marc-o-polo Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 Taka rzecz mnie zastanawia. Mam kompa z dyskiem Seagate 80GB (przy okazji - GigaBajt czy Gigabit? ;p) i Windows XP przy ladowaniu minie ten pasek na dole z 4 razy. Gdy zas podlaczam stary jakis-tam dysk 4GB to przy ladowaniu Windy mija pasek tylko raz gora poltora. Czym moze byc to spowodowane? Mam jeszcze z tym taki rebus ze przy proobuje uruchomienia, skopiowania czegos z tego malego dysku Winda sie wiesza, ale to chyba wina sterow - nie za bardzo chce mi sie to sprawdzac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 4 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2005 1.Masz sieć?? Jak jest sieć to windows się dłużej włącza... (ja mam przypieszony i 2 razy pasek przejedzie i jest [też mam sieć]) 2.GigaBajt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 5 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2005 (edytowane) Taka rzecz mnie zastanawia. Mam kompa z dyskiem Seagate 80GB (przy okazji - GigaBajt czy Gigabit? ;p) i Windows XP przy ladowaniu minie ten pasek na dole z 4 razy. Gdy zas podlaczam stary jakis-tam dysk 4GB to przy ladowaniu Windy mija pasek tylko raz gora poltora. Czym moze byc to spowodowane? Mam jeszcze z tym taki rebus ze przy proobuje uruchomienia, skopiowania czegos z tego malego dysku Winda sie wiesza, ale to chyba wina sterow - nie za bardzo chce mi sie to sprawdzac. 1682615[/snapback] Winda ma pochrzanione wykrywanie napedow na IDE, czasami potrafi stac w tym miejscu 10 sekund i zastanawiac sie nad nieistniejacym napedem :lol: :lol: Poza tym np. na plytach z nforce2/3/4 bez zainstalowanego IDE S/W.... startuje 2 razy dluzej (z reka na zegarku....)... Ogolnie zasady musza byc zachowane zeby winda pier....olca nie dostawala z tymi napedami... (dlugi start/znikajace napedy/niedzialajace UDMA/ etc.) - chleb powszedni :razz: :razz: A dlaczego czepiem sie akurat IDE... a no wlasnie dlatego ze zabiera mu to czesto gesto pol czasu startu windowsa :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: Co do jakiejs rady 1.Najnowsze stery do MoBo 2.Tasmy IDE podlaczane zgodnie z zasadami , niebieska wtyczka do Mobo, druga jako SLAVE , ostatnia jest MASTER 3.Zworki na dyskach i napedach ustawione zgodnie z TYM na ktorej wtyczce wisi dany naped (na tym windows potrafi "sobie pomyslec bez sensu...") 4.Napedy optyczne podlaczamy pod osobna tasme niz dyski twarde. 5.Obowiazkowo uzywamy tasm 80 zylowych (ATA66/100/133) To tak na "Dzien Dobry" .... moze cos akurat sie przyda Edytowane 5 Października 2005 przez best-boy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...