Skocz do zawartości
Kicha

Dziwne Zachowanie Podczas Proby Oc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam opisze swoj problem tutaj bo w watku o mojej plycie nikt mi na ten problem nie odpisal :blink: , a polega on na tym ,ze na poprzednim biosie od plyty glownej (taka jak w opisie) max czest dla plyty wynosila 342 MHz przy HT x2 i CPU ratio x4. Wgralem bios wersji 1.6 i postanowilem znowu sprawdzic ile pociagnie mobo wiec daje od razu 340 MHz a tu zonk winda nie wstaje. Hmm mysle trzeba sprobowac inaczej wiec daje 300 rusza 310 tez i tak daje co 10 i dochodze do 340 MHz winda rusza no to mysle sobie zobacze dalej i doszedlem do 350 MHz. Odpalam Prime przez 20 min jest OK wylaczam wylaczam CPU ale mysle odpale jeszcze SuperPI wiec odpalam CPU i tu ZONK nie startuje znowu :mur:. Co jest grane :? :blink:. Wczoraj odpalam znowu i ustawiam od razu na 330 MHz i winda startuje i doszedlem znowu do 350 Prime przez 30 min bez bledow pozniej SuperPI 16 M przeszedl wylaczam CPU i wlaczam go dzisiaj rano wchodze do biosu bo chcialem zmienic CR z 2T na 1T odpalam a tu ZONK znowu nie startuje :mur: O co chodzi cos robie nie tak czy to normalny objaw ?? a moze te pamieci mnie tak hamuja ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam opisze swoj problem tutaj bo w watku o mojej plycie nikt mi na ten problem nie odpisal :blink: , a polega on na tym ,ze na poprzednim biosie od plyty glownej (taka jak w opisie) max czest dla plyty wynosila 342 MHz przy HT x2 i CPU ratio x4. Wgralem bios wersji 1.6 i postanowilem znowu sprawdzic ile pociagnie mobo wiec daje od razu 340 MHz a tu zonk winda nie wstaje. Hmm mysle trzeba sprobowac inaczej wiec daje 300 rusza 310 tez i tak daje co 10 i dochodze do 340 MHz winda rusza no to mysle sobie zobacze dalej i doszedlem do 350 MHz. Odpalam Prime przez 20 min jest OK wylaczam wylaczam CPU ale mysle odpale jeszcze SuperPI wiec odpalam CPU i tu ZONK nie startuje znowu :mur:. Co jest grane  :?  :blink:. Wczoraj odpalam znowu i ustawiam od razu na 330 MHz i winda startuje i doszedlem znowu do 350 Prime przez 30 min bez bledow pozniej SuperPI 16 M przeszedl wylaczam CPU i wlaczam go dzisiaj rano wchodze do biosu bo chcialem zmienic CR z 2T na 1T odpalam a tu ZONK znowu nie startuje  :mur: O co chodzi cos robie nie tak czy to normalny objaw ?? a moze te pamieci mnie tak hamuja ??

1683810[/snapback]

extremalne zwisy? :P

a tak serio to napisz to po polsku moze ktos ci pomoze ..

ale temat przenisiony powien byc tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec napisze tak kierowalem sie poradnikiem do podkrecania autorstwa Raptora i zaleca on najpierw ustalic maksymalne FSB dla plyty glownej wiec wyszlo mi na biosie 1.1 342 MHz. Wgralem nowego biosa i chcialem zobaczyc czy pojdzie wiecej wyciagnac na tym biosie wiec dalem od razu 340 MHz i windows nie odpalil. Cpu wystartowal ale monitor nie ?? Zmniejszylem czest na szynie do 300 i windows wystartowal i tym sposobem doszedlem teraz do 350 MHz. ALe po resecie i wejsciu do Biosu znowu windows nie wystartowal ?? Problem jest taki ze raz startuje jak mu dam od razu np 330 MHz a raz nie ?? WIec nie wiem o co chodzi ??

Jezeli dalej jest to niezrozumiale to ja juz prosciec tego nie jestem wstanie opisac , wiec bede musial to chyba narysowac :D

A co myslicie o tym ze jesli zmienilbym nap na NB z 1.5 na np 1.6 V to by cos pomoglo tzn czy bylaby wtedy wieksza stabilnosc podczas krecenia ? I ogolnie przy OC tez trzeba zmieniac nap na NB czy sie zostawia tak jak bios ustawia ?

Edytowane przez Kicha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec napisze tak kierowalem sie poradnikiem do podkrecania autorstwa Raptora i zaleca on najpierw ustalic maksymalne FSB dla plyty glownej wiec wyszlo mi na biosie 1.1 342 MHz. Wgralem nowego biosa i chcialem zobaczyc czy pojdzie wiecej wyciagnac na tym biosie wiec dalem od razu 340 MHz i windows nie odpalil. Cpu wystartowal ale monitor nie ?? Zmniejszylem czest na szynie do 300 i windows wystartowal i tym sposobem doszedlem teraz do 350 MHz. ALe po resecie i wejsciu do Biosu znowu windows nie wystartowal ?? Problem jest taki ze raz startuje jak mu dam od razu np 330 MHz a raz nie ?? WIec nie wiem o co chodzi ??

Jezeli dalej jest to niezrozumiale to ja juz prosciec tego nie jestem wstanie opisac , wiec bede musial to chyba narysowac :D

A co myslicie o tym ze jesli zmienilbym nap na NB z 1.5 na np 1.6 V to by cos pomoglo tzn czy bylaby wtedy wieksza stabilnosc podczas krecenia ? I ogolnie przy OC tez trzeba zmieniac nap na NB czy sie zostawia tak jak bios ustawia ?

1684573[/snapback]

ale nie odpala sie na tym ustawieniu po resecie czy po wyłączeniu i ponownym włączeniu [czytaj- po jakimś czasie] bo to znacząca różnica.

Jesli po resecie to to rzeczywiście dziwne, ale jeśli ta druga sytuacja to raczej w normie, bo max oc na "ciepłym" sprzęcie nie równa się ustawieniom 24/7. Czyli przy włączaniu zimnego kompa mogą występować "cold-booty". Przynajmniej u mnie tak jest.

niemniej jednak uruchom kompa na to 350MHz czy jakoś tak i pokatuj primem jakiś czas i zobacz czy/kiedy sie wywala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec dalem 350 MHz i odpalilem Prime95 i podczas gdy Comand Rate mialem ustawione na 1T to Prime wywalilo sie tak gdzies po 10 min tzn cpu sie zawiesil, ale gdy zmienilem CR z 1T na 2T to Prime przeszedl test 10K bez bledow takze 20K podobnie lecz na nastepnych obliczeniach zwiecha CPU znowu. Czyzby te pamieci ktore posiadam blokowaly mozliwosci OC sprzetu ? A na 340 jeszcze nie odpalalem na kilka godz Prime aby sprawdzic czy bedziew stabilne bo narazie nie mam czasu postaram sie jutro rano sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi