Skocz do zawartości
CavV6

Stałe Napisy W Divx-ie

Rekomendowane odpowiedzi

:mur: Hej!

Pytanie mam proste:

kupilem stacjonarny odtwarzacz DVD, Sony (modelu nie pamietam) - no i chcialbym obejrzec na nim moja kolekcje DivXow - ale musze jakos wgrac NAPISY w film - wiec trzeba wypalic CD na nowo - pytanie - jakim programem mozna to zrobic? Wiem ze kiedys jakis kodek z NIMO wgrywal je do video na stale.. Czy jest inna metoda? Moze jakies rozszerzenie napisow, by byly odczytywan przez odtwarzacz jako DVD napisy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie? Czesto odtwarzacze DVD/Divx czytaja zewnetrzne pliki z napisami w najpopularniejszych formatach (a .txt akurat do takich nie nalezy - najczestsze sa .srt i .sub).

Warunek jest jeden - plik z napisami musi sie nazywac dokladnie tak samo jak ten z filmem (poza rozszerzeniem oczywiscie).

Chyba ze firma Sony znow wypuscila dopracowany i funkcjonalny produkt <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywasz tego w swoim DVD i dziala?  :D

1683457[/snapback]

Podaj mi jeden powód, dla którego nie powinno. Jeśli mnie przekonasz to oddam od razu mój odtwarzacz do reklamacji. Bo to znaczy, że coś z nim nie tak ;)

Lepiej spróbować przekonwertować napisy na standart obsługiwany przez DVD, bo wtopienie napisów do pliku z filmem spowoduje brak możliwości jakichkolwiek modyfikacji (zmiana wielkości czcionki czy odległości od dolnej krawędzi ekranu itp).

Poza tym jakość wtopionych napisów pozostawia wiele do życzenia.

Na plus może tylko przemawiać, że ten SONY, o którym mowa, prawdopodobnie nie wyświetla polskich znaków.

Warunek jest jeden - plik z napisami musi sie nazywac dokladnie tak samo jak ten z filmem (poza rozszerzeniem oczywiscie).

Racja, jedyne znane mi DVD, które może odczytać pliki z napisami o innej nazwie, a nawet z innego katalogu niż film to WIWA.

XLR8R zajrzyj tutaj, na pewno znajdzisz na ten tmat dużo więcej:

http://www.divx.howto.pl/

Edytowane przez Mastiff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi