BLANTMEN Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Czy ktoś z was zajmuje się albo zajmował projektowaniem SI ? Mam swój projekt i chciałbym, żeby ktoś mądrzejszy odemnie na niego zerknął. Będe bardzo wdzięczny za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Sorry, ale co rozumiesz przez "projektowanie SI"? Na czym polega ten Twoj projekt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 SI to masz na mysli Sztuczna Inteligencje czy Systemy Informatyczne?? ja od poniedzialku bede mial przedmiot pod tytulem PSI - Projektowanie Systemow Informatycznych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 (edytowane) tak się składa że ja właśnie studuję :) SI... jednak i ja i wiele innych osób woli hamerykańskie oznaczenie AI - jeśli to masz na myśli. SI - to mi się kojarzy z jednostkami fizycznymi. Poza tym.. jesli liznąłeś już trochę AI, to wiesz że jest to wręcz przeogromna dziedzina wiedzy... Najczęsciej jednak mozna spotkać się z kilkoma jej głównymi trędami, tj. systemy ekspertowe, sieci neuronowe, algorytmy genetyczne czy automatyczne programowanie. Oczywiście każda z tych dziedzin ma w sobie już dosyć bardzo rozbudowaną tematykę.. np sieci neuronowe wykorzystuje się do: kompresji plików (graficznych), rozpoznawania pisma, mowy, dzwięków, kształtów, przewidywania kursów giełdy ekonomicznej, zarządznia okrętami wojennymi marynarki wojennej US NAVY :D..., sterowania pociskami samonaprowadzającymi, inteligentne boty w grach, czy symulwoanie prymitywnych zwierząt to tez zasługa sieci neuronowych - których jak wiadomo człowiek ma łohoho i jeszze troche :] tak że musisz sprecyzowac trochę swoje pytanie. Ja np robiłem w zeszłym roku projekt programu rozpoznającego drzewa po kształcie liści z wykorzystaniem jednokierukowej wielowarstwowej sieci neuronowej :D..i powiem Ci tyle.. że jak to zaczeło działać to miałem wrażenie że stworzyłem coś co potrafi myśleć.. mimo że o tym nie wie :D zupełnie jakbym stał się stwórcą życia - to uczucie to zapłata za tysiące godzin spędzonych przed kompem... :) wtedy czujesz dlaczego wybrałeś akurat taki zawód :) Edytowane 1 Października 2005 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLANTMEN Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Sorry. Pisałem ze szkoły i brakło mi czasu żeby wrzucić. Si - Systemy Informacyjne. Poniżej macie próbki tego co mam :) Diagram hierarchii funkcji Diagram kontekstowy Diagram zerowy Nie wiem czy wklejać też całą dokumentację :wink: Jeśli do oceny będzie wam potrzebna to mogę tu wklepać :) Teraz pracuje nad tablicą krzyżową i nad ERD. Co byście w tym modelu zmienili, ewentualnie dali jakieś rady żeby łatwiej się to robiło ? Zaznaczam, że nie chcę aby ktoś mi to całe rozpisał, ale tylko doradził :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...