Skocz do zawartości
andriu

Klapa "młota" ?

Rekomendowane odpowiedzi

"W Sieci pojawiły się wyniki testów porównawczych procesora AMD ClawHammer (Athlon 64) z układem Intela Xeon - podaje serwis AMD Zone.

Benchmark ANSYS 7.0 miał za zadanie porównać możliwości komputera wyposażonego w 800-megahercowy procesor ClawHammer współpracujący z 512 MB pamięci RAM z "wyczynami" maszyny HP Evo W6000, na którą składa się m.in. 2,2-gigahercowy układ Xeon oraz 1 GB RAM-u.

Pierwszy z komputerów działał pod kontrolą systemu operacyjnego Windows XP Professional, podczas gdy poczynaniami drugiego kierował Windows 2000 Pro. Z konfrontacji zwycięsko wyszła maszyna Hewlett-Packarda. Więcej szczegółów, w tym dokładne wyniki testu, znaleźć można na stronie AMD Zone."

To trochę mało jak na 800-megahercową jednostkę 64 bitową.

Dla porównania 64-bitowy Itanium 2 (1GHz) zostawia w tyle wszystkie p4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon 64 to nie opteron a operon ma być odpowiednikiem itanium 2 a athlonik 64 to platforma przejściowa między 32 bioiwcami a 64 bitowcami więc wynik nie dziwi mnie raczej a dziwi natomiast niski zegar amd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

athlon 64 to nie opteron a operon ma być odpowiednikiem itanium 2 a athlonik 64 to platforma przejściowa między 32 bioiwcami a 64 bitowcami więc wynik nie dziwi mnie raczej a dziwi natomiast niski zegar amd

hm... podobno athlon 64 to procesor 64-bitowy mogący wykonywać 32 bitowy kod, więc porównywanie go z 32 bitowym xeonem jest paranoją.

Apropos zegara, to poczytaj sobie i znajdź 64 bitowy procek o częstotliwości większej niż 1 GHz (wyjątek: Intel wprowadza Itanium 3 1,5 GHz), a wszystkie inne procki, czy w SUN-ach czy też w 64-bitowych HP top są procki od 300 do 800 MHz-ów, więc nie powinno być dziwne to że athlon 64 ma 800 MHz-ów

jeszcze raz powtórze : TO JEST NORMALNE DLA PROCKÓW 64-BITOWYCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to wiem że dla 64bitowców takie zegary to normalka ale clawhammer to nie opteron / araczej to opteron dla mas :)/ a Ty wspominasz na końcu o itanium 2 /fakt zę 1GHz/ "To trochę mało jak na 800-megahercową jednostkę 64 bitową.

Dla porównania 64-bitowy Itanium 2 (1GHz) zostawia w tyle wszystkie p4"

więć z pewną dozą nieśmiałości ;) tylko to wspomniałem :)

ale i tak licze zę zegary handlowych wersji clawhammerów będą dużo wyższe / apo cichy licze na to że niebadą straszecznie drogie /

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to wiem że dla 64bitowców takie zegary to normalka ale clawhammer to nie opteron  / araczej to opteron dla mas :)/ a Ty wspominasz na końcu o itanium 2  /fakt zę 1GHz/ "To trochę mało jak na 800-megahercową jednostkę 64 bitową.  

Dla porównania 64-bitowy Itanium 2 (1GHz) zostawia w tyle wszystkie p4"

więć z pewną dozą nieśmiałości ;) tylko to wspomniałem :)  

ale i tak licze zę zegary handlowych wersji clawhammerów będą dużo wyższe / apo cichy licze na to że niebadą straszecznie drogie /

pozdro

faktem jest ze athlon 64 jest 64-bitowy i wiekszych zegarów miał nie bedzie, przynajmniej narazie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decnis ,jebiesz idiotyzmy jeden za drugim.Athlon 64 jak i opteron (bo roznica meidzy jednym a drugin to tylko ilosc cachu L2 ,256kb->1mb) to sa procesory GLOWNIE 32bitowe z rozszerzona pula instrukcji o 64bity wpelni zgodne z architektura x86,natomiast Itanium to procesor czysto 64bitowy ktory EMULUJE architekture x86 i tylko dlatego jest w stanie uruchamiac programy pisane dla tejze architeORT: ORT: ORT: ktury.Po drugie pierwsze sample hammerow mialy 800mhz ,aktualne sample pracuja jush z czestotliwoscia 1.4ghz (byly wystawiane na comdexie) ,a ponoc dwa tygodnie temu AMD zaczelo rozsylac sample 1.8ghz, powtarzam ,natywnym srodowiskiem dla hammerow sa 32bity, 64bity to dodatek ktory niekoniecznie trzeba wykorzystywac.Rdzen jest bardzo podobny do athlona ,zmiany to miedzyinnymi wbudowany kontroler pamieci,instrukcje SSE2,produkcja w SOI, oraz wlasnie 64bitowe instrukcje.Aha ,z tego co wiadomo to pierwsze hammery beda pracowac z czestotliwosciami rzedu 2ghz+ a oznaczenia PR beda w granicach 3000->3500+.Zanim zaczniesz cos pisac (a chyba szczegolnie w dziale nowosci) to dokladnie przestudiuj zrodla a patrz tylko na kilka cyferek i jazda z koksem....

ps.AMD oficjalnie pozycjonuje Athlona 64 jako konkurenta P4 natomiast Opterona jako konkurenta P4 Xeon (nawet ostatnio na konferencji nazwali hammera killerem Xeona)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi