Exeqtor Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Witam Chcę kupić tego procka i płytę MSI KT3 Ultra 2-R. Do wyboru mam 2 coolery (piszę mam bo już je mam - spadek :-) ): 1. Dr Thermal TI-V86 (kulkowy) 2. Colorful Silent Control (kulkowy) Z tym że na stronie producentów nie wymienili że cooler nr 1 jest dla Athlona 2000 tylko chyba do 1800 - czy to oznacza że nie można go użyć z Athlonem XP 2000+?? Drugi cooler jest miedziany i obsługuje procesory AMD do zegara 2,4 Ghz. Zatem mam dylemat. Czy ktoś może miał styczność z którymś z tych coolerów i mógłby wydać o nich jakąś opinię. Wolałbym wybrać któryś z tych zamiast kupować kolejny bo po co mają się marnować ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 A moze bys tak WC zalozyl :?: Cisza, lepsza wydajnosc no i wieksze mozliwosci O/C :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iKingPin Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 polecam Tt Vulcano 6Cu lub 6Cu+ (4500 rpm a ten drugi ma 6800 rpm) oba sa po okolo 70 zeta i maja rekomendacje AMD do 2200+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Założyc oczywiście możesz ale efekt będzie taki, że Twój procesor będzie miał 65 stopni w niskim obciążeniu, a w grach pewnie i 70 przekroczy... efekty są łatwe do przewidzenia: krótka żywotność proca, zwiechy systemu, grzejnik w kompie.... Drugi cooler jeżeli obsługuje procesory AMD do 2,4 GHz jest bardzo dobry, ale upewnij się, że to faktycznie jest Procesor bodajże 3000+ a nie tak jak to piszą o Titanach, że obsługują Athlony 2800+, podczas gdy producent nie daje im więcej jak 2000+. Generalnie zasada dla świętego spokoju jest taka: Cooler musi być zalecany do przynajmniej procesora o 200 MHz szybszego niż Twój. Czyli jeżeli masz np: procesor 1800+ (1533 MHz) to cooler powinien obsługiwać przynajmniej procesoy do 2100+ (1733 MHz) i tak dalej. To jest oficjalna informacja podana przez AMD, więc niech sie nikt nie dziwi skąd to wytrzasnąłem... Moja rada: bierz zawsze lepszy cooler... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 A moze bys tak WC zalozyl :?: Cisza, lepsza wydajnosc no i wieksze mozliwosci O/C :Dniestety na razie jestem ograniczony gotówką zatem muszę się posiłkować którymś z wyżej wymienionych coolerów. Tylko mam problem który :-). Najpewniej wezmę tego 2 ale jeszcze poczekam może ktoś już testował któryś z nich. Co do Dr Thermala to jego test był na www.overclockers.pl tylko że nie podali na jakim procku go testowali :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Lepiej dozbieraj kaski i kup porzadnego, sprawdzonego i cichego jak na swoja wydajnosc ThermalTake Volcano 7+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Lepiej dozbieraj kaski i kup porzadnego, sprawdzonego i cichego jak na swoja wydajnosc ThermalTake Volcano 7+Ale właśnie z kasą krucho - wolę dołożyć i kupić lepsze pamięci np. Kingstona. Nie zaznaczyłem że nie jestem maniakiem o/c zatem jeśli nawet przyjdzie mi kiedyś ochota na podkręcanie to wtedy bym wymienił cooler na inny a nawet na WC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 no ale nie bedziesz mial dyskomfortu wiedzac ze meczysz proca temperaturami ~50. Dobry cooler to podstawa dobrego samopoczucia serca komputera :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Lepiej dozbieraj kaski i kup porzadnego, sprawdzonego i cichego jak na swoja wydajnosc ThermalTake Volcano 7+Ale właśnie z kasą krucho - wolę dołożyć i kupić lepsze pamięci np. Kingstona. Nie zaznaczyłem że nie jestem maniakiem o/c zatem jeśli nawet przyjdzie mi kiedyś ochota na podkręcanie to wtedy bym wymienił cooler na inny a nawet na WC. Zrozum tylko jedno te dwa Coolery, ktore wymieniles to badziewie jakich malo, juz lepiej jak kupisz sobie TITAN-a TTC-D5TB(CU) z miedziana plytka wprasowana w podstawe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Lepiej dozbieraj kaski i kup porzadnego, sprawdzonego i cichego jak na swoja wydajnosc ThermalTake Volcano 7+Ale właśnie z kasą krucho - wolę dołożyć i kupić lepsze pamięci np. Kingstona. Nie zaznaczyłem że nie jestem maniakiem o/c zatem jeśli nawet przyjdzie mi kiedyś ochota na podkręcanie to wtedy bym wymienił cooler na inny a nawet na WC. Zrozum tylko jedno te dwa Coolery, ktore wymieniles to badziewie jakich malo, juz lepiej jak kupisz sobie TITAN-a TTC-D5TB(CU) z miedziana plytka wprasowana w podstawe ten titanik starczy akorat, a jak bendize przewiew w obudowie to na luzach bedzie do 45 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Lepiej dozbieraj kaski i kup porzadnego, sprawdzonego i cichego jak na swoja wydajnosc ThermalTake Volcano 7+Ale właśnie z kasą krucho - wolę dołożyć i kupić lepsze pamięci np. Kingstona. Nie zaznaczyłem że nie jestem maniakiem o/c zatem jeśli nawet przyjdzie mi kiedyś ochota na podkręcanie to wtedy bym wymienił cooler na inny a nawet na WC. Zrozum tylko jedno te dwa Coolery, ktore wymieniles to badziewie jakich malo, juz lepiej jak kupisz sobie TITAN-a TTC-D5TB(CU) z miedziana plytka wprasowana w podstaweNie wiem czy dobrze rozumiem że TtVolcano 7+ zwiesz badziewiem ale jeśli tak to chyba coś z Tobą nie w porządku i nie będę nawet komentował tak prostackiej wypowiedzi ponieważ właśnie ten Cooler zasługuje na uwagę jeśli chodzi o wydajne chłodzenie,- oczywiście pomijając WC Polecam TtVolcano 7+ :):):) tylko ta cena,- no cóż, coś za coś :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Lepiej dozbieraj kaski i kup porzadnego, sprawdzonego i cichego jak na swoja wydajnosc ThermalTake Volcano 7+ Ale właśnie z kasą krucho - wolę dołożyć i kupić lepsze pamięci np. Kingstona. Nie zaznaczyłem że nie jestem maniakiem o/c zatem jeśli nawet przyjdzie mi kiedyś ochota na podkręcanie to wtedy bym wymienił cooler na inny a nawet na WC. Zrozum tylko jedno te dwa Coolery, ktore wymieniles to badziewie jakich malo Nie wiem czy dobrze rozumiem że TtVolcano 7+ zwiesz badziewiem ale jeśli tak to chyba coś z Tobą nie w porządku i nie będę nawet komentował tak prostackiej wypowiedzi ponieważ właśnie ten Cooler zasługuje na uwagę jeśli chodzi o wydajne chłodzenie,- oczywiście pomijając WC Polecam TtVolcano 7+ :):):) tylko ta cena,- no cóż, coś za coś :) TO o Coolerach ktore wymienil, czytasz uwanie? Sam mam ThermalTake Volcano 7+ i za nic bym go nie zamienil na nic inego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Przekonaliście mnie. Na Volcano mnie nie stać ale kupię Titana - teraz muszę tylko znaleźć sklep gdzie go dostanę ale z tym chyba nie będzie problemu. A co sądzicie o Athlonach BOX - czy tam montowane wentylatory są warte uwagi i w ogóle jakie są tam wentylatory :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 jezeli chodzi o boxowe coolerki AMD to daja odpowiednik TITANA D5TB produkowany przez Minta. No i oczywiscie dluzsza gwarancja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 To jeszcze jedno pytanie. Co będzie lepsze AMD z wentylatorem Box czy AMD z wentylatorem Coolermaster CP5-7JD1B Silence :?: W testach wypada chyba przyzwoicie zatem zostaje tylko wybrać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 3 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2002 Przekonaliście mnie. Na Volcano mnie nie stać ale kupię Titana - teraz muszę tylko znaleźć sklep gdzie go dostanę ale z tym chyba nie będzie problemu. A co sądzicie o Athlonach BOX - czy tam montowane wentylatory są warte uwagi i w ogóle jakie są tam wentylatory :?: W boxach z athlonami 2000+ daja calkiem przyzwoitego coolermastera (z miedziana podstawa i wentylatorkiem 4800 rpm - kolega taki ma i bardzo sobie chwali) w przypadku słabszych prockow to dodaja jakiegos titana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exeqtor Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Już prawie się zdecydowałem na Athlona Box-a tylko zapytam już o ostatni cooler - Jamicon 730BP - na stronach dystrybutora napisali że radzi sobie do 2100+ no i radiator jest z miedzi. Co o nim sądzicie ; może ktoś go używa(ł) :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayek Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 W boxach z athlonami 2000+ daja calkiem przyzwoitego coolermastera (z miedziana podstawa i wentylatorkiem 4800 rpm - kolega taki ma i bardzo sobie chwali) w przypadku słabszych prockow to dodaja jakiegos titana Eeee to mnie oszukali chyba - kupilem 2000+ boxa i dostalem Coolermastera bez wstawki z miedzi (wiatrak by sie zgadzal - 4800rpm jest). Wiatraczek zamontowalem na Volcano 6Cu i z Coppershimem wyciagam idle 39st, stress 65 st. (z nawiewem i wyciagiem ofkoz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 W boxach z athlonami 2000+ daja calkiem przyzwoitego coolermastera (z miedziana podstawa i wentylatorkiem 4800 rpm - kolega taki ma i bardzo sobie chwali) w przypadku słabszych prockow to dodaja jakiegos titana Eeee to mnie oszukali chyba - kupilem 2000+ boxa i dostalem Coolermastera bez wstawki z miedzi (wiatrak by sie zgadzal - 4800rpm jest). Wiatraczek zamontowalem na Volcano 6Cu i z Coppershimem wyciagam idle 39st, stress 65 st. (z nawiewem i wyciagiem ofkoz) Nikt cię nie oszukał szwagier też ma BOXa z takim samym coolerem i też bez żadnej miedzianej wstawki pierwsze słyszę żeby wogóle taką miały Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavlo Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 W boxach z athlonami 2000+ daja calkiem przyzwoitego coolermastera (z miedziana podstawa i wentylatorkiem 4800 rpm - kolega taki ma i bardzo sobie chwali) w przypadku słabszych prockow to dodaja jakiegos titana Eeee to mnie oszukali chyba - kupilem 2000+ boxa i dostalem Coolermastera bez wstawki z miedzi (wiatrak by sie zgadzal - 4800rpm jest). Wiatraczek zamontowalem na Volcano 6Cu i z Coppershimem wyciagam idle 39st, stress 65 st. (z nawiewem i wyciagiem ofkoz) Nikt cię nie oszukał szwagier też ma BOXa z takim samym coolerem i też bez żadnej miedzianej wstawki pierwsze słyszę żeby wogóle taką miały to znaczy, ze z ta miedziana wstawka to kolega mnie oszukal ;P ale w takim razie to b.dziwny kulerek - bez miedzianej wstawki na XP2000+ ma okolo 36 stopni w stresie 8O ja na XP1600+ na coolermasterze wygladajacym tak jak jego ale z wiatraczkiem 5400 rpm (naprawde mial prawie 6000rpm) mialem dziesiec stopni wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 4 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2002 Osobiście nie polecam CoolerMastera jako cooler zastępczy do tego co wymieniłeś. Po prostu wyrzucisz kase w błoto, bo nowy cooler będzie się sprawował praktycznie tak samo (65 stopni w stresie! Jezu...) no i pewnie dasz za niego 70-80zł... po co to komu? Identycznie sprawa się ma z Titanem D5TB (zwykłym i CU) coolery są tylko przywoite, a ludzie od razu dostają orgazmów. Jak masz kupować jakiegoś śmiecia to nie kupuj nic w ogóle, bo ten Colorful będzie sprawował się podobnie, a przecież nic Cie to nie będzie kosztowało. Jeżeli zmieniać chłodzenie to tylko na coś co będzie w stanie sprostać zadaniu, czyli porządny cooler. CoolerMaster to niezbędne minium, wydajnością dorównuje Titanowi, Colorfulowi, Spire'owi i setkom innych. Zamiast marnować pieniądze zacznij zbierać na przyzwoite chłodzenie. Jeżeli nie kupujesz porządnego coolera, to tylko stracisz pieniądze. Twój Colorful wystarczy do schłodzenia Athlona 2000XP w takim samym stopniu jak wystarczy CoolerMaster, czy inny box'owy mint. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...