Zbih Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Witam Głowie się z następującym problemem: czy da się podłączyć dwa dyski na różnych kablach ide, przy czym do jednego IDE podłączona jest nagrywarka DVD...Próbowałem już różnych kombinacji, ale za każdym razem windows się nie uruchamia(tylko pasek wczytywania..gaśnie i koniec, ciemno) :mur: zależy mi na czymś mniej więcej takim: primary master: HDD 1 pirimary slave: --- (myślę o trzecim dysku "do przenoszenia danych" secondary master: HDD 2 secondary slave: DVD-RW Wszystko jest ok kiedy dyski są podłączone razem na jednym kablu IDE..kupiłem nawet nowy kabel, gościu powiedział, że powinno chodzić, ale jest dokładnie to samo..w czym może tkwić problem??? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Zworki dobrze poustawiane?? W biose dobrze usstawione ktory ma byc pierwszy do bootowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 gdyby zworki były źle ustawione to by się w ogule nie uruchamiał..a tak...wczytuje się..ale gdy ma wejść do windowsa to ciemno...w biosie jest raczej wszystko dobrze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbih Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 (edytowane) nowe spostrzeżenia: komputer uruchamia się, ale na dysku HHD1, gdzie jest windows 98..win xp home, który jest na HDD0 uruchamia się, ale tylko wtedy, kiedy wyłączę w biosie(lub odłączę) HDD1...jakiś konflikt w windowsie xp?? Trochę tego nie rozumiem..gdyby w ogule nie działało nie miałbym pretensji, ale win98 się uruchamia i normalnie śmiga.. kombinowanie kablami, zworkami, kolejnościami podłączenia nic nie pomaga..jedyny krok do przodu to, kiedy HDD 0 jest na primary master, DVD-RW secondary master a HDD 1 secondary slave, wtedy system uruchamia się ale po paru sekundach zawiesza się i na nic nie reaguje(nie da się ruszać muszką, num lock i caps lock nie działa)..pomaga tyko brutalny restart... Spotkał się ktoś z podobnym problemem?? ps. na wszelki wypadek podaje swój konfig: barton 2600 epox 8rdae 2x256mb TwinMos 80gb Maxtor 160gb Hitachi(NCQ) Pioneer DVD+/-RW DVR-109 edit: Są postępy..windows się uruchamia..i widzi wszystkie partycje..ale..co dziwne..tylko wtedy, kiedy wyłącze dysk(maxtor) w biosie...wszystko niby fajnie, ale czasami komputer strasznie przycina(co kilka minut), użycie procesora podskakuje nagle do 90% i wszystko wolno chodzi(hmm), na dodatek transfer maxtor->inny dysk spadł drastycznie!!! o ile normalnie 4gb szło w ok3min to teraz 29min!!! :mur: :mur: :mur: Połączenie jest następujące: kanał I: hitachi(p.master), kanał II: maxtor(s.master), pioneer(s.slave) Czy powinienem dokupić dodatkowy kontroler, żeby wszystko śmigało wydajnie??? Edytowane 2 Października 2005 przez Zbih Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hello Opublikowano 2 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2005 (edytowane) Nie wiem czy to ci w czymś pomoże, ale w moim przypadku HDD Master musi być podpięty do skrajnego złącza na taśmie, a HDD Slave do środkowegoo na tej samej taśnie. Po zamianie kolejności tych złącz system nie startuje a w biosie zamiast nazwy dysku są jakieś krzaki. Dyski mam różne (ATA 133 i ATA 66) i taki sposób podłączenia w moim przypadku jest jedynym słusznym. Drugi kanał IDE nie ma takich splotów i mozna do niego podpiąć wszystko w dowolnej kolejności. Płyta ASUS z ATA 133. Edytowane 2 Października 2005 przez hello Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cerfes Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 hmm. kumplowi pomógł dopiero upgrade biosu, ale on miał nieco inny problem. faktem jest, że czasami sprzęt wymaga podłączenia do odpowiedniego wejścia na taśmie. ja nawet mam takie, na których napisane jest - na jednej wtyczce master na drugiej slave. nawet nie próbowałem odwrotnie, więc nie wiem co by się stało. ogólnie problem faktycznie dziwny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...