Skocz do zawartości
baniok666

Test Rom Biosa

Rekomendowane odpowiedzi

Moze napisz to jeszcze raz tylko tym razem po polsku...

O jaki test dokladnie Ci chodzi? Jezeli bios lub zawartosc jest zla to komputer sie nie uruchomi wiec nie zrobisz testu ;-)

1677938[/snapback]

ja sie na tym nie znam mam takie zadanie domowe z pracowni opisac taki test :) wiec nich bedzie popsute to napisz jak to wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nijak nie wyglada! Jak sie wlaczy komputer prawidlowo to bios jest ok, a jak nie to nie jest.Nie wiem co za ..... wymyslil Ci takie pytanie, ale lepiej zapytaj o co dokladnie chodzi, bo to pytanie nie ma żadnego sensu.

Jak juz sie dowiesz to napisz bo sam jestem ciekaw co to jest "Test ROM BIOSA bez dysku A i z dyskiem A"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale cos takiego nie ma żadnego sensu bo w razie uszkodzenia kosci biosu lub samej zawartosci komputer sie nie uruchomi ;-) Skoro komputer startuje to po co testowac cos co jest na 100% sprawne? eh nie ma to jak wymyslic pytanie bez sensu :P I nie bedzie to "test rom biosu", a jedynie porownanie zawartosci biosu z plikiem.

Edytowane przez Kolobos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow to 'informatycy' w szkołach wiedzą co to bios ;) moj był wielce zaskoczony że pliki da sie prawym przyciskiem myszy przeciagać :D (poważnie wcale nie joke). A co do zadania to chyba Excray dobrze prawi bo troche cieżko zrozumieć zadanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co napisałem to fragment sprawozdania które musze zrobić na poniedziałek :( a w całości wygląda tak:

Temat: Badanie serwisowe płyty głównej mikrokomputera

Cel: umiejętność rozróżniania sygnałów sterujących płyty głównej. Umiejętność stosowania prostej diagnostyki komputera. Umiejętność rozpoznawania pkt. pomiarowych sygnałów zegarowych.

1. Wykonanie połączenia w/g zadanej konfiguracji sprzętowej np. z kooprocesorem, pamięcią RAM 2 MB, HDD, napędem dyskietki jako dysk A.

2. Przeprowadzenie testu ROM BIOSA bez dysku A oraz z dyskiem A. Sprawdzenie za pomocą oscyloskopa występowania sygnałów sterujących na:

- procesorze,

- układzie DMA,

- kooprocesorze,

- kontrolerze magistrali,

- kontrolerze klawiatury,

- kontrolerze monitora,

- układzie zegara systemowego,

- układzie przerwań,

- pamięci stałej ROM,

- pamięci RAM.

3. Sprawdzenie za pomocą oscyloskopu sygnałów sterujących odświerzaniem.

4. Sprawdzenie za pomocą oscyloskopu sygnałów sterujących konwersją danych (zapis/odczyt bajtowy oraz zapis/odczyt słowa)

PS. wszystko ma być teoretycznie, zakładajac że badania oscyloskopem wychodzą bez problemów, czyli "jak to po kolei zrobic"

zresztą pozostałych pkt. też nie potrafie opracować :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi