Skocz do zawartości
Gość razorex

2 Problemy (pytania)

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam już dosyć stary dysk Samsung SV0802N. Od jakiegoś czasu zauważyłem że dysk ten zaczął działać duzo wolniej niż to miało miejsce dawniej, nie wiem co moze byc temu wine. W Everescie przy Najszybszy transfer UDMA pisze UDMA 6 (ATA - 133), a poniżej aktywny transfer UDMA 0. :( Dlaczego 0??

Drugim moim problemem jest to zę moja Nagrywara DVD ( też już bardzo stara)

Lite-ON DVDRW LDW - 451S , która moze zapisywac z max prędkością x4 płyty DVD-R zaczęła je zapisywac z prędkością 2x max i nie można dać więcej w takich programach jak (alcohol czy nero)

Nie jestem doświadczony w dziedzinie dysków i napędów dlatego te pytania dla niektórych może banalne:)

pozdr i z góry thx

Sprzęt jak w sygnaturze + WIN XPSP2

Edytowane przez razorex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie firmware wszystko wróciło do normy :lol2:

Co do dysku to mam podpiete 2 pod jedną taśme . Czy to że pisze UDMA 0 :mur: moze byc spowodowane tym że są podpięte 2 ?????

Sterowniki ASPI przeinstalowałem ale nie widać poprawy.

Mam jeszcze pytanie czy gry moga czasem spowolnic z powodu dysku ( jak sa na nim zainstalowane )

Edytowane przez razorex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taśmy są nowe a mam tak że w każdej grze mi zwalnia czy to fifa czy Far Cry :(

Miałem niedawno program do badania dysku i ten nie umiał przeprowadzić benchmarku z powodu bad sektorów a i odczyt z dysku był bardzo kiepsi:(

Czy można jakoś naprawić bad sektory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonałem skanowanie hdd regeneratorem i znalazł 11 bad sektrorów z czego 9 odzyskał. Czy z tymi pozostałymi dwoma można coś jeszcze zrobić?????

Mam jeszcze pytanko w everescie pisze UDMA 0, a przy starcie systemu pisze PIO 4 czym sie to różni , co lepsze i jak ewentualnie zmienić .

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi