Skocz do zawartości
BLANTMEN

Projektowanie Si

Rekomendowane odpowiedzi

tak się składa że ja właśnie studuję :) SI... jednak i ja i wiele innych osób woli hamerykańskie oznaczenie AI - jeśli to masz na myśli. SI - to mi się kojarzy z jednostkami fizycznymi.

Poza tym.. jesli liznąłeś już trochę AI, to wiesz że jest to wręcz przeogromna dziedzina wiedzy... Najczęsciej jednak mozna spotkać się z kilkoma jej głównymi trędami, tj. systemy ekspertowe, sieci neuronowe, algorytmy genetyczne czy automatyczne programowanie. Oczywiście każda z tych dziedzin ma w sobie już dosyć bardzo rozbudowaną tematykę.. np sieci neuronowe wykorzystuje się do: kompresji plików (graficznych), rozpoznawania pisma, mowy, dzwięków, kształtów, przewidywania kursów giełdy ekonomicznej, zarządznia okrętami wojennymi marynarki wojennej US NAVY :D..., sterowania pociskami samonaprowadzającymi, inteligentne boty w grach, czy symulwoanie prymitywnych zwierząt to tez zasługa sieci neuronowych - których jak wiadomo człowiek ma łohoho i jeszze troche :]

tak że musisz sprecyzowac trochę swoje pytanie. Ja np robiłem w zeszłym roku projekt programu rozpoznającego drzewa po kształcie liści z wykorzystaniem jednokierukowej wielowarstwowej sieci neuronowej :D..i powiem Ci tyle.. że jak to zaczeło działać to miałem wrażenie że stworzyłem coś co potrafi myśleć.. mimo że o tym nie wie :D zupełnie jakbym stał się stwórcą życia - to uczucie to zapłata za tysiące godzin spędzonych przed kompem... :) wtedy czujesz dlaczego wybrałeś akurat taki zawód :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry. Pisałem ze szkoły i brakło mi czasu żeby wrzucić. Si - Systemy Informacyjne. Poniżej macie próbki tego co mam :)

Diagram hierarchii funkcji

Dołączona grafika

Diagram kontekstowy

Dołączona grafika

Diagram zerowy

Dołączona grafika

Nie wiem czy wklejać też całą dokumentację :wink: Jeśli do oceny będzie wam potrzebna to mogę tu wklepać :) Teraz pracuje nad tablicą krzyżową i nad ERD. Co byście w tym modelu zmienili, ewentualnie dali jakieś rady żeby łatwiej się to robiło ? Zaznaczam, że nie chcę aby ktoś mi to całe rozpisał, ale tylko doradził :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi