robcio1984 Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 (edytowane) Witam wszystkich, jestem posiadaczem 3 kosci po 512 400MHz wszystkie sa Kingston'a, wszystkie kupowalem osobne, majac dwie FSB udalo mi sie podniesc max do 240 i komp chodzil stabilnie zadnych zwiechow i nie wywalal zadnych bledow, po dokupieniu zas trzeciej kosci komp zaczal sie kaszanic, zaczely wyskakiwal bledy exe, internet explorer wyskakuje z bledami, gram sobie np w dungeon siege 2 po kilku nastu minutach wyskakuje jakies okienko dialogowe z bledem i zaczyna cos doczytywac, ale po chwili wyskakuje do wina z bledem. Trzecia kosc przy FSB 240 uruchamia sie ale mam problem z bledamy i przy FSB 230 tez tak jest, zas wczesniej jak mialem pamiec mialem trefna i powyzej FSB 225 komp nie chcial sie uruchomic. Zas z ta nie wiem co jest. Mam juz dosc tych bledow. Mozliwe ze jest to wina plyty glownej ??? /chcialbym jeszcze dodac zebyscie mi poradzili ostatecznie czy warto by bylo je sprzedac i kupic 2x512 466MHz zamiast 3x512 gdzie po podniesieniu FSB sie kaszani z bledami, a moze dobrze by bylo jej z radiatorem by przeszlo ?? Pozdro i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdro. Edytowane 30 Września 2005 przez robcio1984 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Na jakiej platformie pracujesz? To raz. A dwa- 3 kostka kręci się gorzej niż dwie wcześniejsze, jasno to wynika z Twojego opisu. Obniż FSB, może np przy 220MHz i luźniejszych timingach 3 kość zacznie działać prawidłowo (chyba, że przy tym 1,5GB masz już błędy przy FSB 200MHz). Radiatory na ram z pewnością nie pomogą (jeśli piszesz o tych blaszkach, u mnie na corsairach nie odbierają one praktycznie wcale ciepła. To bajer, nic więcej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Jeszcze dołącze do tego że warto poeksperymentować z ustawieniem kości.To czasami pomaga.Pozamieniaj kości ze sobą i testuj dalej.Ale 3*512 to rzeczywiście nie przelewki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robcio1984 Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Moja platforma to AMD Athlon 64 2800+ s754 Gigabyte K8NS oczywiscie s754 3x512 oczywiscie jak widac w temacie Kichasny Tracer 400W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Sprawdż jeszcze Memtestem czy jakaś kość nie jest padnięta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 I by zupełnie wyeliminować ryzyko, że nowa kość jest walnięta to puść ją raz z jedna raz z drugą w układzie 2x512MB. Odpal superPi 32M, Memtesta (jak radził Kobrowisko) etc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robcio1984 Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Zrobilem tak, wyjalem jedna pamiec i zostawilem 2x512 1dobra 1zla (ta ostatnia co byla kupowana) Komp chodzil i nie bylo zadnego problemu na FSB 240 zas po wlorzeniu 2dobrej kosci czyli byly 3x512 to zaczol sie sam uruchamiac ponownie i przed uruchomieniem winda wyskoczylo blue window, wiec zmienilem ich polozenie to zaraz po wynalezieniu napedow zrobil sie czarny ekran i byl tylko migajacy ten znaczek _ i juz nie chcial zaskoczyc. Wiec co wy o tym myslicie ?? Moim zdaniem wszystkie 3kosci sa sprawne, ale jeszcze jutro je posprawdzam superip majac w kompie 2x512. Jeszcze raz chcem wam podziekowac za odpowiedzi. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robcio1984 Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Przedchwilka zrobilem tak, wyjalem pierwsza pamiec ktora kupowalem i ktora byla w trzecim slocie no i komp sie uruchomil na FSB 240 za kazdym razem jak mam jakas pamiec w trzecim slocie to mi sie cos kaszani. Co moge z tym zrobic ??????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Widać, że mobo ma problemy z 3kostkami. Wiem, że to kiepska rada ale ja bym to sprzedał w cholerę i kupił 2x1GB np PDP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robcio1984 Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 No tak, ale na to by mnie niestety nie bylo stac. Wolalbym juz wymienic mobo na hmmm, co sadzicie o Microstar K8N Neo-FSR (nForce3-250) ?? Bardzo prosze o opinie bo nie wiem co mam zrobic :((( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 (edytowane) przy 3 kościach możesz max 166mhz puścić ,pewnie jeszcze masz 3X512mb dwustronne(kontroler procka siada), komp bedzie dobrze pracował na fsb 200 i wyżej tylko wyłacznie z trzema kośćmi jednostronnymi lub dwoma dwustronnymi nic nie poradzisz puść pamieć na 166 jak dalej bedzie kaszanić to włacz 2T takie rzeczy dzieją się na każdej płycie , wymiana płyty nic nie zmieni Edytowane 1 Października 2005 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Ja bym stawiał na zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hdd_Cut Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 A moze pozycz od kogos zasilacz jakis dobry firmowy, bo moze byc tak ze zasilka nie wytrzymuje przy tych pamieciach. ja kiedys modernizowalem kumplowi firmowego fujitsu-siemens mobo nie pamietam jakie, p4 3.0 lga775 512 ddr2 80gb dvd lg gsa 4160 , zasilka jakis nn 250 wat :lol2: :mur: i gdy dokladalem ram do 4 gb nowiutkie kingstony, kosci po 1 gb w windzi wyskakiwaly non stop jakies bledy, jak zabralem 2 gb wszystko bylo ok, jak podlaczalem swoj zasilacz wszystko dzialalo ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 dobra nie gadajcie głupot , nie macie tej platformy najłatwiej zgonić na zasiłke każdy głupi takie coś potrafi napisać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Na moim abit nf8-v mam tylko dwa sloty na dimm-y i to chyba właśnie z tej przyczyny, że z trzema się s.754 kaszani. Zejdź do 166MHZ dla pamięci albo kup jeden moduł gigabajtowy zamiast dwóch 512. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Ja bym stawiał na zasilacz. 1678461[/snapback] Możesz wyjść i nie wracać? Sprawa jest jasna- to zintegrowany kontroler pamięci nie wyrabia, podobnie jak przy 4x512MB. Dlaczego piszesz bzdury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Chcialem dorzucic swoje trzy grosze: moja rada jest taka: wyjmij jedna kość i dzialaj na tych dwóch pozostalych , czyli 2x512Mb, a trzecia sprzedaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Ale on ją dopiero co kupił... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2005 Im więcej modułów pamięci tym gorsza stabilność, im więcej układów w module - tym gorsza stabilność. Generalnie im mniej kości tym lepiej, jak jest ich więcej to zwykle wystarczy zmiana z 1T na 2T. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Ale on ją dopiero co kupił... ;) 1681664[/snapback] No tak ale po co mu 3 moduly? Mógl pomyslec lub potestowac od kogos zanim kupil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Calashnicov Opublikowano 17 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2005 A moze pozycz od kogos zasilacz jakis dobry firmowy, bo moze byc tak ze zasilka nie wytrzymuje przy tych pamieciach. ja kiedys modernizowalem kumplowi firmowego fujitsu-siemens mobo nie pamietam jakie, p4 3.0 lga775 512 ddr2 80gb dvd lg gsa 4160 , zasilka jakis nn 250 wat :lol2: :mur: i gdy dokladalem ram do 4 gb nowiutkie kingstony, kosci po 1 gb w windzi wyskakiwaly non stop jakies bledy, jak zabralem 2 gb wszystko bylo ok, jak podlaczalem swoj zasilacz wszystko dzialalo ok. 1678464[/snapback] Wszystko git, tylko z tego co ja wiem, jedna kość DDR zjada 10W. Tak, że jeżeli zasilacz niewydala, to tak samo nie bedzie wydalał przy 2 kościach, jak przy 3. Mylę się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...