Skocz do zawartości
maclat

Monitor Lcd 19`

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos cos doradzic - planuje zakup monitora LCD 19 calowego, niestety nie dysponuje wieksza gotowka, chcialbym sie zmiescic w kwocie do 1500 zl, co byscie doradzili ? jakimi parametrami sie kierowac. na co zwrocic szczegolna uwage, czym sie nie przejmowac. Generalnie uzywam monitora do filmow,gier,pracy z aplikacjami ms office. z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.benchmark.pl/

poszukaj testy monitorów i wszystko jasne

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

AMD Athlon XP,Barton 2500+@3200+ 2200 MHz (11 x 200)

Gigabyte GA-7N400-L nVIDIA nForce2 Ultra 400

Gainward 1100GS NVIDIA GeForce FX 5900XT (128 MB) Rdzeń/pamięć 450/850

Creative SB Live! 5,1 / WinFast TV2000 XP Expert

Maxtor 6B160P0 (160 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

DVDRAM GSA-4163B / LG DVD-ROM DRD8160B

Chieftec 410-212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do testów monitorów to polecam mva.pl, sam sie kurcze zastanawiam nad najlepszym możliwym zakupem monitora 19'', którego cena nie jest wyśrubowana, czyli w jakiejś spoko relacji jakość/cena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też myślę że za tyle nie ma nic lepszego - to moje pierwsze wrażenie po 30min od zakupu ;)

a serio - pooglądałem trochę monitorków na wystawkach, pokukałem z boku, z dołu - TN od razu zabijały kątami widzenia :lol: , poza tym nie ma innej 19" LCD na xVA poniżej 1500 zł (jest belinea 101910 ver. C lub D za ~1450 tylko dorwij ją gdzieś na żywo żeby ją obejrzeć przed zakupem ;) )

osobiście gram bardzo mało i szukałem przede wszystkim monitora do pracy, na którym dać się będzie obejrzeć w 2 osoby film bez konieczości posiadania głów dokładnie w tym samym miejscu.. 170/170 to przesadzone dane, ale realne jest, bez utraty nasycenia kolorów, ok. 90/80 - dla matryc TN dałbym wg mojej skali 30/15 :P

brak DVI - wada? może. wiem że mój radek 7500 daje żyleta obraz z d-sub'a i nie będę płakał.

jak sobie go dłużej pokatuję to dopiszę się w tym wątku. pozdro.

EDIT: po dobie z monitorkiem

ustawienia kontrastu/jasności/R/G/B z benchmarka dają naprawdę fajny efekt, kolorki są cacy, zdjęcia wyglądają naprawdę ql, wieczorem-przy przeciętnym oświetleniu wymagały sporych korekt (aż wali po oczach), obecnie jadę na contr:30, bright:0, r/g/b wszystkie w okolicach 40, gamma na karcie 0.8, bright na karcie zmiejszony o 40%

widać lekkie smużenie przy przesuwaniu tekstu na białym tle (np. forum frazpc.pl), widać też lekkie smużenie przy testach directX - biały kwadracik zostawia króciótką smugę, w teście 3d widać smugi na rogach

widać też niestety różnicę w podświetleniu - prawy i lewy bok są lepiej podświetlone niż środek - na jednorodnym tle rzuca się trochę w oczy, przy korzystaniu ze stronek / worda jest orajt i nie zwraca uwagi

gry: nie mam chwilowo żadnej w zasięgu :lol:

filmy: patrz punkt gry :lol: :mur: - tzn mam na dysku jakiegoś monty pythona w formacie svcd więc nie ma co nawet gadać na ten temat - to rozdziałka 352x288..

ogólne wrażenie pozytywne, jestem zadowolony z zakupu

drugi EDIT też pewnie nastąpi ;)

pozdro

Edytowane przez adas01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi