Skocz do zawartości
HugoZak

Zasniedziala Miedz I Kwasek Cytrynowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedys ktos mi tu napisal ze wystarczy wlac zamiast wody kwasek cytrynowy do ukladu i zostawic wlaczony uklad na okolo 30min aby zasniedziala miedz zrobila sie normalna. Czy to prawda? Czy uklad mi sie nie zaklei i nic sie nie stanie z wezami ani pompka? Jezeli tego nie mozna wlac to co innego polecacie? Niestety moj prison za ciekawie nie wyglada a rozklejac (jest na sylikon) mi sie go nie usmiecha :?

Prosze o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwasek cytrynowy nic nie zrobi. On nie jest taki mocny; i nie jest lepki wiec ci nic nie zaklei. Ja u siebie miałem chyba przez tydzień kalgon(taki do pralek w proszku) w układzie i nic sie nie stało, a woda była mętna jak wymioty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pieklo: ale chodzi o to ze ja chce go wyczyscic od srodka a prison jest sklejany sylikonem wiec nie bede go rozkladal! a jak wpuszcze tam cilit to przeciez miedz mi wyzre ;?

miazga82 & Allh: no to w koncu da cos czy nie? warto go wlewac czy raczej dac sobie spokoj? testowaliscie juz cos takiego czy nie? dojdzcie do jakiegos wspolnego zdania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale masz problem. WC to nie jajka i sie tak łatwo nie psuje. Mówie Ci, najlepiej sam wypróbuj. Jeśli masz WC itp. to jestem pewien, że lubisz grzebać w kompie, czyli spuszczenie płynu chłodzącego i dolanie kwasku a potem inna z tym zabawa nie powinna być problematyczna. Jak zrobisz to powiesz jakie ma to działanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem przeciez ze to czysta przyjemnosc ale boje sie skutkow? A co jak mi plexa od prisona i bloczka na NB zmatowieje od tego? Nie znam skutkow wiec wole pytac!

1678711[/snapback]

no właśnie, przecież kto pyta nie błądzi :}

zacytuje kyńka: "butelka Octu na 2 opakowania Kwasku Cytrynowego na 5l wody" na pół godziny wkładasz do miski czy coś i voila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz przyrządzić mieszankę woda + domestos - było o tym przy okazji recenzji na jet-pc ;) niech tak pochodzi układ niecały dzień nawet musi a potem zalewasz płynem chłodniczym (destylka + koncentracik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest pewien środek chemiczny przeznaczony specjalnie do płukania instalacji miedż.,(ale nie wiem jak to zniesie plexa i węże trzeba by przetestować).Nazwa tego środka to FERNOX DS-40 a znam go gdyż na co dzień mam do czynienia z instalacjami miedż. do kupienia w sklepach intalacyjnych.

Przeczytajcie dokładnie opakowanie bo samo płukanie to nie wszystko trzeba ten środek póżniej jeszcze z neutralizować.A zresztą sami zobaczcie.http://www.fernox.pl :D

Jeśli już ktoś przetestuje FERNOX-a proszę o relacje sam jestem ciekaw.POZDRO.

Edytowane przez cadavre24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi