Skocz do zawartości
marcin1991

Sieć Między Dwoma Komputerami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam w domu dwa komputery A i B. Komputer A to serwer ma dwie karty sieciowe i system operacyjny Windows XP. Komputer B ma jedną kartę sieciową i też Windows XP.

Na obu komputerach wchodzę w „konfigurację sieci w domu lub małej firmie”. Klikam dwa razy dalej potem na Komputerze A wybieram opcję „Ten komputer łączy się bezpośrednio z Internetem…” na kompie B wybieram „Ten komputer łączy się za pośrednictwem innego komputera…”. Klikam dalej teraz na kompie A wybieram kartę za pomocą której łączę się z Internetem. Na kompie A wybieram Opis Komputera MarcinS, Nazwa komputera Macin. Na kompie B Opis komputera MarcinK Nazwa komputera MarcinK. Potem w obu komputerach nadaje nazwę grupy MSDOM. Klikam dalej zatwierdzam ustawienia i konfiguruje. Czasem żąda ponownego uruchomienia a czasem nie.

Obie karty w kompach A i B są ustawione na automatyczne wykrywanie adresu IP i DNS.

A teraz najważniejsze czyli skutki. Komputer A widzi tylko siebie w opcji „Wyświetl komputery grupy roboczej”. Natomiast gdy na komputerze B klikam na „Wyświetl komputery grupy roboczej” pokazuje mi się taki komunikat: „Msdom nie jest dostępny, Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu.

Lista serwerów dla tej grupy jest obecnie niedostępna.”

Bardzo proszę o pomoc. Jeśli czegoś nie dopowiedziałem to pytajcie. Odpowiem jak najszybciej bardzo mi zależy na stworzeniu tej sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

1.czy masz zainstalowanego firewala innego niż windowsowy?jeśli tak, to trzeba go skonfigurować żeby przepuszczał użytkownika kompa A do zasobów komputera B i na odwrót

2.trzeba utworzyć konta użytkowników na danym komputerze czyli użytkownikowi kompa A utworzyć konto na kompie B i na odwrót

3.na kompie gdzie jest serwer w połączeniach sieciowych we właściwościach modemu przez który się łączysz w zakładce zaawansowane odznacz "chroń mój......",oraz zaznacz pozostałe trzy pola.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi