Skocz do zawartości
Moszna_Brothers

AtHLon 1.7 XP+ BOX=OEM ???

Rekomendowane odpowiedzi

BOX oznacza, że do procesora dołożony jest odrazu rekomendowany przez AMD wentylator. Oraz, ze w takim układzie gwarancja na procesor wynosi 2 lata.

Gwarancja na boxa AMD jest 3 LETNIA, te 2 lata to wymysł jakiejś firmy ktora to pozniej sprzedaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki.......tylko powiedz czy to jest definicja BOX'a czy jak.....bo z tego co ty powiedziałeś wynika że mam athlona OEM i BOX jednocześnie.....:)...dostałem wentyla a proc jest wypuszczony jako OEM :)

Ty się lepiej zastanów co piszesz...

Wytłumacz mi jak jakiś progam może rozpoznać czy dany proc ma fabrycznie nałożony cooler, czy został on potem nałożony osobno, a co w sytuacji gdyby ktoś zdjął coole z boxa i założył inny :D :D :D

Bo wątpię by istniałą jakakolwiek różnica (poza coolerem) między boxem a oemem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki.......tylko powiedz czy to jest definicja BOX'a czy jak.....bo z tego co ty powiedziałeś wynika że mam athlona OEM i BOX jednocześnie.....:)...dostałem wentyla a proc jest wypuszczony jako OEM :)

Ty się lepiej zastanów co piszesz...

Wytłumacz mi jak jakiś progam może rozpoznać czy dany proc ma fabrycznie nałożony cooler, czy został on potem nałożony osobno, a co w sytuacji gdyby ktoś zdjął coole z boxa i założył inny :D :D :D

Bo wątpię by istniałą jakakolwiek różnica (poza coolerem) między boxem a oemem...

Ja nie pisałem na temat wentyla tylko informacji jakie mozna uzyskac o procku w 3Dmark. OEM znaczy w języku zulugula: Official End Maunfacturer. Musisz też wiedziec jakie to niesie za sobą konsekwencje. Sklep czy sprzedawca który sprzedaje OEM'y odpowiada za suport techniczny i ponosi ryzyko gwarancji i czas jej tez jest inny.

Wiec sobie wyobraź sytuację, że koopiłem proca na warunkach BOX, potem coś sie z nim dzieje......ide do sprzedawcy a proc okazuje się OEMowym. Wiec na jakich prawach mam dochodzic swoich praw ...hę ??

Odpal mistrzu 3dMArka a niedewguj na ten temat jak jeszcze nie sprawdziłeś........program ma informacje o systemie i sobie popatrz.....: :wink: :? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie pisałem na temat wentyla tylko informacji jakie mozna uzyskac o procku w 3Dmark. OEM znaczy w języku zulugula: Official End Maunfacturer. Musisz też wiedziec jakie to niesie za sobą konsekwencje. Sklep czy sprzedawca który sprzedaje OEM'y odpowiada za suport techniczny i ponosi ryzyko gwarancji i czas jej tez jest inny.

Wiec sobie wyobraź sytuację, że koopiłem proca na warunkach BOX, potem coś sie z nim dzieje......ide do sprzedawcy a proc okazuje się OEMowym. Wiec na jakich prawach mam dochodzic swoich praw ...hę ??

Odpal mistrzu 3dMArka a niedewguj na ten temat jak jeszcze nie sprawdziłeś........program ma  informacje o systemie i sobie popatrz.....: :wink:  :?  :lol:

Zapomniałeś że o tym czy procek wedle prawa jes toem czy box decyduje nie tyle to co ci siakiś 3dMark pokazuje tylko sam procek. A chyba sprzedawca odróżni boxa od oema prawda (choćby po samych stickerach...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasir jasne...tylko jestem teraz strasznie podejżliwy bo w sklepach w hu..a robią i dają nie to trzeba często......zacząłem się zastanawiać jak sprzedawca wyjął proca i mi go przed oczayma trzymał zebym sprawdził czy dostaje 1.7 a nie inny. Rozumiesz o co mi tera biega or not........

Koopuje cos jako BOX (a ztym wiąże sie inna gwarancja i suport) a dostaje OEM.

Prawdopodobnie robię zamęt niepotrzebnie...ale traktowałem to jako ciekawoskte.........no i nikt nir potrafi tego wytłumaczyć :):)):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włóż sobie jaki chcesz procesor, a w 3D Marku też będzie pisało OEM... to nie jest sprawa samego procka tylko osprzętu, jak pisali koledzy przedemną... wiec już lepiej nic nie pisz, o tym temacie, bo zaraz poleci na Oślą jako BIG LOL...

ja tez sie uśmiałem... nie, raczej oddechu nie mogłem złapać... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włóż  sobie jaki chcesz procesor, a w 3D Marku też będzie pisało OEM... to nie jest sprawa samego procka tylko osprzętu, jak pisali koledzy przedemną... wiec już lepiej nic nie pisz, o tym temacie, bo zaraz poleci na Oślą jako BIG LOL...

ja tez sie uśmiałem... nie, raczej oddechu nie mogłem złapać...  :lol:

Na wafla.....z tego co ty piszesz wynika ze pisałem o różnicach technicznych między dwoma procami :).......czytaj uważnie wszyskie posty.....:) ...róznic technicznych nie mm i nigdy się ich nie obawiałem....chodzi tu o inne warunkiu koopna/sprzdaży.

Wystarczyła by mi od ciebei informacja że: "włóż sobie jaki chcesz procesor, a w 3D Marku też będzie pisało OEM."....i nic więcej :)

A tak do końca to nie wiem....sprawdziłes to empirycznie czy teoretyzujesz??? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włóż  sobie jaki chcesz procesor, a w 3D Marku też będzie pisało OEM... to nie jest sprawa samego procka tylko osprzętu, jak pisali koledzy przedemną... wiec już lepiej nic nie pisz, o tym temacie, bo zaraz poleci na Oślą jako BIG LOL...

ja tez sie uśmiałem... nie, raczej oddechu nie mogłem złapać...  :lol:

Na wafla.....z tego co ty piszesz wynika ze pisałem o różnicach technicznych między dwoma procami :).......czytaj uważnie wszyskie posty.....:) ...róznic technicznych nie mm i nigdy się ich nie obawiałem....chodzi tu o inne warunkiu koopna/sprzdaży.

Wystarczyła by mi od ciebei informacja że: "włóż sobie jaki chcesz procesor, a w 3D Marku też będzie pisało OEM."....i nic więcej :)

A tak do końca to nie wiem....sprawdziłes to empirycznie czy teoretyzujesz??? :)

nie martw sie, wszystko przeczytałem dokładnie i zauważyłem, że Ty sądziłeś iż można wykryć różnice pomiędzy prockiem OEM, a BOX w sposób softwarowy... a to przecież jest niemożliwe...

przy moim starym celku tez pisało OEM, a jak jeszcze nie wierzysz to niech sie wypowie ktos kto ma boxowego CPU...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O długości okresu gwarancji, bo tylko oto Ci chodzi decyduje:

1) Karta gwarancyjna z podanym numerem seryjnym procesora

2) Dowód zakupu

Na tej podstawie będziesz dochodził swych praw. Z drugiej strony będzie z tym i tak ciężko, bo gwarancję na np. spalone CPU i tak cholernie ciężko wyegzekwować :(

PS. Gdyby to było konieczne niema problemu by AMD tak konstruował procesory by programy mogły je odróżnić czy to OEM czy BOX - tak jak odróżniają czy to Duron, Athlon, czy Athlon XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja wam powiem jedna ciekawostke

w polsce pokazaly sie dwa rodzaje Antkow BOX

orginal - boxowany przez AMD oraz

1/2orginal - boxowany przez jedna polska hurtownie (niepowiem jaka :) )

orginal jest oczywiscie troche drozszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Losiak....a ten 1/2 oryginał ;) różni sie technicznie jakoś czy jak ????....i czy mozna go jakoś rozpoznać ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Losiak....a ten 1/2 oryginał ;) różni sie technicznie jakoś czy jak ????....i czy mozna go jakoś rozpoznać ? :)

Z tego, cio zobaczyłem w reklamie w pewnym czasopiśmie :) (żeby nie było kryptoreklamy), to na tych 1/2 orginał są wiatraczki z naklejką : Mint(więc jak podejżewam są one firmy Mint, ale wszystko się może zdażyć ;) ), a w full orginałach są chyba wiatraki innej firmy. Niech mnie ktoś poprawi, jak się mylę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...