Skocz do zawartości
czejen

Beznadziejna Wydajnosc:(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam spory problem i mam nadzieje ze moze mi ktos pomoze bo juz nie wiec co robic.Mianowicie chodzi o to ze na moim kompie nowe i niektore strasze gry strasznie sie zamulaja,gry typu Underground 1 & 2,Tony Hawks 4,San Andreas,Painkiler.Przesiadlem sie z Radeona 9200 se 128 na Gigabyta 9550 128\128, problem w tym ze niektore gry chodza tak samo jak na 9200 se:(:( Po podreceniiu karty wydajnosc nie wzrasta w grach tylko w 3d markach.San Andreas niezaleznie od rozdzielczosci mam srednio 18 klatek.w Underground 1 na 1024 i medium detal tez okolo 20 klatek:( blagam pomocy, przeciez ta karta nie moze byc tak slaba, kolegom chodza te gry na Geforcach 5200 lepiej niz u mnie.Moj komp: Duron 1800, Asrock K7S8X, 384 ram, Gigabyte Radeon 9550 350/520 :cry: :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty to wiem ze nie jest rewelacyjna:(Ale w sumie najgorsza nie jest kumpel ma taka sama i mu o wiele lepiej gry smigaja na mx 440.Mam zasilacz 400W jakas dzwina firma "Ropla".Probowalem na innym zasilaczu i dalej to samo:(Tak wiec zasilka odpada.Ramu mam 384 GoodRam DDR 400.Steroniki testowalem rozne, i te od ati i z softmodem i omegi, nic to nie dalo.Ustawienia sterownika standardowe.Najdziwniejsze jest to ze 3D Markach jest ok.Co to moze byc??Juz mi rece opadaja, zakupilem radeonka i dalej nici z grania:(:(

Edytowane przez czejen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rady, ale jak juz pisalem wczesniej w 3d markach jest ok, wyniki sa normalne jak na durona 1800.Sek w ty ze gry sie zamulaja,robilem 2 razy fromat i nic probowalem rozne stery i dalej nic. Gta nawet na low jest calkowicie niegrywalne,Underground 2 800 x 600 medium sie zamula na mase jak smigam po miescie a jak jakis circuit to przy starcie 10 klatek ptem z 15-20.Tragedia, moze to wina durona??Cyz pamiec cache L2 ma duzy wplyw na wydajnosc w grach?

Edytowane przez czejen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam praktycznie to samo :(

sorki że wchodze Ci w temat ale nie będe zakłądał nowego bo raczej nie ma sensu..

mój sprzęt to:

Celeron 2GH@2,2GH :/

VIARAMA U8868 P4M266 :/

Sapphire ATI Radeon 9550 128MB, 128bit 250/400@375/500

256 MBDDR 400 MHz Kingston

256 MBDDR 400 MHz - miały być Kingstony ale mnie w sklepie wycyckali chyba :/

WD Caviar SE 80 GB 7200rpm 8 MB cache

WD Caviar 40 GB 5400rpm 2 MB cache (chyba :/ )

Zasilacz to Megabajt 350 W, sprawdzałem tez na zasilaczu Enlight HPC-250W i było to samo..

Windowshit XP Pro...

i teraz tak:

- co do podkręconego procka to wszystko jest ok, temperaturki w porządku itp. no ale i tak wiadomo że nie jest on najlepszy :/

- karte graficzną "przestawiam" na tryb podkręcony programem ATI Tray tools jedynie przed jakąś grą.. używam sterowników Omegi w wersji 2.6.42

- co do płyty głównej to no nie ma co ukrywać do najlepszych on nie należy.. i teraz włąśnie nie wiem co mam zrobić z pamięcmi bo one są na 400MHz a maksymalne co płyta może obsłużyć to 266MHz :/ może to jest jako tako powodem tego "mulenia"? a druga sprawa to to że AGP jest jedynie na 4x a nie na 8x :(..

- co do systemu to raczej nie ma on z tym nic wspólnego ponieważ nawet po odsyfianiu bądź formatach zawsze mi tak muliło :/

Generalnie pies wie o co może chodzić.. z tego co mi sie zdaje to na takim sprzęcie powinno być chociaż ciutek lepiej jak jest..

wyniki z testerów, którymi testowałem to padło

3D Mark 2001 - 5601

3D Mark 2003 - 3088

:/

tak więc nie wiem.. mój kumpel na tej samej karcie i podobnych pamięciach (taka sama ilość) tyle że na Athlonie XP 2400+ bodajże w 3D Mark'u miał około 1100 pkt

Teraz może jak będe miał troche czasu to zrobie formata albo dogłębnie wywale stare sterowniki i zobacze z nowszymi od ATI..

Ale jak to nic nie da to sie chyba powiesze wraz z dniem premiery Call'a 2 :(

Pozdrawiam.

--EDIT--

jeszcze co do tego antyaliasing'u i filtrowania anizotropowego to jak powinienem ustawić opcje żeby to wyłączyć, bo nie ma tu konkretnej opcji "wyłącz" czy coś w tym stylu, screen

Pozdrawiam.

Edytowane przez Antek_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro mam zamiara isc do kumpla, sprawdzic karte na Athlonie 2.4.Zobaczymy jak sie sytuacja przedstawi:D Karta raczej nie jest wadliwa bo w 3d markach jest ok. Oby u niego smigala, jak tylko zrobie test to to napisze co i jak.Jak to wina proca to chyba bede sie musial bawic w moda Duron@Athlon.

Edytowane przez czejen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam spory problem i mam nadzieje ze moze mi ktos pomoze bo juz nie wiec co robic.Mianowicie chodzi o to ze na moim kompie nowe i niektore strasze gry strasznie sie zamulaja,gry typu Underground 1 & 2,Tony Hawks 4,San Andreas,Painkiler.Przesiadlem sie z Radeona 9200 se 128 na Gigabyta 9550 128\128, problem w tym ze niektore gry chodza tak samo jak na 9200 se:(:( Po podreceniiu karty  wydajnosc nie wzrasta w grach tylko w 3d markach.San Andreas niezaleznie od rozdzielczosci mam srednio 18 klatek.w Underground 1 na 1024 i medium detal tez okolo 20 klatek:( blagam pomocy, przeciez ta karta nie moze byc tak slaba, kolegom chodza te gry na Geforcach 5200 lepiej niz u mnie.Moj komp: Duron 1800, Asrock K7S8X, 384 ram, Gigabyte Radeon 9550 350/520 :cry:  :cry:  :cry:

1676093[/snapback]

A jeszcze nikt nie napisal zeby zainstalowac najnoszy sterownik do plyty glownej, i zobaczyc co w biosie piszczy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ,na oficjalnych stronkach Asrocka i Sisa tylko do AGP i Dzwieku stery no i LAN.Sciagnalem zainstalowalem i nic.Bios mam najnowszy na plytce.ver 3.0 :? I dalej [gluteus maximus]......Czy sa jakies inne stery o kotrych nie wiem?

Edytowane przez czejen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO wlasnie niektore gry chodza mi spoko np PES4, ale inne co wymagaja mocy proca padaja 64 KB L2 daje o sobie znac.Własnie te 30 % by mi sie przydalo:D:D.Przynajmniej tak mysle ze to procek.Koles ma taka plyte co ja wiec nie ma problemu u niego przetestuje bo proca mi na pewno nie da:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmien proca odnosnie tego ramu to oczywiscie ze wiekszy wzrost wydajnosci po zmianie grafy, wiec sprzedaj tego proca kup p4 albo mobo z procem i na athlona sie przesiadz (nie wiem ktora opcja tansza wyjdzie), grafike masz calkiem calkiem w sumie 150zl ja puscisz i mozesz np radka 9550 kupic za 190zl nowego rob co chcesz

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do znmany procka to nie wiem na allegro gośc sprzedaje northwoody 2.8 za 379zł http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66681846. Nie wiem czy jest sens zmany tego procka to by pociągneło dużo kasy(jeszcze ram i ew. vga). Tego celka sprzedał bym pewnie za jakieś 200zł. Ale myśle że teraz kupie ram żeby mięc ten zapas...

DOradzcie mi co do procka.

Z góry dzieki za wasze odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HUD mam tego samego procka i takie same problemy :)) niestety celerony na jadrze nortwooda oferuja oplakana wrecz wydajnosc w grach. Na tej rodzinie celeronow jak to fajnie napisano na stronie benchmarka zaciagnieto swojego rodzaju "hamulec reczny". 8 KB L1 i 128 KB L2 robia swoje :/ nie wspominajac o tym, ze ktoras z tych pamieci ma dostep 2-way jak to pokazuje CPU-Z. Wszystko to sklada sie na bardzo mala wydajnosc. Ja koczuje teraz na nowego procka ;) tobie jesli zamierzasz w cos inwestowac takze bym radzil od tego zaczac. Tak jak niektorzy mowia, najlepiej zaopatrzyc sie w jakiegos AMD albo jesli jestes zwolennikiem Intela to zmienic przynajmniej na Celerona D. Ten w niektorych sytuacjach oferuje niemal dwukrotnie wieksza wydajnosc, dobrze sie kreci.. ramy lepiej pojda, w porownaniu do starego Celka to mozna go nazwac wymiataczem :). Wada jest to, ze te procki cholernie sie grzeja, jak wszystko na jadrze Prescotta :) Wiec i tu trzeba otworzyc oczy w kierunku jakiegos dobrego wicherka. W zadnym wypadku nie warto inwestowac w P4 na jadrze nortwooda, Celki D maja zblizona do nich wydajnosc, a kupisz je o wiele taniej.

Jesli twoja plyta obsluguje Celerona D to juz masz odpowiedz ;) Gwarantuje ci, ze nawet na obecnej grafie i ramie zobaczysz znaczna roznice. Nie ma sensu kupowac super grafy przy twoim obecnym procku.

---------------------------

U mnie problemem jest to, ze nie wiadomo czy moja plyta Asus P4PE-X obsluzy Celerona D. W sumie P4PE-X /TE obsluguje ale /SE juz nie (przynajmniej z tego co pisza na stronie producenta), co najlepsze plyty roznia sie tylko iloscia wyjsc USB itp, a takze chipsetem karty sieciowej :) wiec nie wiem czemu producent nie wprowadzil biosa dla P4PE-X obslugujacego Celka D.. chipset plyty jest przeciez ten sam :/

---------------------------

No to sie troche rozpisalem :) Pozdrawiam

edit: Literowka :)

Edytowane przez HoMisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji mojej płyty głównej piszę że może obsługiać także prescotty, więc z tym nie powinno być kłopotów. celerona 2.53 można kupić w proline za 285. Więc nie wiem czy lepiej nie polować na jakąs okazje na celerona albo jakiegos p4. Jak sądzicie jaki był by przyrost wydajności?

Dzieki za te rade..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sadze, ze moesz plowac na Celka D albo na P4 ale tylko na jadrze prescott'a. Oferuja zabujcza wrecz wydajnosc w porownaniu do starszych typow na jadrze Nortwooda.

Ja jesli bym bral P4 to tylko z HT... a wiadomo, to juz troche wiekszy wydatek.

Obecnie przy Celeronie (Nortwood) 2.4 GHz mam grafe Sapphire Radeon 9600 XT 128bit, 256 MB DDR. Na tym kompie nie wycisne ostatnich potow z tej grafy, proc ogranicza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi