Skocz do zawartości
reed

"Farbnik" do WC, swiecacy w UV

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, ktos juz pisal na tym forum o barwniku dodawanym do wody w WC, ktory swieci w promieniach UV

Kolorek bodajrze zielony byl, ale nie umie tego znalezc.

Czy ktos nie wie co to za barwnik i gdzie ewentualnie mozna takowy zakupic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW bardzo fajny pomysł

Jakiś luminofor ci potrzebny :D no to masz coś co świeci pod wpływem UV

i jest nieagresywnie dla miedzi i aluminium

Najlepsze będą pochodne dwuksantylenu lub rodamina lub eozyna lub fluoresceina :D

możesz spróbować kupić w aptece coś z tego napewno tam będzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodamina i eozyna - czerwone - fluoresceina - zielone. Ja bym się jeadnak w to osobiście nie bawił - poza tym unikałbym UV - i dał zwiążki wzbudzające się przy np - niebieskim .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodamina i eozyna -  czerwone - fluoresceina - zielone. Ja bym się jeadnak w to osobiście nie bawił - poza tym unikałbym UV - i dał zwiążki wzbudzające się przy np - niebieskim .....

Dlaczego sie nie chcesz tym bawic ???

Jakie zwiazki wzbudzaja sie przy niebieskim ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rodamina i eozyna -  czerwone - fluoresceina - zielone. Ja bym się jeadnak w to osobiście nie bawił - poza tym unikałbym UV - i dał zwiążki wzbudzające się przy np - niebieskim .....

Bo UV jest szkodliwe dla oczków :( i nie tylko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo UV jest szkodliwe dla oczków :( i nie tylko

A te LEDy UV, tez sa szkodliwe, bo wlasnie o nich myslalem

ewentualnie mozna i superjasnymi niebieskimi LEDami podswietlic

byle cos reagowalo na to swiatlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej , ludzie, czy nikt juz nic nie doda do tego tematu ?

Liczylem ze kilku fachowcow (chemikow) sie wypowie i oswieci mnie w tej kwestii :?

Jest to tym wazniejsze ze Mate szykuje jakies zajebiste zbiorniczki wyrownacze do WC, a bez takiego podkolorowania , to nie ten efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez chce sie czegos o tym dowiedziec bo mam szara obudowe i do niej chciaelm cos fluorescencyjnego :) czy jakos tak :) no i robie wlasnie przerobke mojej obudowy wstawiam PLEXI nowy panel do wiatrakow itd.

doradzcie jaki mam zrobic kolorek, jak fajnie bedzie wygladalo i

podajcie caly spis czesci potrzebny do wykonania danego moda (chodzi o swiecacy wiatrak :) )

REED a oto porada dla ciebie :) !!!

qp domestosa tam jest KROPEK naswietlaj go w dzien przy monitorze a w nocy wklejaj do obudowy bedzie swiecil ;) hyhy sorki ale nie mam pojecia o tych zwiazkach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jest to tym wazniejsze ze Mate szykuje jakies zajebiste zbiorniczki wyrownacze do WC,...

sorry za OT - ale w gestii zbiorniczkow - wczoraj zobaczylem na jednej stronce bardzo fajny zbiorniczek - caly aluminiowy (jezeli juz ktos wrzucal takie zdjecia to sorry)

http://www.overclockershideout.com/images/...ontainerlrg.gif

po zlozeniu wyglada jakios tak

http://www.overclockershideout.com/Merchan...001/RES5SML.gif

chodzi o to ze gdziesz czytalem ze Mate chcialby produkowac jakies tanie/male zestawy (konkurencja dla CPC) i pomyslalem ze taki zbiornik aluminiowy moglby robic od razu za wymiennik ciepla (wiadomo ze nie bedzi to to samo co chlodnica ale i tak ladniejsze niz pojemnik na sledzie i mysle ze lepiej oddaje cipelo) - odpada koszt chlodnicy i zajmuje mniej miejsca - a skoro Ty reed masz jakies "konszachty" z Mate moglbys mu podrzucic fotki

jeszcze raz sorry za OT a o privie jakos zapomnialem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Jest to tym wazniejsze ze Mate szykuje jakies zajebiste zbiorniczki wyrownacze do WC,...

sorry za OT - ale w gestii zbiorniczkow - wczoraj zobaczylem na jednej stronce bardzo fajny zbiorniczek - caly aluminiowy (jezeli juz ktos wrzucal takie zdjecia to sorry)

http://www.overclockershideout.com/images/...ontainerlrg.gif

po zlozeniu wyglada jakios tak

http://www.overclockershideout.com/Merchan...001/RES5SML.gif

chodzi o to ze gdziesz czytalem ze Mate chcialby produkowac jakies tanie/male zestawy (konkurencja dla CPC) i pomyslalem ze taki zbiornik aluminiowy moglby robic od razu za wymiennik ciepla (wiadomo ze nie bedzi to to samo co chlodnica ale i tak ladniejsze niz pojemnik na sledzie i mysle ze lepiej oddaje cipelo) - odpada koszt chlodnicy i zajmuje mniej miejsca - a skoro Ty reed masz jakies "konszachty" z Mate moglbys mu podrzucic fotki

jeszcze raz sorry za OT a o privie jakos zapomnialem :wink:

Heh ..........

Nie mam "konszachtow" z Mate'm :P ( a przydalyby sie :o )

Wiem tyle ile wyciagne z niego w gadce :wink:

Podejrzewam ze jak bedzie tak daleko, to Mate sam pozamieszcza odpowiednie info o nowych wyrobach z fotkami, ja ich nie mam :?

Mimo wszystko nadal mnie ciekawi ta sprawa barwnikow :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny pomysl :)

Jak ci sie nie uda znalesc czegos co reaguje z UV  to wlej  borygo w jakims fajnym kolorku :) Tez bedzie spoko :)

BTW zapytaj sie na MK bo tam to sa "miszczowie" i wszystko wiedza :)

Myslealem o borygo, ale z kilku powodow odpada, najwazniejszy to to ze podnosi sie temp ww WC :?

Widzialem kiedys gdzies, w sprzedazy takie odczynniki , zielonkawe one chyba nawet UV nie potzrebowaly.

Ale niestety nie moge odszukac :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...