Skocz do zawartości
Jodlasty

Athlon XP 1800+ do dupy z takim prockiem

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem sobie podkręcić ostatnio swojego Athlona i nic, zwis przy ładowaniu wina.

Dałem 1,8V na procek i 2,7V na pamięć, a może ja coś źle robię?

Mam płytę SOLTEKA DRV4 i 256 DDR Kingston

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuu a co to za seria???

podnies Vcore do 1,85V a FSB do 140mhz zobacz czy pojdzie jak pojdzie i bedzie rock stable to idz wyzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może trafiłeś na kiepską serie ale ja na pdkręcam swojego z 1500+ na 1800+ bez problemu własnie przy napięciach pamiątki 2,7 procek 1,85 v i chodzi 100% stabilnie niestety to wszystko co mogę wycisnąc z tego proca przez kręcenie fsb :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ile podkręcić..? :lol: :lol: :lol: :lol: Głupie pytanie :lol: Ja np. chciałbym swojego na 10GHz :wink: Tylko jakoś się nie udaje.. :lol:

Podkręca się tyle, ile się da tzn. aż komp nie straci stabilności 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ile podkręcić..? :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  Głupie pytanie :lol:  Ja np. chciałbym swojego na 10GHz :wink:  Tylko jakoś się nie udaje.. :lol:  

Podkręca się tyle, ile się da tzn. aż komp nie straci stabilności 8O  8O

Chyba mnie nie zrozumiałeś, albo jesteś nieINTELigentny. Chodzi mi o to przy jakiej częstotliwości FSB się wypierd... przy ładowaniu windy. Bo jak koleś zapuścił 155FSB bez zmiany mnożnika i chłodzenia to nie dziwne, że się wypierd... BTW - jaką masz temp. Może zbyt dużo i nie daje rady załadować się winda. I tak na koniec. Myśle, że na Titanie:-) powinen iść na FSB145-150MHz luźno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak mogę sprawdzić serię bez zdejmowania COOLERka?

Ja WC macham kilka razy na miecha i jest Ok :twisted:

Ale madry polaq po szkodzie :roll:

Zobaczymy... Kupuje teraz Cooper Shime

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem bo nigdy innego procka i pamięci ta plytka nie miala :)

zmienie te napiecie ale dopiero jak przyjde z pracy mam nadzieje ze mi sie odpali bo jak nie to....%^&@## z tym prockiem!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Panowie ale Athlony 1800+ znajdujace sie w naszym kraju to same kupy. Od ponad pol roku mam z nimi do czynienia i wszystkie bez wyjatku pochodza z pierwszego steppingu. Jest to pierwszy stepping jaki wyszedl. Sa one najgorszymi CPU do krecenia. Lepiej brac juz 1600+ czy nawet 1700+. Moj pierwszy Palomino byl wlasnie 1800+ (pazdziernik 2001) i krecil sie straszni marnie. Wymienilem go bardzo szybko na AXP 1500+ ktory pieknie dzialal na 1733MHz :D. Potem znalazlem fajnego AXP 1600+ ktory chodzi mi jako 2200+ (mam tez AXP 2000+ ktory tez @ A2200+). Oba z serii AGOGA Y. Jednomczesnie dementuje pogloski o tym jakoby AXP z serii AGOIA zajebiscie sie krecily. To sa kupy. Przejzalem ich naprawde ogramna ilosc i zaden powyzej 2100+ nie idzie (rozniste tygodnie). Najlepsze do krecenia sa procki z serii AGOGA z 50 tygodnia (przynajmniej te posrod kilkunastu tygodni jakie przegladalem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem sobie podkręcić ostatnio swojego Athlona i nic, zwis przy ładowaniu wina.

Dałem 1,8V na procek i 2,7V na pamięć, a może ja coś źle robię?

Mam płytę SOLTEKA DRV4 i 256 DDR Kingston

Aaatam procek od razu, moze po prostu pamięci nie ciągną więcej? Zapodaj też nowszy bios do DRV4 z www.soltek.de bo może z tego powodu płyta nie domaga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Panowie ale Athlony 1800+ znajdujace sie w naszym kraju to same kupy. Od ponad pol roku mam z nimi do czynienia i wszystkie bez wyjatku pochodza z pierwszego steppingu. Jest to pierwszy stepping jaki wyszedl. Sa one najgorszymi CPU do krecenia. Lepiej brac juz 1600+ czy nawet 1700+. Moj pierwszy Palomino byl wlasnie 1800+ (pazdziernik 2001) i krecil sie straszni marnie. Wymienilem go bardzo szybko na AXP 1500+ ktory pieknie dzialal na 1733MHz  :D. Potem znalazlem fajnego AXP 1600+ ktory chodzi mi jako 2200+ (mam tez AXP 2000+ ktory tez @ A2200+). Oba z serii AGOGA Y. Jednomczesnie dementuje pogloski o tym jakoby AXP z serii AGOIA zajebiscie sie krecily. To sa kupy. Przejzalem ich naprawde ogramna ilosc i zaden powyzej 2100+ nie idzie (rozniste tygodnie). Najlepsze do krecenia sa procki z serii AGOGA z 50 tygodnia (przynajmniej te posrod kilkunastu tygodni jakie przegladalem).

Hemm... Jednak z drugiej strony, patrząc na różne databasey większość rekordów należy do serii AGOIA... np. rekordowy z Vr-Zone to właśnie AGOIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiecie co :) tak se mysle ze moze i w jakims tam USA maja wiekszy wybor...maja wiecej szczescia....ale jezelibym poscil najwiekszy syf na napieciu 2.15-2.7 (wdizalem takeigo swira z Vcore 2.7 :twisted: ) i do tego chlodzenie -40 do -70 *C to kazdy syf pojdzie ladnie na O/C :) Ja slyszalem ze wlasnie w takich extremalnych warunkach najlepiej chodza AGOIAe a inne w normalnych. Sam mam XPeka 1700+ AGOGA i chodzi mi bez problemu na 2200+ i kiedys poszedl na 2300+ ale sie obrazil :P (cos mi sie chipset na plycie glownej przegzewa :( ) wiec normalnie mi chodzi na 2200+ i wymiata kazdego intelka :P i tak moze maly offtopic : czy jak go zamalowalem to dlaczego mam tlyko o jeden mnoznik w gore znaczy 11x i nowy 12x- cos spapralem nie? troche laminatu mi poszlo ale dziala :) i dlaczego jak raz poszedl na 2300+ na magistrali 166 to 2 raz juz nie chce tylko mi sie wiesza dokladnie przed zaladowaniem windy (po ustaleniu przypisan urzadzen w kompie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dzieki :) wiem ze ciut malo ale pamieci mi chodza na max timingach i CL=2 na...ponad 166 :) tylko malo tego bo mi tata ukradl :( (znaczy ja mu wzailem pod nieobecnosc a teraz mi odebral :) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze ci sie uda bo moj poszedl stabilnie na 280/580 na chlodzeniu wentylatorem biurowym :) i chyba pojdzie wiecej tylko jak sie do niego dobiore i moze Vmoda mu na pamieci zrobie :) wtedy to bedzie ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...