Chaos Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Dokładnie tak jak ja :) MoBo trzeszczy a ja pcham :oops: brzmi hardcore'owo ;] mi tez sie na poczatku slabo widzialo to zakladanie .. ale po prostu naciskam jedna reka na góre ninji dosicakac ja do proca zakladam 2 zaczepy po przekątnej .. a potem doczepiam 2 pozostałe :) trza przyznac ze sruby bylyby lepsze .. ale wtedy mocowanie byloby bhardziej skomplikowane i podniesli by cene napewno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 sa plusy i minus srub, napewno sa bezpieczniejsze :D ale zeby zdjac ninje trzeba by bylo demontowac mobo wiec tak zle i tak niedobrze B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_ZG Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Witam, Czy jest osoba, ktora ma zamontowana Ninje z Fanderem 120 na plycie Abita AN8 Ultra. Jezeli jest to mozliwe to prosilbym o zalaczenie fotki, na ktorej widoczna bedzie strona RAM'u i karty graficznej. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tayler Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 zawsze moze wentyl zamontowac z innej strony , ja go zalozylem po stronie pamieci , wtedy memki idealnie sie chowaja pod niego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_ZG Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Dzieki za fotki ! Ninja wlasnie do mnie pedzi prosto od ZenFista. Chcialem zobaczyc jak to bedzie wygladalo z Fanderem po stronie RAM'u. Zastanawiam sie wlasnie czy w takim ukladzie jest mozliwosc osadzenia RAM'u w pierwszych 2 bankach od strony procesora? nie bedzie o nie zawadzal Fander? Mam zamiar dokupic jeszcze 2 x 512 MB w Dual'u wiec bede mial 4 banki zajete. Jezeli bedzie to niemozliwe to widze, ze jest sporo miejsca na Fandera od strony grafiki wiec najwyzej wcisne go tam :-) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Dzieki za fotki ! Ninja wlasnie do mnie pedzi prosto od ZenFista. Chcialem zobaczyc jak to bedzie wygladalo z Fanderem po stronie RAM'u. Zastanawiam sie wlasnie czy w takim ukladzie jest mozliwosc osadzenia RAM'u w pierwszych 2 bankach od strony procesora? nie bedzie o nie zawadzal Fander? Mam zamiar dokupic jeszcze 2 x 512 MB w Dual'u wiec bede mial 4 banki zajete. Jezeli bedzie to niemozliwe to widze, ze jest sporo miejsca na Fandera od strony grafiki wiec najwyzej wcisne go tam :-) Pozdrawiam Nic nie zawadza. Ja mam 4 moduły geila w radiatorach i wentylator założony od strony modułów pamięci. Wiatrak fander 120mm jest jakieś 0.5 cm nad dwoma pierwszymi modułami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Interesuje mnie czy ktos z was ma ninje na DFI i w budzie antca takiej co ja, rozchodzi sie o to czy po zamknieciu scianki, ninja wejdzei nad koszyk na wentyl na sciance?? dzieki za info :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 czesc osob ma ninje z wentylem na LP UT w AMG [; jezeli chcesz uzywac wentyla z bacznej scianki to zapomnij, bo gorny zaczep wchodzi nad ninje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 (edytowane) czesc osob ma ninje z wentylem na LP UT w AMG [; jezeli chcesz uzywac wentyla z bacznej scianki to zapomnij, bo gorny zaczep wchodzi nad ninje. wiec chyba szykuje sie jakis modzik aby to zrobic jak zobacze to wymysle :wink: i stalo sie DFI zagoscilo u mnie :D tak wyglada wszystko po zlozeniu http://chojrakrock.w.interia.pl/Tweak%20A64/DSC00036.JPG niestety scianki nie zaloze z wentylem ale juz mam pomysl tylko musze znalezc czas :D Uzywa ktos z was ninji pasywnie na podkreconym procu?? jestem ciekaw temp :D Edytowane 28 Lutego 2006 przez chojrakrock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) No i ja się doczekałem, dziś kupiłem od ma1y'ego Ninję za 125 zł. Miałem pewne obawy czy wejdzie obudowy Enlight EN-7237 o szerokości 19cm. Weszła, a do bocznej ścianki brakuje jeszcze około 4mm. Dlaczego tak mało ?? A to dlatego, że blat od płyty jest wysuwany i wyjmowany, a kołki na których jest zamocowana płyta są wyższe o około 3mm niż standard. Instalacja Fandera 120x120 na sprężynkach raczej odpada. No nic, pokombinuję z mocowaniem własnego pomysłu :wink: Teraz w idle z C&Q (1,06V, 1000MHz) mam 29-30C, na box'ie było 32-33C przy około 950 obr/min. Pasta Arctic Silver 5. Z przodu obudowy Zalman F2 92x92 około 1400 obr/min, a z tyłu Zalman F1 80x80 około 1600obr/min. Ninja ta jest z listopada 2005 i spód jest wypolerowany na lustro. Natomiast kilka dni temu zakupiłem Ninję do sprzętu na zamówienie i spód miał widoczne ślady "skrawania". Poza tym reszta taka sama. Fotki: Edytowane 12 Marca 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 w chiefie to wyglada u mnie tak i widoczek jeszcze na boczna scianke z siateczka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freon Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) Mam ninje, działa pasywnie, temperatura celerona 1,7@2.07GHZ to średnio 33 stopnie przy nie obciążonym, w stresie 55, mam otwartą obudowe. Jak otworze okno, to spada do 30, a w stresie do 50 :P Czy to dobry wynik? dodam ze nie mam w obudowie żadnych wiatraków poza tym co w zasilaczu siedzi I jeszcze...spód nie jest wypolerowany, po przejechaniu paznokciem czuć wyrażne rowki, czy to jakiś trefny egzemplarz, czy one tak mają? Edytowane 2 Marca 2006 przez freon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Mam ninje, działa pasywnie, temperatura celerona 1,7@2.07GHZ to średnio 33 stopnie przy nie obciążonym, w stresie 55, mam otwartą obudowe. Jak otworze okno, to spada do 30, a w stresie do 50 :P Czy to dobry wynik? dodam ze nie mam w obudowie żadnych wiatraków poza tym co w zasilaczu siedzi I jeszcze...spód nie jest wypolerowany, po przejechaniu paznokciem czuć wyrażne rowki, czy to jakiś trefny egzemplarz, czy one tak mają? masz bardzo duze temp :blink: u mnie na 2.7ghz mam w idle 24' a w stresie gora 44' :D oczywiscie wszytko na AS5 :D, przepoleruj sobie spod i zmien paste jesli masz jakas nijaka B) i radze zalozyc wentyle jak uzywasz pasywnie ninji to w budzei musisz miec przewiew chociaz maly ale powinien byc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 zauwaz, ze on ma celka a nie a64. u mnie temp wzrosly z 33 idle / 43 stress do 45idle / 70 stress ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freon Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Czyli mówisz Niemiec ze jak na celka to nie jest żle? Myslałem o tym zeby przepolerowac, a paste mam srebrną jąkąś, w każdym razie nie byle co;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 cudowne nie sa, ale calkiem do bani tez nie. ja spodu nie polerowalem, paste mam AS3. daj jakis przewiew w budzie i wolnoobrotowy wentyl na ninje np. fander i bedzie gites. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 (edytowane) Jeśli zrobisz prawidłową, porząądną polerkę i użyjesz przynajmniej Arctic Ceramique czy Artcic Silver 5 zyskasz kilka stopni. Gdybyś miał trochę więcej kasy, poszukaj pasty (ciekły stop metali) Coolaboratory Liquid Pro. Ten specfik daje kopa. Co do jakości spodu Ninjy, pierwsze serie były robione na lustro. Dziś złożyłem takiego kompa: San Diego 2,2 GHz + GB K9NF Ultra + Leadtek 7800GT + Topower EZA 480W + Lian Li PC7 SE. W obudowie (cała z aluminium) przód/tył dwa wentyle 120x120, Ninja zaopatrzona w firmowy wentyl 120, pasta AS5. Temp po około 20 min SP2004 - 34C :D Edytowane 2 Marca 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Witam, Mam taką sytuację, że zapinki Ninja'y ograniczają usadowienie wentylatora bliżej płyty głównej. Wkurza mnie to trochę, bo mozna by wentyl dać niżej o 1,5 - 2 cm, a tak powietrze wieje poza ostatnią blaszką Ninjy i niczego nie chłodzi. Czy taka sytuacja degraduje skuteczność chłodzenia czy też pozostaje to praktycznie bez wpływu na nie? Nadmienię, że chłodzenie zainstalowane jest na koszyku stanowiącym wyposażenie płyty. Tak sobie myslę, że mógłbym jeszcze wentyl umiejscowić pod Ninją (wówczas byłby skierowany na wentyl PSU), ale zastanawiam się czy cyrkulacja powietrza nie była wówczas gorsza, jak teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 u siebie mam tak samo i daje rade ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ksyho Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Witam, Mam taką sytuację, że zapinki Ninja'y ograniczają usadowienie wentylatora bliżej płyty głównej. Wkurza mnie to trochę, bo mozna by wentyl dać niżej o 1,5 - 2 cm, a tak powietrze wieje poza ostatnią blaszką Ninjy i niczego nie chłodzi. Czy taka sytuacja degraduje skuteczność chłodzenia czy też pozostaje to praktycznie bez wpływu na nie? Nadmienię, że chłodzenie zainstalowane jest na koszyku stanowiącym wyposażenie płyty. Tak sobie myslę, że mógłbym jeszcze wentyl umiejscowić pod Ninją (wówczas byłby skierowany na wentyl PSU), ale zastanawiam się czy cyrkulacja powietrza nie była wówczas gorsza, jak teraz. Moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie. Trochę wystający (podniesiony) wiatrak nic zmniejszy wydajności, a unikamy problemów z "zachodzeniem" wentylatora na wyższe elementy płyty głównej i przede wszystkim sloty pamięci (i ich blokowania). U Ciebie tego drugiego problemu raczej by nie było, ale widzę, że brakowałoby tylko parę mm (a co z innymi mobo?). W tej chwili rzuca się tylko w oczy wtyczka zasilania 12V, z którą miałbyś mały problem gdyby wentylator był umieszczony niżej. Edytowane 6 Marca 2006 przez Ksyho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 (edytowane) Moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie. Trochę wystający (podniesiony) wiatrak nic zmniejszy wydajności, a unikamy problemów z "zachodzeniem" wentylatora na wyższe elementy płyty głównej i przede wszystkim sloty pamięci (i ich blokowania). U Ciebie tego drugiego problemu raczej by nie było, ale widzę, że brakowałoby tylko parę mm (a co z innymi mobo?). W tej chwili rzuca się tylko w oczy wtyczka zasilania 12V, z którą miałbyś mały problem gdyby wentylator był umieszczony niżej. Spostrzegawczości Ksyho odmówić Ci niepodobna :-) Dwie kwestie: 1. Kiedy moduł pamięci wetknięty był w 1 slot, istotnie było lekko ciasnawo (wentylator, a ściślej drut wypychał pamięć o ok. 1 mm na bok, ale było to w granicach pewnego luzu). Inna sprawa, czy styczność metalowego drutu z metalowym radiatorem modułu pamięci jest niebezpieczny? Jak widać, teraz moduły przesunięte mam o jeden slot na prawo, a zadecydowała o tym wyłącznie estetyka. I tu pytanie w ramach dygresji. Czy umiejscowienie dwóch modułów pamięci w konkretnej parze slotów (1,3 albo 2,4) ma jakiekolwiek znaczenie? 2. Tak, z wtyczką zasilania 12V byłby rzeczywiście problem, ale dopiero w sytuacji umieszczenia wentylatora o więcej niż 1 cm bliżej płyty. Cóż... zapewne tak minimalna zmiana nie przyniosłaby żadnego efektu*. *Poprzednio nie wyraziłem się dostatecznie jasno, gdyż chodziło mi nie tyle o skuteczność chłodzenia samego CPU, co układów regulacji napięcia go okalających. Wydaje się jednak (nie wiem czy słusznie), że nawet gdyby wentylator Ninja'y znajdował się o założone 1,5 - 2 cm bliżej płyty, nie miałoby to najmnijeszego wpływu na możliwość chłodzenia tychże układów. Edytowane 6 Marca 2006 przez Palmer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 To zależy od konfguracji, płyty, procka. Jeśli Twój sprzęt obsługuje Dual DDR to w jakich slotach jest pamięc ma decydujące znaczenie, czy dual zadziała czy nie. Użytkowincy płyt DFI LP nF4 mają dwa typy slotów (na szczęście odpowiednio oddalonych od koszyka coolera) i to jak je obsadzą od tego będzie zależało czy będzie dual oraz jakie będą wyniki podkręcania. Tyle szczęścia nie mają posiadacze DFI LP gdzie sloty RAM'u znajdują się między koszykiem, a tylną ścianką obudowy. Wtedy "łapki" Ninjy mogą uniemożliwiać montaż jednej kostki. Konstrukcję Ninjy uważam za przemyślaną, jak na takie gabaryty i pomimo ich montaż jest dziecinnie łatwy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palmer Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 Grimlock, najwyraźniej niedostatecznie precyzyjnie zadałem pytanie, gdyż źle mnie zrozumiałeś. Moja płyta obsługuje DC w dwóch konfiguracjach slotów (poprzednio napisałem w nawiasie 1, 3 i 2, 4 nie bez powodu). Pytam o to czy obsadzenie slotów w jednej konfiguracji, zamiast w drugiej może mieć jakieś znaczenie w kontekście wydajności podsystemu pamięci (uzyskanie mocniejszych timingów przy danej częstotliwości pracy, stabilności, itp.). Oczywiście mógłbym wykonac żmudne testy we własnym zakresie, ale po co niepotrzebnie tracić czas i na nowo odkrywać coś, co jest już wiadome. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 zamiana slotow nie POWINNA miec wplywu na oc czy timingi. choc zawsze sa wyjatki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 zamiana slotow nie POWINNA miec wplywu na oc czy timingi. choc zawsze sa wyjatki ;] dokladnie zwlaszcza DFI jest podatna na dane sloty, do danych memek :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) witam, mam pytanko co do temperatury proca (mysle ze czujnik na plycie mnie w ch**a robi :P ), otoz jakie macie heatpipy przy temperaturze proca (wg mobo) ~45-50C ?? bo u mnie jak ich dotykam (tam skad wychodza, jak najblizej mobo) to nawet cieple nie sa, baaa sa chlodne... ninja zamontowana jak nalezy, temperatury przy pentaku 100+ cu byly takie same(idle ~36-37, stress ~50-52)......wiec moze to byc wina czujnika ?? Edytowane 7 Marca 2006 przez partyboy666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Za dużo/źle nałożona/kiepska pasta, albo za słaby docisk coolera do procka. Czasami mocniejesze dokręcenie koszyka do płyty trochę pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 pasta usmarowalem caly helmofon cienka warstwa (arctic silver 5), ninja jest docisnieta solidnie a koszyk tez sie niezle trzyma.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 pasta usmarowalem caly helmofon cienka warstwa (arctic silver 5), ninja jest docisnieta solidnie a koszyk tez sie niezle trzyma..źle - zetrzyj tą paste i usadź na środku takiego klocka - pod wpływem nacisku wszystko się równo rozpłynie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Producent Arctic Silver 5 zaleca wyciśnięcie na środek procka "pół ziarenka ryżu" pasty. Dociśnięnie coolerem rozprowadzi pastę, przy okazji unikniesz miejsc wypełnionych powietrzem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...