Skocz do zawartości
ziupo

Xp 2000+ Palomino Na Ga-7n400sl (f5)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak widzialem, temat byl walkowany juz wielokrotnie, ale ani razu w takim configu jak moj. Mam problem od dłuższego czasu (ok 2tygodni) mam jeden mały kłopot. Otóż podczas grania w niektóre gry (niekoniecznie wymagające) komputer się zawiesza.

Nie idzie go w żaden sposób ożywić. Przy zostawieniu go zawieszonym samoistnie się resetuje. Po kilku kolejnych restartach zdaża się, że komputera nei da się włączyć. Muszę wtedy odlączyć mu zasilanie i właczyć, wtedy działa.

Z początku myślałem, że to wina zasiłki, zmieniłem próbnie na tagana 430 (pożyczony), ale problem dalej się powtarzał.

Komp zawiesza się głównie w grach GTA:SA, CS, NFS3 i 4 (o dziwo U i U2 nei zawieszają), i inne (długo by wymieniać). Karta graf ma wystarczające chłodzenie, zresztą na poprzednim configu pracowała wyśmienicie.

Procek osiąga średnie temp rzędu 47*C, w stresie powyżej 50*. Maksymalną temp jaką zanotowałem to było w przybliżeniu 57*C.

O dziwo mobo standardowo procek wykrywa jako ATHLON 2000 z nizsza czestotliwoscia (mnoznik 12,5 x 100); teraz jest 12,5x133 i prawidłowe 1666mhz.

Pamięci chodzą asynchronicznie (200mhz, efektywne 400mhz).

Prubowałem już ze wszystkimi sterami do nforce2, ale żadne nei rozwiązują problemu.

PS: Wiecie na ile mozna wyciagnąć ten procek na tej mb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w grach, benchmarkach, tez nie we wszytskich.

moze byc problem z takim ustawieniem pamieci, szyna w tym momencie idzie z czestotliwoscia 266mhz [efektywna], a takiej czestotliwosci nei wspieraja moje kingmaxy :(

1677096[/snapback]

Fajnie, fajnie - masz ramki ktore ida na 400Mhz a na 266Mhz nie pojda???? :lol: Tak jak kolega wyzej juz napisal - pusc proca i ram synchronicznie. Mam nadzieje, ze pomoze! Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puscilem synchro, ale problem nadal sie powtarza.

to chyba wina dysku, bo ostatnio nawet windows mi nie sie nie zaladowal poprawnie [tzn ladowal i nagle blue screen, reset i dopiero sie zaladowal poprawnie].

Nie wiem o co tym sadzic. mobo jeszcze na gwar, ale proc juz nie.

tak samo zasilacz, a o dysku nei wspomne [jeden dziadek: 6lat, drugio troche mlodszy, ok 2-3lat].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę podobny problem miałem na moim starym Solteku 75KAV - komputer nie chciał się włączyć zaraz po wyłączeniu, czasem się zawieszał - problemem było przegrzewanie się procka z powodu krzywo zapiętego wentylatora, może u ciebie jest to samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puscilem synchro, ale problem nadal sie powtarza.

to chyba wina dysku, bo ostatnio nawet windows mi nie sie nie zaladowal poprawnie [tzn ladowal i nagle blue screen, reset i dopiero sie zaladowal poprawnie].

Nie wiem o co tym sadzic. mobo jeszcze na gwar, ale proc juz nie.

tak samo zasilacz, a o dysku nei wspomne [jeden dziadek: 6lat, drugio troche mlodszy, ok 2-3lat].

1679195[/snapback]

raczej napewno jest to związane z temp bądź prądam <_< chwilami mam podobny objaw ale ku memu zdziwieniu juz go nie ma :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weic tak: dzisiaj zdjalem wentyl, wyczyscilem z pasty i nalozyl ceramique, zalozylem coppershima i wentyl. ale chyba tylko zbiegiem okolicznosci udalo mi sie grac jakas 1godz dluzej.

A mzoe polecicie mi jakis wentylator? W miare tani i wydajny.

PS: Zastanwialem sie ,czy to nei jest wina karty graf, czy nei gryzie sie ona z plyta i/lub prockiem. na wczesniejszej conf nei mialem takich klopotow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...