Skocz do zawartości
Calashnicov

Dual I Podnoszenie Timingów..

Rekomendowane odpowiedzi

Od początku. Do niedawna byłem szczęśliwym posiadaczem kości pamięci- 256MB PC3200 GoodRam CL3, z timingami ustawionymi na 2,5/2/2/6. Ostatnio dokupiłem do duala drugą, identyczną kość. Gdy zamontowałem pamięć i uruchomiłem kompa- zero reakcji. Po resecie cmosa i zmianie timingów na 2,5/2/3/7, wszystko wyglądało ok, ale podczas grania system się zwiesił. Tym razem ustawilem pamięć na 2,5/3/3/7 i jak dotąd wszystko jest w porządku. Moje pytanie jest następujące: czy normalne jest to, że trzeba było zwiększyć timingi, przy teoretycznie takich samych kościach, w dual channel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałeś napisać na jakim FSB chodzi Twój Duron. Jeżeli na 100MHz i nie możesz ustawić Cl=2.0 to kiszka bo Goodramy powinny na takim FSB biegać na 2,2,2,6. U mnie na FSB 166 na takich timingach śmigały bez podnoszenia napięcia (w dualu).

A co do pytania to przy dualu często jest gorsze OC niż przy singlu czy pojedyńczej kości. Spróbuj włożyć obie kostki w jeden kanał i sprawdź tiningi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest dobry stary Morgan, więc chodzi na 100MHz. Niestety jest tak jak mówisz, tzn. przy ramach ustawionych na 200MHz, czyli normalnie, chodzą maksymalnie na CL 2,5. Na 2/2/2/6 działają dopiero po zmianie częstotliwości ich taktowania na 50%, czyli 100MHz. Być może trafiłem po prostu takie kości, a może ty miałeś GoodRamy z CL2,5? W każdym bądź razie uspokoiłeś mnie trochę. A jeżeli chodzi o te timingi przy FSB 100MHz, ciekawe jest to, że ostatnio miałem przez moment płytę AsRocka, na K400 i tą samą kość ramu dało radę ustawić na CL 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi