w stress 10st !!!

Pasta ta sama arvtic silver.

Wentylator na ninja jakis tani z obr 1350, ale calkiem niezle wieje porownywalnie do akasa amber. Docelowo ma byc fander.

Wskazania z czujnikow abita 46st idle stres 60st

Porzadnie wykonany cooler. Pierwsze wrazenie jesli ktos go widzial tylko na zdjeciach to "jaki on wielki"

a wielki jest bo w obudowie chieftec bx zostalo tylko 2cm. Na styki domykal sie boczny panel z zamontowanymi wentylatorami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar wymienić aktualny cooler na na Ninja'ę, ale nie wiem czy to da wymierny skutek.

Moje pytanie jest krótkie i treściwe:

Czy ten wentylator ochłodzi Venice'a 3000+ przy 300x9 i 1.55V? Dodam, żena Pentagramie i silikonowej paście mam w stresie 68 stopni, więc po kilku minutach mam blue-screena...

I kolejne pytanie:

Czy kupując pastę muszę na coś zwrócić uwagę czy wystarczy, że będzie srebrna? Czym się AC Silver 5 od innej pasty za 10-15 złotych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się AC Silver 5 od innej pasty za 10-15 złotych?

Jest ze 2*C w porywach szału chłodniejsza od AS ceramique - sam osądź, czy warto. Obie nie przewodzą prądu, co może być istotne dla posiadaczy procków bez czapki lub używania pasty na innych rzeczach (np kościach pamięci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Venice

Musisz mieć źle założony radiator, gdyż 68 stopni jest absolutną niemożliwością na pentagramie (ani nawet na tak podkręconym procu)!!! Ja mam 100Cu+ (2k obrotów) na 2,8GHz przy 1,5v i aktualnie 35 stopni w stresie, na zwykłej paście (w chłodnym pokoju). Te 0,05v więcej może dać najwyżej kilka stopni (2-3), ale nie aż tyle...

Załóż wentyl raz jeszcze, ładnie przesmaruj proca pastą, a potem zobaczymy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze!

Właśnie stoję przed trudnym wyborem czy kupic Scythe czy moze SI-120 ?

Za scythe przemawia ociupinkę większa wydajność - ale ma też wadę - nie chłodzą się inne podzespoły na płycie. SI-120 chyba jest pozbawiony tej wady. Nie orientuje się ktoś czy gdzieś jest może jakaś recka porównująca te dwa produkty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie jeszcze za ten OT, ale mam mały dowodzik na moje 35 stopni na Pentagramie 100Cu+

Robione dziś rano, w razie niejasności w pokoju było ok 18 stopni.

a na sp2004/prime tez taką masz? bo spi to średnio wygrzewa kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupic Athlona X2 3800+

Slyszalem/czytalem ze Ninja Scythe jest bardzo ciekawym chlodzeniem..

warto go kupic?

Ewentualnie jakie Cichy i Wydajny wentyl do niego ???

warto + fander/akasa (120mm)

Edytowane przez ma1y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi